AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Dorota Nisztor
Zajęcia zintegrowane, Scenariusze

Od ziarenka do bochenka. Jak powstaje chleb? Rozpoznawanie różnych gatunków pieczywa

- n +

Zajęcia z edukacji środowiskowej - klasa III

Ośrodek tematyczny: POLE.

Temat dnia: Od ziarenka do bochenka. Jak powstaje chleb? Rozpoznawanie różnych gatunków pieczywa.

CEL:
* Zapoznanie uczniów z etapami pracy nad wytwarzaniem chleba.
* Uświadomienie dzieciom, że chleb jest produktem ciężkiej pracy wielu ludzi.
* Wyrobienie szacunku do wartości chleba.
* Doskonalenie umiejętności pracy w grupach.

Po zajęciach uczeń:

* wie, z czego zrobiony jest chleb;
* zna etapy pracy wytwarzania chleba;
* dostrzega różnicę między chlebem razowym, a białym i rozumie znaczenie zdrowotne produktów pełnoziarnistych;
* wie, dlaczego należy szanować chleb.

Metody i formy:

* pogadanka
* obserwacja
* praktyczne działanie uczniów

Materiały i pomoce:
podręcznik i karty pracy "Wesoła szkoła"; kolorowe karteczki z nazwami roślin zbożowych, karta pracy (dla każdej grupy) z działaniami, obrazki odważników - 2kg, 1kg, 50dag; pięć koszyczków z różnymi rodzajami pieczywa; chusteczki do zawiązania oczu; wyrazy - etapy powstawania mąki; kamienie; ziarna zbóż; słoiczki z różnymi rodzajami mąki; historyjka obrazkowa; nazwy zawodów - rolnik, młynarz; piekarz; rozsypanka wyrazowa dla każdego ucznia; rebus dla każdego ucznia.

Przebieg zajęcia:

1. Sprawy organizacyjne. ..
2. Powitanie: macham ręką
- Witam te dzieci, które piły dzisiaj na śniadanie mleko. (te dzieci, które piły machają do mnie ręką)
- Witam te dzieci, które jadły na śniadanie świeże bułeczki.
- Witam te dzieci, które jadły na śniadanie kanapki.
- Witam te dzieci, które rano umyły ząbki.
- Witam te dzieci, z którymi jeszcze się nie przywitałam.

3. Dzieci siadają w grupach (podział grup losowy - podczas wchodzenia do klasy każdy przyczepia sobie kolorową karteczkę z napisem nazw roślin zbożowych:
- grupa I jęczmień
- grupa II żyto
- grupa III pszenica
- grupa IV owies
- grupa V proso
- grupa VI kukurydza
Przypomnienie - na czym polega praca w grupach.

4. O czym będziemy dzisiaj mówić, dowiecie się, jak wykonacie zadanie w grupach.
Zadanie: wykonać obliczenia, a wyniki ułożyć od najmniejszego do największego, zapisać i odczytać hasło.
7*8=56 Y
7*7=49 Z
5*9=45 E
6*8=48 C
5*3=15 P
9*9=81 O
8*9=72 W
3*7=21 I
LICZBY 15 21 45 48 49 56 72 81
LITERY P I E C Z Y W O

5. Co będzie tematem naszych dzisiejszych zajęć? (pieczywo)

6. Wyjaśnienie oceniania - aktywność grupy i pracy indywidualnej wg inwencji nauczyciela (oceniałam obrazkami odważników: 2kg, 1kg, 50dkg, uczniowie dokonywali samooceny rysując odważniki, ale stosowali też 20 dag i 10 dag)
7. Siadamy w kręgu. Rozmowa na temat pieczywa (co to jest, jakie są rodzaje...)

8. Oglądają w koszyczkach różne rodzaje pieczywa - Jakie zmysły wykorzystujemy? (wzrok, zapach, węch, smak - każdy może spróbować kawałek pieczywa danego gatunku) Jakich zmysłów nie wykorzystujemy? (słuch) (dotyk - dlaczego?)

9. Zabawa w grupach: Jedna osoba z każdej grypy ma zawiązane oczy, otrzymuje ode mnie kęs pieczywa - może go powąchać, zjeść - ma rozpoznać rodzaj pieczywo. (Jakie zmysły wykorzystamy? smak, węch)

10. Jakie jest najbardziej popularne pieczywo? (chleb) Z czego robimy chleb?

11. Jak powstaje mąka? (Siejemy zboże, zboże rośnie, zboże dojrzewa, koszenie i młócenie zboża, mielenie ziarna - przypinam nazwy do tablicy, jeśli dzieci podadzą nie w kolejności to wspólnie układamy w kolejności).

12. My dzisiaj też będziemy mleć mąkę. Tak, jak robili to ludzie bardzo dawno temu, będziemy rozcierać kamieniem ziarno. (W grupach)

13. Porównanie koloru mąki z tą ze sklepu - pszenną, białą. Dlaczego?
Mąka razowa posiada bogactwo kolorów - porównać z bogactwem składników obecnych w pełnym ziarnie, których nie ma w białej, oczyszczonej mące.
Biała mąka składa się głównie ze skrobi (węglowodan złożony) i glutenu (białka). Natomiast w mące razowej występują jeszcze witaminy, liczne mikroelementy i bardzo ważny dla prawidłowego trawienia błonnik. Podkreślenie, z jakiej mąki zdrowsze jest pieczywo i dlaczego - zdrowsze produkty pełnoziarniste.
Oglądają mąkę żytnią razową, pszenną razowa, otręby - odpady z przemiału ziarna na mąkę.

14. Historyjka obrazkowa na tablicy. Ułożenie jej w kolejności chronologicznej.

15. Porównanie z K. P. nr 68 (brak siewu, wzrostu, dojrzewania)

16. Mam nadzieję, że zauważą, że w historyjce na tablicy jest jeszcze zakup pieczywa i jedzenie go.

17. Chleb jest produktem pracy ludzi różnych zawodów, jakich? (rolnik, młynarz, piekarz)
18. Ułożenie w grupach rozsypanek wyrazowych i rozmowa na ich temat:
* Pracą, chleb zdobyty, zawsze smaczny i syty.
* Kto w żniwa próżnował w zimie będzie biedował.

20. Każdy sam rozwiązuje rebus
Rozwiązanie: "Szanuj chleb". Jak rozumiecie te słowa? Dlaczego?

19. Praca domowa Napisz, jak powinniśmy postępować, aby chleb w naszym domu się nie marnował?

20. Podsumowanie dzisiejszych zajęć:
- dokończenie zdań:
Przekonałem się, że. ..
Brałem udział. ..
Udało mi się...
Najbardziej zaciekawiło mnie...

- Co jeszcze chcielibyście powiedzieć o dzisiejszych zajęciach?
- Samoocena.
- Ocena aktywności grup.

Opracowanie: Dorota Nisztor

Zgłoś błąd    Wyświetleń: 11637


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Średnia ocena: 3.5



Ilość głosów: 6