AWANS INFORMACJE Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Grażyna Peta
Biologia, Sprawdziany i testy

Narządy zmysłów - sprawdzian wiadomości dla klasy II

- n +

Sprawdzian wiadomości dla kl II - Narządy zmysłów

RZĄD I

Wybierz jedną prawidłową odpowiedź

1. Dokończ zdanie: Naczyniówka...
a. stanowi warstwę światłoczułą oka
b. odżywia oko
c. stanowi warstwę ochronną oka
d. zawiera mięśnie rozszerzające i zwężające źrenicę.

2. Komórki oka wrażliwe na barwę to:
a. pręciki
b. czopki
c. soczewki
d. żadne z wyżej wymienionych.

3. Adaptacja oka to:
a. proces przystosowania oka do widzenia w różnych warunkach świetlnych
b. zdolność przystosowania się oka do widzenia z bliska i z daleka
c. inaczej niezborność oka
d. żadna z odpowiedzi nie jest prawdziwa.

4. Wada wzroku związana ze zniekształceniem widzianego obrazu to:
a. daltonizm
b. krótkowzroczność
c. dalekowzroczność
d. astygmatyzm

5. Ślimak w uchu wewnętrznym to:
a. narząd węchu
b. narząd słuchu
c. narząd równowagi
d. narząd czucia.

6. Właściwy narząd równowagi mieści się w:
a. uchu środkowym
b. trąbce Eustachiusza
c. wnętrzu ślimaka
d. kanałach półkolistych.

7. Plamka ślepa to:
a. miejsce pozbawione czopków i pręcików
b. miejsce największego zagęszczenia komórek światłoczułych
c. miejsce najlepszego widzenia
d. żadna z odpowiedzi nie jest prawdziwa.

8. W skład ucha środkowego wchodzą
a. małżowina uszna, kowadełko, strzemiączko,
b. kanały półkoliste, ślimak, młoteczek,
c. młoteczek, kowadełko, trąbka Eustachiusza,
d. żadne z wymienionych.

9. Obszary odpowiedzialne za rozróżnianie smaku gorzkiego znajdują się:
a. na czubku języka
b. po bokach języka
c. z tyłu języka
d. na całej powierzchni języka.

10. Narząd smaku występuje w postaci:
a. pręcików smakowych
b. czopków smakowych
c. kubków smakowych
d. pęcherzyków smakowych.

11. Trąbka Eustachiusza:
a. jest właściwym narządem słuchu
b. łączy jamę bębenkową z jamą gębową
c. utrzymuje jednakowe ciśnienie po obu stronach błony bębenkowej
d. przenosi drgania z błony bębenkowej do ucha środkowego.

12. Wnętrze oka wypełnia:
a. soczewka
b. siatkówka
c. tęczówka
d. ciało szkliste.
13. Dalekowzroczność koryguje się soczewkami:
a. wklęsłymi
b. wypukłymi
c. cylindrycznymi
d. nie koryguje się tej wady.

14. Bodźce wzrokowe odbierane są w płacie mózgu:
a. potylicznym
b. ciemieniowym
c. skroniowym
d. czołowym.

15. Narząd równowagi to skupienie:
a. fotoreceptorów
b. chemoreceptorów
c. mechanoreceptorów
d. termoreceptorów.

16. Zaćma to wada wzroku związana z:
a. zapaleniem spojówek
b. odwarstwieniem siatkówki
c. podwyższeniem ciśnienia w oku
d. zmętnieniem soczewki oka.

17. Widzenie przestrzenne (trójwymiarowe) możliwe jest dzięki:
a. zmianie kształtu soczewki
b. widzeniu oboocznemu
c. zmianie średnicy źrenicy
d. skupieniu czopków i pręcików na siatkówce.

RZĄD II

Wybierz jedną prawidłową odpowiedź

1. Dokończ zdanie: Siatkówka...
a. odżywia oko
b. stanowi warstwę światłoczułą oka
c. stanowi warstwę ochronną oka
d. zawiera mięśnie rozszerzające i zwężające źrenicę.

2. Komórki oka wrażliwe na stopień natężenia światła to:
a. czopki
b. pręciki
c. soczewki
d. żadne z wyżej wymienionych.

3. Akomodacja oka to:
a. proces przystosowania oka do widzenia w różnych warunkach świetlnych
b. inaczej niezborność oka
c. zdolność przystosowania się oka do widzenia z bliska i z daleka
d. żadna z odpowiedzi nie jest poprawna.

4. Wada wzroku związana z zaburzeniem w rozpoznawaniu barw to:
a. krótkowzroczność
b. dalekowzroczność
c. astygmatyzm
d. daltonizm.

5. Błędnik błoniasty to
a. narząd powonienia
b. narząd słuchu
c. narząd równowagi
d. narząd czucia.

6. Właściwy narząd słuchu mieści się w:
a. uchu środkowym
b. trąbce Eustachiusza
c. wnętrzu ślimaka
d. kanałach półkolistych.

7. Plamka żółta to:
a. miejsce na siatkówce gdzie odbierana jest barwa żółta
b. miejsce największego zagęszczenia komórek światłoczułych
c. miejsce całkowici niewrażliwe na barwę i światło
d. żadna z odpowiedzi nie jest poprawna.

8. Obszary odpowiedzialne za rozróżnianie smaku słodkiego znajdują się:
a. na całej powierzchni języka
b. po bokach języka
c. z tyłu języka
d. na czubku języka.

9. W skład ucha wewnętrznego wchodzą:
a. kanały półkoliste, ślimak, młoteczek
b. młoteczek, kowadełko, trąbka Eustachiusza
c. przedsionek, kanały półkoliste, ślimak
d. żadne z wymienionych.

10. Błona bębenkowa:
a. jest właściwym narządem słuchu
b. łączy jamę bębenkową z jamą gębową
c. utrzymuje jednakowe ciśnienie po obu stronach błony bębenkowej
d. przekazuje drgania do ucha środkowego.

11. Krótkowzroczność koryguje się za pomocą soczewek:
a. cylindrycznych
b. wklęsłych
c. wypukłych
d. nie koryguje się tej wady.

12. Narząd smaku występuje w postaci skupienia:
a. pęcherzyków smakowych
b. czopków smakowych
c. pręcików smakowych
d. kubków smakowych.

13. Bodźce słuchowe odbierane są w płacie mózgu:
a. potylicznym
b. czołowym
c. skroniowym
d. ciemieniowym.

14. Aparat ochronny oka tworzą:
a. powieki, rzęsy, policzki
b. powieki, rzęsy, narząd łzowy
c. twardówka, rzęsy, brwi
d. brwi, rzęsy, narząd łzowy.

15. Na siatkówce oka powstaje obraz:
a. rzeczywisty, powiększony, odwrócony
b. pozorny, pomniejszony, trójwymiarowy
c. naturalny, pomniejszony, płaski
d. rzeczywisty, pomniejszony, odwrócony.

16. Jaskra to choroba wzroku związana z:
a. odwarstwieniem siatkówki
b. podwyższonym ciśnieniem w oku
c. zmętnieniem soczewki oka
d. bakteryjnym zapaleniem spojówek.

17. Ciałka dotykowe są przykładem:
a. fotoreceptorów
b. chemoreceptorów
c. termoreceptorów
d. mechanoreceptorów.
 

Opracowanie: Grażyna Peta

Zgłoś błąd    Wyświetleń: 35197


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Średnia ocena: 4.2



Ilość głosów: 30

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.