Katalog

Małgorzata Jurkiewicz, 2019-05-10
Sztum

Zajęcia pozaszkolne, Projekty edukacyjne

Zajęcia kulinarne- świetlica socjoterapeutyczna

- n +

Zajęcia kulinarne realizowane w ramach zajęć na świetlicy socjoterapeutycznej

Cele zajęć kulinarnych w świetlicy :
• usprawnianie czynności samoobsługowych,
• wyrabianie umiejętności posługiwania się prostymi sprzętami i urządzeniami kuchennymi,
• nauka bezpieczeństwa i higieny pracy podczas zajęć w kuchni,
• rozpoznawanie przedmiotów wykorzystywanych w kuchni i ich nazw,
• poznawanie nowych smaków,
• próby samodzielnego przygotowywania potraw,
• wyrabianie poczucia estetyki poprzez zewnętrzny obraz przygotowywanych potraw i ich estetyczne spożywanie,
• wyrabianie umiejętności właściwego gospodarowania produktami spożywczymi i ich przechowywania,
• kształtowanie umiejętności pracy w zespole,
Zajęcia odbywają się w każdy czwartek w dwóch grupach wiekowych, uczestniczą w nich zarówno uczniowie klas 1-3 oraz klas 4-7. Uczniowie uczą się jak właściwie przygotowywać poszczególne potrawy, jak właściwie odczytywać przepisy oraz odmierzać proporcje. Uczniowie w trakcie zajęć mają styczność z różnorodnym sprzętem kuchennym, uczą się prawidłowo i bezpiecznie z nich korzystać. Uczniowie współdziałają w grupie, uczą się współpracy, słuchania siebie nawzajem, szanowania odmiennych poglądów, przestrzegania ustalonych zasad. Zajęcia mają na celu również pobudzenie do aktywności dzieci nieśmiałych i wyciszenie dzieci pobudzonych. Każde zajęcia kończą sie wspólnym posiłkiem i rozmową z cyklu „Ważne rozmowy przy stole – uczniowie dzielą się z wychowawcą i innymi uczestnikami – wydarzeniami mijającego tygodnia.
Zajęcia podzielone są na dwie grupy „Słodkie gotowanie” oraz „Wytrawne smaki”, w ramach tej tematyki przygotowane zostaną następują potrawy:
Słodkie gotowanie:
• Gofry,
• Babeczki,
• Ciasta
• Muffinki,
• Naleśniki,
• Rogaliki,
• Cukierki z płatków owsianych,
• Blok Czekoladowy
• Świąteczne Ciasteczka
• Pierniczki,
• Wafle,
• Pancakes amerykańskie
• Paszteciki na słodko,
• Sałatka owocowa,

Wytrawne smaki
• Frytki,
• Zapiekanki,
• Tosty,
• Sandwiche,
• Pizza,
• Hot-dog w cieście francuskim,
• Sałatka warzywna,
• Spaghetti,
• Kurczak z ryżem,
• Zupa warzywna,
• Pierogi,
• Paszteciki z pieczarkami,
• Barszczyk z uszkami ,
• Nugettsy,
• Hamburgery,
Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.