Katalog Monika Nosal, 2019-08-22 Wieliczka Zawodowe, Karty pracy Karta Pracy - Dodatki do żywnościDodatki do żywności karta pracy 1.Hamują wzrost drobnoustrojów a.Konserwanty chemiczne b.Przeciwutleniacze c.Regulatory kwasowości d.Barwniki 2.Nadają smak, ograniczają rozwój bakterii ,hamują lub przyspieszają procesy enzymatyczne a.Konserwanty chemiczne b.Przeciwutleniacze c.Regulatory kwasowości d.Barwniki 3.Przyporządkuj odpowiednie związki do poszczególnych dodatków A.konserwanty chemiczne chlorofil B.przeciwutleniacze kwas sorbowy C. regulator kwasowości kwas mlekowy D. barwniki kwas askorbinowy 4.Sorbitol, sacharyna, aspartam to a.aromaty b.substancje wzmacniające zapach c.substancje słodzące d.substancje kształtujące strukturę 5.guma arabska, agar, skrobia modyfikowana to a.substancje słodzące b.substancje żelujące c.emulgatory d.barwniki 6.lecytyna to a.emulgator b.substancja zagęszczająca c.substancja słodząca d.regulator kwasowości 7.korzystając z różnych źródeł : A.sprawdź jakie substancje kryją się pod podanymi oznaczeniami a.E621…………………………. b.E211…………………………. c.E338…………………………… d.E200………………………….. e.E951………………………….. B.Podaj po 2 produkty w których znajdziemy podane dodatki a.E 621………………………… b.E211………………………… c.E338…………………………. d.E200…………………………. e.E951…………………………. C.Wskaż jakie choroby i dolegliwości wywołują podane dodatki a.E621………………………………………………. b.E211………………………………………………… c.E338………………………………………………… d.E200………………………………………………. e.E951………………………………………………. D.Wyszukaj dodatki rakotwórcze podaj nazwę i oznaczenie a.E………….. b.E………….. c.E………….. Wyświetleń: 0
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |