AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Barbara Zielińska, 2018-07-03
olecko

Zawodowe, Scenariusze

Znakowanie i opakowania do produktów spożywczych – ćwiczenia.

- n +

Moduł: 343404.M1 Przygotowanie do zawodu
Jednostka modułowa: 343404.M1.J2.Gospodarowanie produktami żywnościowymi
Wymagania szczegółowe podstawy programowej: PKZ(T.c)(1)4. sklasyfikować surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze według różnych kryteriów;
Czas trwania jednostki lekcyjnej: 45 min.
Temat: Znakowanie i opakowania do produktów spożywczych – ćwiczenia.
Cele lekcji
1. Wiadomości i umiejętności na wejściu:
 Uczeń zna:
• podział opakowań według różnych kryteriów;
• materiały, z jakich wykonuje się opakowania;
• podstawowe oznaczenia występujące na opakowaniach;
• podział znaków towarowych;
 Uczeń umie:
• wskazać wady i zalety materiałów opakowaniowych;
• zakwalifikować znaki towarowe do odpowiedniej grupy;
• uzasadnić przyporządkowanie znaków do odpowiednich grup;
• wyrażać własną opinię;
• pracować w grupie
2. Wiadomości i umiejętności na wyjściu:
 Uczeń umie:
• rozpoznawać znaki towarowe;
• interpretować znaki towarowe;
• ocenić oznakowanie.
Forma organizacji lekcji
Praca indywidualna i grupowa.
Metoda
Problemowa, dyskusji dydaktycznej, ćwiczeń przedmiotowych.
Środki dydaktyczne
• krzyżówka;
• opakowania;
• polecenie;
Przebieg lekcji
1. Wprowadzenie
• sprawdzenie obecności;
• sprawdzenie przygotowania uczniów do ćwiczeń – odpytanie jednego z uczniów;
• rozdanie krzyżówek do wypełnienia;
• wypełnianie krzyżówek.
Nauczyciel czyta głośno poszczególne hasła, na które odpowiadają uczniowie, którzy najszybciej zgłoszą się do odpowiedzi.
2. Przygotowanie do rozwiązania problemu
a. Podanie tematu oraz omówienie celów lekcji.
b. Przedstawienie uczniom, jakie informacje muszą znajdować się na opakowaniu
c. Organizacja pracy:
• rozdanie opakowań, poleceń, kart odpowiedzi;
• omówienie zasad pracy
3. Grupowe rozwiązywanie problemu
 analiza oznakowania:
• rozpoznawanie oznakowań;
• interpretowanie znaków;
• klasyfikacja znaków do odpowiednich grup;
• ocena pełności oznakowania;
 całościowa ocena opakowania i oznakowania
4. Prezentacja oraz ocena grupowych rozwiązań zadania.
Wybrani uczniowie przedstawiają wyniki swojej pracy. Nauczyciel ocenia i omawia poprawność wykonania.
6. Podsumowanie zajęć.
Nauczyciel dokonuje podsumowania. Wskazuje co jest najważniejsze.
7. Uzyskanie informacji zwrotnej.
Uczniowie odpowiadają na zadawane pytania.
8. Zadanie pracy domowej.
Dokonaj analizy wybranego opakowania do produktów spożywczych.
POLECENIE
1. Przeanalizuj oznakowanie opakowania:
a. dokonaj rozpoznania poszczególnych znaków;
b. zinterpretuj ich znaczenie;
c. zakwalifikuj do odpowiedniej grupy;
d. odpowiedz, czy oznakowanie jest wystarczające;
2. Dokonaj całościowej oceny opakowania.
Zgłoś błąd    Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Oceń artukuł!



Ilość głosów: 0

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.