AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Barbara Kijak-Mazurek
Język angielski, Sprawdziany i testy

Historia Stanów Zjednoczonych - konkurs szkolny

- n +

Konkurs szkolny - Liceum Ogólnokształcące Historia Stanów Zjednoczonych

1. Około roku 1000 grupa Wikingów przybyła do wybrzeża Ameryki Północnej pod wodzą:
a. Eryka Rudego
b. Leifa Ericsona
c. Henryka Rudobrodego

2. Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę w:
a. 1472
b. 1479
c. 1492

3. Pierwsza kolonia angielska powstała w Ameryce w:
a. Kingstontown
b. Jamestown
c. Capetown

4. Pierwsza grupa Purytanów przybyła do Ameryki statkiem o nazwie:
a. Sunflower
b. Mayflower
c. Snowdrop

5. Pierwsza grupa Purytanów osiedliła się w:
a. Santa Fe, New Mexico
b. Plymouth, Massachusetts
c. San Diego, California

6. Manhattan został kupiony od Indian przez:
a. Niemców
b. Szwedów
c. Holendrów

7. Amerykańska wojna o Niepodległość rozpoczęła się w:
a. 1774
b. 1775
c. 1776

8. Deklaracja Niepodległości została napisana przez;
A. T. Manna
b. T. Jeffersona
c. J. Cooka

9. Deklaracja Niepodległości została zatwierdzona przez Kongres:
a. 2 lipca 1776
b. 6 lipca 1776
c. 4 lipca 1776

10. Przełom w wojnie o niepodległość nastąpił w bitwie pod:
a. Lexington
b. Saratogą
c. Concord

11. Francusko- amerykański sojusz w wojnie o niepodległość został podpisany:
a. styczeń 1778
b. Luty 1779
c. Luty 1778

12. Traktat pokojowy uznający niepodległość Stanów Zjednoczonych został
podpisany:
a. wrzesień 1783
b. Październik 1784
c. Wrzesień 1789

13. Konstytucja Stanów Zjednoczonych została uchwalona w:
a. 1787
b. 1788
c. 1789

14. Karta Praw została podpisana w:
a. 1791
b. 1792
c. 1793

15. Wojna Secesyjna rozpoczęła się:
a. kiedy 11 południowych stanów odłączył się od Federacji
b. kiedy powieszono Johna Browna
c. kiedy 11 stanów północnych odłączyło się od Federacji

16.Niewolnictwo został całkowicie zniesione przez 13 poprawkę do konstytucji
a. w 1861
b. 1862
c. 1865

17. W wojnie secesyjnej zginęło:
a. ponad 400 tys. żołnierzy
b. ponad 500 tys. żołnierzy
d. ponad 600 tys. żołnierzy

18. Kto był prezydentem Stanów Zjednoczonych po zakończeniu Wojny Secesyjnej?
a. Abraham Lincoln
b. Andrew Johnson
c. John Adams

19. Czym charakteryzował się koniec XIX wieku dla Czarnych w USA?
a. Czarni masowo wracali do Afryki
b. Czarni byli traktowani na równi z Białymi we wszystkich dziedzinach życia publicznego
c. Był to okres narastającej segregacji rasowej i represji wobec czarnych

20. Ku Klux Klan to:
a. organizacja, której działalność wymierzona była przeciwko Murzynom.
b. organizacja walcząca z rasizmem
d. oddział policji do walki z terrorystami

21. Koniec wieku XIX w USA charakteryzował się:
a. narastaniem konfliktów między Demokratami a Republikanami
b. dużym rozwojem przemysłowym
c. zahamowaniem napływu imigrantów z Europy

22. Trusty były to:
a. grupy górników przemieszczających się na zachód USA w poszukiwaniu złota i srebra
b. połączone i współdziałające ze sobą przedsiębiorstwa
c. akty prawne ograniczające zapędy monopolistyczne

23. Kim był Luis Sullivan?
a. architektem, który wniósł duży wkład w powstanie "drapaczy chmur"
b. wynalazca telefonu
c. właścicielem olbrzymiej spółki naftowej

24. W 1867 Stany Zjednoczone zakupiły:
a. Alaskę
b. Hawaje
c. Filipiny

25. Co było pretekstem do wybuchu wojny amerykańsko- hiszpańskiej w 1898?
a. zaatakowanie amerykańskiego statku handlowego przez marynarkę hiszpańską
b. próba przejęcia Kanału Panamskiego przez Hiszpanów
c. ruch niepodległościowy na Kubie przeciwko Hiszpanii

26. Jaki był wynik wojny amerykańsko- hiszpańskiej?
a. Hiszpania przegrała i stany Zjednoczone przejęły wpływy w Puerto Rico, na Filipinach i Kubie
b. Stany zjednoczone przegrały i zmuszone zostały do oddania Hiszpanii Hawajów.
c. Konflikt nie został rozwiązany

