AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Renata Pietrzyk
Przyroda, Konkursy

Quiz o Warszawie

- n +

Quiz o Warszawie

1. W którym wieku została utworzona osada o nazwie Warszawa?
a) w XIII w.
b) w X w.
c) w XV w.
d) w XVI w.

2. W którym roku Warszawa została stolicą Polski?
a) w 966r.
b) w 1914r.
c) w 1596r.
d) w 1582r.

3. Którą z kolei stolicą Polski jest Warszawa?
a) 1
b) 3
c) 4
d) 2

4. Kto przeniósł stolicę Polski do Warszawy?
a) Aleksander Jagiellończyk
b) Zygmunt III Waza
c) Jan III Sobieski
d) Stanisław August

5. Która z podanych legend jest o Warszawie?
a) legenda o Smoku Wawelskim
b) legenda o Bazyliszku
c) legenda o Mściwoju i Dobrochnie
d) legenda o Lechu, Czechu i Rusie

6. Co przedstawia herb Warszawy?
a) rycerza w złotej zbroi
b) Kościół Mariacki
c) trzy korony
d) Syrenę

7. W jakim województwie leży Warszawa?
a) mazowieckim
b) warszawskim
c) wielkopolskim
d) stołecznym

8. Jaka rzeka przepływa przez Warszawę?
a) Warta
b) Odra
c) Wisła
d) Wisłoka

9. Jaki Park Narodowy znajduje się niedaleko Warszawy?
a) Świętokrzyski P.N.
b) Poleski P.N.
c) Warszawski P.N.
d) Kampinoski P.N.

10. Który z podanych zabytków znajduje się w Warszawie?
a) Pałac Biskupi b) Panorama Racławicka c) Kościół Mariacki d) Zamek Królewski

11 Co znajduje się w warszawskich Łazienkach
a) Pałac na wodzie
b) Pałac Kultury i Nauki
c) Teatr Wielki
d) Kolumna Zygmunta

12. Jak nazywa się międzynarodowy port lotniczy w Warszawie?
a) Kłosowskie
b) Okęcie
c) Opatów
d) Balice

13. W którym roku wybuchło Powstanie Warszawskie?
a) w 1942r.
b) w 1943r.
c) w 1944r.
d) w 1945r.

14.Grób Nieznanego Żołnierza zbudowano by uczcić:
a) Powstanie Kościuszkowskie
b) poległych na Westerplatte
c) Powstanie Warszawskie
d) śmierć wszystkich nieznanych żołnierzy, którzy walczyli w obronie Polski

15. Cmentarz w Warszawie gdzie spoczywa wielu Polaków zasłużonych dla naszej ojczyzny
a) Niepodległości
b) Honoru
c) Powązki
d) Saski


16. Jaki jest najwyższy budynek w Warszawie?
a) Hotel Marriott
b) Centrum Daewoo
c) Pałac Kultury i Nauki
d) Biurowiec PKO

17. Który z wymienionych pomników nie znajduje się w Warszawie?
a) Kolumna Zygmunta
b) Stoczniowców
c) Kopernika
d) Syreny

18. Dawna rezydencja króla Jana III Sobieskiego to?
a) Pałac NA Wyspie
b) Pałac w Wilanowie
c) Pałac Prezydencki
d) Łazienki

19.Obecnie siedziba prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej?
a) Belweder
b) Zamek Królewski
c) Pałac w Wilanowie
d)Sejm

20. Najbardziej znana drużyna piłki nożnej w stolicy?
a) Wisła
b) Skra
c) Ruch
d) Legia

Odpowiedzi:
1-a, 2-c, 3-b, 4-b, 5-b, 6-d, 7-a, 8-c, 9-d, 10-d, 11-a, 12-b,13-c, 14-d, 15-c, 16-c, 17-b, 18-b, 19-a, 20-d.
 

Opracowanie: Renata Pietrzyk

Zgłoś błąd    Wyświetleń: 2566


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Średnia ocena: 4.5



Ilość głosów: 18

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.