Awans Informacje Forum Dla nauczyciela Dla ucznia Korepetycje Sklep
  [ Zaloguj się ]   [ Załóż konto ]
  Najczęściej szukane
Konspekty
Programy nauczania
Plany rozwoju zawodowego
Scenariusze
Sprawdziany i testy
  Media
Przegląd Prasy
Patronat
Medialny
Po godzinach
  Slowka.pl
Słówka na email
Język angielski
Język niemiecki
Język francuski
Język włoski
Język hiszpański
Język norweski
Język japoński
Język rosyjski
Gramatyka
Rozmówki

Elżbieta Bzdak
Język polski, Sprawdziany i testy

"Anaruk chłopiec z Grenlandii" - test sprawdzający znajomość lektury dla klasy III

- n +

"Anaruk chłopiec z Grenlandii" - test sprawdzający znajomość lektury dla klasy III

AUTOR LEKTURY: Czesław Centkiewicz

Cel: Sprawdzenie dokładności czytania lektury i umiejętności korzystania z informacji zawartej w lekturze przed przystąpieniem do jej omawiania.

Test można wykorzystać na różne sposoby:
1) test do samodzielnego rozwiązania przez uczniów,
2) test do przeprowadzenia konkursu grupowego.

Ad. 1) Proponuję następujące kryteria oceniania samodzielnie rozwiązanego przez uczniów testu:
27-25 punktów - Wspaniale znasz treść lektury. Jesteś uważnym czytelnikiem.
24-21 punktów - Dobrze znasz treść lektury. Pamiętasz istotne fakty.
20-15 punktów - Starasz się, ale słabo pamiętasz treść lektury. Polecam przeczytanie jej ponownie.
14 punktów i poniżej 14 - Miłej lektury - musisz uważnie przeczytać książkę.

Ad 2) Proponuję wybór spośród uczniów trzyosobowego jury oraz podział klasy na cztery zespoły. Konkurs rozpoczyna drużyna, która wyrzuci najwięcej oczek kostką do gry. Załogi wybierają numer pytania i same już na początku decydują za ile punktów odpowiadają:
- za 2 punkty - udzielają odpowiedzi na samo pytanie,
- za 1 punkt - korzystają z wariantów podpowiedzi a, b lub c.
Jeśli drużyna nie odpowie na pytanie lub odpowie niewłaściwie otrzymuje zero punktów. Kolejna drużyna może wybrać to samo pytanie (jeśli podano już warianty, otrzyma - zgodnie z regulaminem - za poprawną odpowiedź 1 punkt) lub zmienić numer pytania, według wspólnych ustaleń. Każda drużyna odpowie na siedem pytań, po czym następuje zliczenie punktów. Członkowie zwycięskiej drużyny otrzymują pisemną pochwałę do zeszytu ucznia.


Jeśli przeczytałeś lekturę, nie będziesz miał problemu z odpowiedzią na pytania. Powodzenia!

1. Jak miał na imię ojciec Anaruka?
a) Nukuna
b) Tugto
c) Omialik

2. Podarunek jaki Anaruk otrzymał przy poznaniu od autora książki to:
a) broń
b) nóż stalowy
c) ręcznik

3. Z czego robi się w Grenlandii namioty?
a) ze skór fok i renów
b) ze skór wielorybów
c) z płótna

4. Grubość pokrywy lodowej w środku wyspy dochodzi:
a) do trzech kilometrów
b) do trzystu metrów
c) do trzynastu centymetrów

5. Do czego Eskimosi wykorzystują żebra wielorybów?
a) do robienia noży
b) do produkcji nici
c) do budowy namiotu

6. Jakie narzędzia zabierają Eskimosi na polowanie?
a) harpuny, dzidy, strzały
b) pistolety, kusze, szable
c) wędki, kilofy, szpadle

7. Ulubiony przysmak z foki eskimoskich dzieci, to:
a) chrupiąca płetwa
b) słodki tłuszcz
c) surowa wątroba

8. Co robią Eskimosi w razie zaistniałej sprzeczki?
a) wyznaczają pojedynek
b) awanturują się, kłócą
c) układają jeden na drugiego złośliwe piosenki

9. Jakimi cechami charakteryzują się Eskimosi?
a) łatwowierność i gościnność
b) gburowatość i kłótliwość
c) zarozumiałość i pewność siebie

10. Myśliwy z Grenlandii jest? (wymień jego charakterystyczne cechy)
a) leniwy i skąpy
b) sprytny i zarozumiały
c) skromny i odważny

11. Jaka kara może spotkać myśliwego, który popełni jakiś czyn krzywdzący innych?
a) musi opuścić osadę
b) musi upolować niedźwiedzia
c) musi zatańczyć

