AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Karolina Przybyłowska, 2018-10-26
Ciechanów

Zawodowe, Konspekty

scenariusz lekcji planowanie żywienia

- n +

Konspekt lekcji


Przedmiot:
Planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej

Temat lekcji:
Powtórzenie materiału – żywnie różnych grup ludności oraz ocena ich jadłospisów.

Planowany czas lekcji:
45 minut

Cel ogólny:
- rozwijanie umiejętności oceny jadłospisu i dostosowanie go do wybranego konsumenta

Cele szczegółowe:
- uczeń opisze, jak powinno wyglądać żywnie różnych grup ludności;
- uczeń potrafi ocenić jadłospis metodą punktową;
- uczeń wymieni błędy ocenianego jadłospisu i zaproponuje działania naprawcze;
- uczeń potrafi zaplanować jadłospisy zgodnie z zasadami ich układania;
- uczeń potrafi zestawiać potrawy i napoje w posiłki;
- uczeń potrafi podzielić poszczególne surowce wg ich wartości odżywczych.

Metody nauczania:
- praktyczna – metoda projektów;
- problemowa aktywizująca – metoda sytuacyjna.

Środki dydaktyczne:
- plakaty;
- jadłospisy;
- arkusze z testem oceny jadłospisu;
- zeszyty;
- długopisy;
- tablica.

Formy nauczania:
- praca w grupach;
- praca indywidualna.



Przebieg lekcji:
Czynności wstępne- sprawdzenie obecności



FAZA WPROWADZAJĄCA:
Przypomnienie:
• Uczniowie prezentują plakaty omawiające żywienie różnych grup ludności
• Sformułowanie tematu lekcji


FAZA REALIZACYJNA:
• Uczniowie dzielą się na 4 grupy – losują karteczki z produktami
- I gr. węglowodanowymi (chleb pszenny, czekolada, makaron)
- II gr. białkowymi (mleko, ser podpuszczkowy, kefir)
- III gr. bogatymi w tłuszcze (smalec, boczek, golonka)
- IV gr. bogatymi w witaminy i minerały (pietruszka, papryka, kapusta kiszona)
• Każda grupa dostaje arkusz z testem oceny dziennego jadłospisu metodą punktową wg Bielińskiej oraz jadłospis dzienny w zależności od grupy dla
- I gr. przedszkolaka
- II gr. młodzieży ponadgimnazjalnej,
- III gr. osoby dorosłej o dużej aktywności fizycznej
- IV gr. osoby starszej
• Każda grupa ocenia otrzymany jadłospis z pomocą testu wg Bielińskiej oraz modyfikuje go tak, by mógł otrzymać maksymalnie dobrą ocenę, czyli 7 punktów


FAZA PODSUMOWUJĄCA:
• Uczniowie prezentują efekty swojej pracy – omawiają wstępne wyniki testu oraz zmiany jakie wprowadzili w otrzymanych jadłospisach
• Sformułowanie pracy domowej: Każdy z uczniów ma ocenić swój dzienny jadłospis z pomocą testu wg Bielińskiej
Zgłoś błąd    Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Oceń artukuł!



Ilość głosów: 0

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.