AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Magdalena Nowaczyk
Matematyka, Sprawdziany i testy

W szkolnej stołówce - test powtórzeniowy dla klasy III gimnazjum

- n +

Test powtórzeniowy: "W szkolnej stołówce"

Klasa III gimnazjum

Zadanie 1
Do wyrobu kiełbasy używa się mięso wieprzowe, mięso wołowe i słoninę w proporcji jak 13:5:2. Ile należy wziąć każdego z tych surowców, aby otrzymać 500 kg kiełbasy?
A: mięsa wieprzowego 290 kg, mięsa wołowego 150 kg, słoniny 60 kg
B: mięsa wieprzowego 130 kg, mięsa wołowego 50 kg, słoniny 20 kg
C: mięsa wieprzowego 360 kg, mięsa wołowego 100 kg, słoniny 40 kg
D: mięsa wieprzowego 325 kg, mięsa wołowego 125 kg, słoniny 50 kg.

Zadanie 2
Kilogram cukru kosztuje 1,80 zł. Zakupiono x kg cukru i zapłacono za niego y zł. Wzór funkcji pokazujący zależność kosztu cukru jako funkcję jego ilości ma postać:
A: y = 1,80x
B: y = x -1,80
C: y = x: 1,80
D: y = 1,80: x

Zadanie 3
Przechowywane w zimie ziemniaki tracą około 10% pierwotnego ciężaru. Jaki zapas ziemniaków trzeba przygotować jesienią, aby na wiosnę mieć 2,7 tony ziemniaków?
A: 2,43 t
B: 2,97 t
C: 3 t
D: 3,27 t

Zadanie 4
Kucharka piecze ciasto, do którego potrzebne są 2 szklanki cukru (objętość szklanki 250 ml). Cukier jest przechowywany w puszce prostopadłościennej o wymiarach 1,25dm x 1dm x 2dm. Ile co najmniej procent objętości puszki musi zajmować cukier, aby wystarczyło go na upieczenie ciasta?
A: 4 %
B: 20 %
C: 15 %
D: 25 %

Zadanie 5
Rozpoczęto remont szkoły. Drabina sięga na wysokość 6 m, gdy jej dolny koniec jest odległy od ściany o 2,5 m. Ile wynosi długość drabiny?
A: 8,5 m
B: 7 m
C: 6,5 m
D: 6 m

Zadanie 6
Plan miejscowości wykonano w skali 1: 25 000. Szef kuchni musi codziennie pokonać trasę, której długość na planie wynosi 4 cm. Ile czasu potrzebuje na pokonanie trasy, jeśli średnia prędkość jego marszu wynosi 3 km/h?
A: 1 godz.
B: 0,5 godz.
C: 20 min.
D: 3,(3) godz.

Zadanie 7
Diagram przedstawia wyniki pomiaru liczby osób spożywających pewnego dnia obiad na stołówce.

Ile osób pożywiało się w tym dniu na stołówce?
A: 25
B: 30
C: 15
D: 60

Zadanie 8
Stołówka ma kształt pięciokąta
.
Obwód tej figury zapiszemy za pomocą wyrażenia:
A: 3y2+x2+7
B: 7+2x+4y
C: 7+y+3y+x
D: 3y2+7x

Zadanie 9
Z okrągłej pizzy wycięto trójkąt.

Pole pozostałej zacieniowanej części pizzy wynosi:
A: 100π - 96
B: 400 π - 96
C: 100 π - 192
D: 400 π - 192

Zadanie 10
Pole trójkątnej półki na przyprawy ma 100 dm2. Ile dm2 ma powierzchnia półki podobnej do danej w skali 2:5?
A: 40 dm2
B: 625 dm2
C: 250 dm2
D: 500 dm2

Miłej pracy:)

Rozwiązanie:
1.D 2.A 3.C 4.B 5.C 6.C 7.D 8.B 9.A 10.B

Opracowanie: Magdalena Nowaczyk
Gimnazjum w Kostrzynie

Zgłoś błąd    Wyświetleń: 6034


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Średnia ocena: 3



Ilość głosów: 4

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.