27. W celu wybudowania kanału w Ameryce Środkowej Stany Zjednoczone opanowały:
a. Gwatemalę
b. Kostarykę
c. Panamę

28. Czyim następcą był Woodrow Wilson na stanowisku prezydenta?
a. Theodore Roosvelta
 b. Andrew Johnsona
c. Harry Trumana

29. Wilson opowiadał się mocno za:
a. przywróceniem niewolnictwa
b. ochroną małej przedsiębiorczości przed olbrzymimi firmami
c. wprowadzeniem zakazu eksportu kukurydzy

30. Kiedy Stany Zjednoczone zdecydowały się przystąpić do I Wojny Światowej?
a. w 1912
b. W 1920
c. W 1917

31. Wilson był współtwórcą:
a. Ligi Narodów
b. Trójprzymierza
c. Unii związków zawodowych

32. W 1921 Kongres Stanów Zjednoczonych wprowadził ograniczenia imigracyjne, na podstawie których:
a. nie tolerowano imigrantów z wielkiej Brytanii i Irlandii
b. zakazano wstępu do kraju imigrantom z Azji
c. preferowano imigrantów z Indii i Chin

33. W "małym procesie" John T. Scopes został oskarżony o:
a. zachęcanie uczniów do rasizmu
b. nawoływanie do obalenia rządu
c. rozpowszechnianie teorii Darwina w szkole

34. Z jaką postacią należy kojarzyć Model T?
a. James Walker
b. Henry Ford
c. John D. Rockefeller

35. Co było przyczyną załamania gospodarczego w USA w latach 30-stych XX Wieku?
a. olbrzymie spekulacje finansowe na rynku akcji i nadprodukcja towarów
b. wprowadzenie embarga w kilku krajach Europy na towary z USA
c. prowadzenie niekorzystnej polityki podatkowej dla małych firm

36. W roku...............Sekretarz Stanu George C. Marshal zaproponował wprowadzenie programu pomocy w odbudowaniu zniszczonej Europy po
II Wojnie Światowej.
a. 1956
b. 1949
c. 1947

37. W latach 1945 do 1970 w Stanach Zjednoczonych nastąpił okres rozwoju
gospodarczego. Do 1960 roku 55% gospodarstw domowych posiadał pralki, 77% samochody a.............. posiadało telewizory.

38. W 1948..............położył kres segregacji rasowej w siłach zbrojnych i wszystkich agencjach federalnych.
a. Truman
b. Luther king
c. Eisenhower

39. W 1960 roku prezydentem Stanów Zjednoczonych został wybrany:
a. Dwight D. Eisenhower
b. John F. Kennedy
c. Lyndon Johnson

40. Amerykanie protestowali przeciwko udziałowi Stanów Zjednoczonych w wojnie w Wietnamie. W październiku 1967 roku..................osoby domagające się pokoju przemaszerowały przez Pentagon w Waszyngtonie.
a. 100,000
b. 200,000
c. 300,000

41. Zamordowanie King'a w roku............wywołało zamieszki rasowe w ponad 100 miastach.
a. 1968
b. 1969
c. 1970

42. Do 1973...............podpisał traktat pokojowy z Północnym Wietnamem.
a. Johnson
b. Carter
c. Nixon

43. Afera "Watergate" i związane z nią włamanie do siedziby Partii Demokratycznej maiło na celu:
a. zdobycie informacji w celu dyskredytacji prezydenta Nixona
b. zdobycie informacji w celu dyskredytacji przeciwników prezydenta Nixona
c. zdobycie informacji dla potrzeb CIA

44. Próba obalenia dyktatury Fidela Castro na Kubie, która polegała na wysłaniu na wyspę grupy kubańskich uchodźców przeszkolonych przez CIA w kwietniu 1961 zakończyła się:
a. sukcesem
b. natychmiastową porażką
c. nie doszła do skutku

45. Kryzys na nowojorskiej giełdzie w dniu 24 października 1929 został nazwany:
a. "Czarny Kot"
b. "Czarny Czwartek"
c. "Czarny Wtorek"

46. Po rezygnacji Nixona w dniu 9 sierpnia 1974, prezydentem USA został:
a. Jimmy Carter
b. Gerald Ford
c. George Bush

KLUCZ
1.B 2.C 3.B. 4.B 5.B 6.C 7.B 8.B 9.C 10.B 11.C 12.A 13.B 14.A 15.A 16.C 17.C 18.B 19.C 20.A 21.C 22.B 23.A 24.A 25.C 26.A 27.C 28.A 29.B 30.C 31.A 32.B 33.C 34.B 35.A 36.C 37.90% 38.A 39.B 40.B 41.A 42.C 43.B 44.B 45.B 46.B

Opracowano na podstawie: "English Through Citizenship", Elaine Kirn
"Contemporary's Look at the US", Carole Cross
" An Outline of American History" United StatesInformation Agency

Opracowanie: Barbara Kijak - Mazurek

Zgłoś błąd    Wyświetleń: 5781


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Średnia ocena: 4.67



Ilość głosów: 6

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.