12. Na jakie zwierzęta polują Eskimosi?
a) psy, wilki i jelenie
b) reny, morsy i niedźwiedzie
c) zające, sarny i pingwiny

13. Do jakich zwierząt zamieszkujących Polskę podobne są reny?
a) do żubrów
b) do koni
c) do jeleni

14. Z czego Eskimosi robią nici?
a) z suszonych jelit zwierzęcych
b) z łodyg roślin
c) z ości ryb

15. Jakiej broni używają Eskimosi do polowania na zwierzęta lądowe?
a) harpunów
b) łuków i dzid
c) noży

16. Największy przysmak z renów dla Eskimosów, to:
a) pieczone udka
b) zupa z kości, kopyt i czaszki
c) surowe mięso

17. Z czego Eskimosi wykonują lampę do oświetlenia?
a) z kamienia, zwierzęcego tłuszczu i zeschłych traw
b) z brył lodu
c) z kości zwierząt

18. Ulubiona zabawa Eskimosów?
a) w dwa ognie
b) podrzucanie do góry na zeszytych skórach
c) skoki do wody

19. Z czego Eskimosi robią piłkę?
a) z czaszki morsa
b) z kopyta rena
d) z brzucha foki

20. Jakie szczególne zdolności cechują Eskimosów?
a) łatwo zapamiętują przebytą drogę i ładnie śpiewają
b) szybko liczą
c) wspaniale pływają w morzu

21. Przez ile miesięcy trwa w Grenlandii noc polarna?
a) przez całe dwa miesiące
b) przez całe sześć miesięcy
c) przez całe cztery miesiące

22. Dwadzieścia po eskimosku, to
a) pierwszy palec drugiej ręki
b) cały człowiek
c) dwie ręce

23. Jakimi umiejętnościami odznaczał się Anaruk?
a) celnie rzucał harpunem
b) świetnie pływał w morzu
c) płynnie czytał

24. Co to jest amulet?
a) przedmiot, który przynosi pecha
b) przedmiot, który zapewnia szczęście
c) zabawka

25. Anaruk uratował swojego ojca przed:
a) lisem
b) foką
c) niedźwiedziem

26. Grenlandia to: (wymień elementy krajobrazu)
a) kraina lodów i śniegu
b) bezludna wyspa
c) pustynia

27. Eskimosi zajmują się:
a) rybołówstwem i rolnictwem
b) rybołówstwem i myślistwem
c) polowaniem i rolnictwem

28. Jak wygląda pocałunek po grenlandzku?
a) dotknięcie się nosami
b) potarcie się czołami
c) wzajemne pogłaskanie się po głowie

Odpowiedzi: 1.b ; 2.b ; 3.a ; 4.a ; 5.c ; 6.a ; 7.b ; 8.c ; 9.a ; 10.c ; 11.a ; 12.b ; 13.c ; 14.a ; 15.b ; 16.b ; 17.a ; 18.b ; 19.a ; 20.a ; 21.c ; 22.b ; 23.a ; 24.b ; 25.c ; 26.a ; 27.b; 28.a

Opracowanie: Elżbieta Bzdak

Zgłoś błąd    Wyświetleń: 13354
 
   Komentarze
  • lllll, 2004-02-24

    bla

  • Ola, 2005-02-12

    szukam streszczenia a nie moge nigdzie go znalesć?pomocy moje
    gg.8144814

  • Martyni, 2005-02-21

    Ta książka bardzo mi się podobała dostałam z jej znajomości
    szóstkę!!!!!!!!!!!!juhu

  • ANIA, 2011-01-28

    MAM NADZIEJĘ ŻE DOSTANĘ SZÓSTKĘ

  • ania sz., 2011-02-01

    dziękuję autorce pni Elżbiecie Bzdak!!!!!!

  • kacper, 2014-02-20

    bardzo mi się podobało



  • Dodaj komentarz
      Barometr
    1 2 3 4 5 6  
    Średnia ocena: 3.98



    Ilość głosów: 51
      Publikacje

    Nowe zasady publikacji
    Szukaj autora i tytuł
    Ostatnio dodane materiały
    Ranking publikacji 
    Najczęściej zadawane pytania
      Twoje konto
    Zaloguj się
    Załóż konto
    Zapomniałem hasła
      Forum
    Nauczyciel - awans zawodowy
    Matura
    Korepetycje
    Ogłoszenia - kupię, sprzedam, oddam


    O Profesorze - Napisz do Nas - Reklama - Polityka prywatności - Najczęściej zadawane pytania - Zgłoś błąd

    2000-2014