AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Lid Jar, 2019-06-18
Kręp

Biologia, Projekty edukacyjne

Projekt edukacyjny

- n +

` Projekt edukacyjny 2015/2016
TEMAT PROJEKTU:

„ZDROWY START - ZDROWA META”

OPIEKUN: Lidia Jaruga

UCZNIOWIE REALIZUJĄCY PROJEKT:



CZAS TRWANIA:
II-IV 2016

CEL PROJEKTU:
Propagowanie zdrowego stylu życia w szkole, domu i środowisku pozaszkolnym.

DZIAŁANIA PODJĘTE PODCZAS REALIZACJI PROJEKTU:

ETAP I – Przygotowanie do realizacji projektu:
zapoznanie uczniów z metodą projektu,
nakreślenie problemu,

ETAP II – Planowanie projektu:
wybranie tematu projektu,
określenie celów edukacyjnych projektu,
zawarcie kontraktu nauczyciel – uczniowie,
dokonanie podziału na zespoły zadaniowe,
opracowanie scenariusza działań.

ETAP III – Działanie – realizacja projektu:
spotkania na Kółku biologicznym,
przygotowanie harmonogramu na Dzień Zdrowia,
wykonanie dyplomów dla uczestników konkursów w Dniu Zdrowia,
przygotowanie zaproszeń dla gości,
monitorowanie postępów realizacji projektu,
zaangażowanie rodziców,
przygotowanie prezentacji multimedialnej „Zasady zdrowego odżywiania”
wykonanie gazetki informacyjnej o zdrowym stylu życia na korytarzu szkolnym,
przygotowanie dekoracji na Dzień Zdrowia,
przeprowadzenie ankiet żywieniowej wśród uczniów,
przygotowanie zagadnień do konkursu „Wiedzy o zdrowym odżywianiu”,

ETAP IV – Prezentacja projektu:
11.04.2016 w naszej szkole zorganizowaliśmy Światowy Dzień Zdrowia  pod hasłem
„ Zdrowy start - zdrowa meta”. W tym dniu przygotowaliśmy dla uczniów wiele zadań:

konkurs na plakat promujący „Zdrowy styl życia”,
przygotowanie zdrowych kanapek,
gry i zabawy sportowe,
zumba,
prezentacja multimedialna „Zasady zdrowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym” ,
projekcja filmów o zdrowym odżywianiu,
kalambury o tematyce prozdrowotnej,,
konkurs ”Wiedzy o zdrowym odżywianiu”,
konkurs „Rozpoznawanie smaków”,
wspólny poczęstunek,
propagowanie zdrowego odżywiania wśród społeczności lokalnej poprzez poczęstunek napotkanych osób oraz pracowników pobliskich sklepów, banku.

Dodatkowo projekt wziął udział w konkursie na projekt edukacyjny promujący zmianę zachowań w zakresie stylu życia w środowisku lokalnym w ramach realizacji Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Trzymaj Formę!”.

ETAP V – Ewaluacja i ocena projektu.

Dokonanie oceny własnej pracy oraz pracy w zespole.
Analiza błędów, wyciągnięcie wniosków na przyszłość.
Dokonanie wywiadu wśród uczniów na temat ich opinii z Dnia Zdrowia.

OCENA OPIEKUNA PROJEKTU:

WSZYSCY UCZNIOWIE ZALICZYLI PROJEKT

WNIOSKI:

Dzięki samodzielnej i grupowej pracy uczniowie poszerzyli swoja dotychczasową wiedzę na temat zasad zdrowego odżywiania. Realizując w/w temat projektu nauczyli się wzajemnej współpracy i pozytywnego komunikowania się między sobą. Podczas realizacji projektu uczniowie wykazali się pomysłowością, kreatywnością oraz konsekwencją w dążeniu do celu.

NARZĘDZIA WYKORZYSTYWANE W PROJEKCIE:
Głównymi narzędziami, którymi posługiwali się uczniowie podczas realizacji projektu były programy pakietu Office:


PowerPoint – do tworzenia prezentacji multimedialnych,
Word – do opracowania testu.

Zgłoś błąd    Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Oceń artukuł!



Ilość głosów: 0

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.