AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Radosław Pasławski, 2018-05-22
Chorzów

Język angielski, Konspekty

Konspekt do lekcji języka angielskiego w kl. I SP

- n +

KONSPEKT DO LEKCJI JĘZYKA ANGIELSKIEGO W KLASIE I A SZKOŁY PODSTAWOWEJ

Nauczyciel: mgr Radosław Pasławski
Podręcznik: Gold Sparks I
Data: 26 lutego 2018 r.
1. TREŚĆ NAUCZANIA: słownictwo związane z jedzeniem i struktura zdania lubię/nie lubię
2. TEMAT: Wprowadzenie nazw produktów spożywczych. Food and drinks – introduction
Temat zgodny z podstawą programową:
• posługiwanie się bardzo podstawowym zasobem środków językowych (jedzenie),
• reagowanie werbalne i niewerbalne na polecenia,
• rozumienie sensu krótkich wypowiedzi, wierszyków,
• powtarzanie wyrazów, nazywanie obiektów z otoczenia,
• używanie poznanych wyrazów i zwrotów w zabawie,
• pisanie wyrazów ,
• zadawanie pytań i udzielanie odpowiedzi w ramach wyuczonych zwrotów,
• współpraca z rówieśnikami w trakcie nauki.
3. a/ CELE OGÓLNE
• nauczyciel realizuje nową podstawę programową,
• nauczyciel indywidualizuje pracę z uczniem na lekcji,
• nauczyciel stosuje metody aktywne tj. grę edukacyjną, pracę w grupie.
b/ CELE OPERACYJNE UCZEŃ
• rozpoznaje nazwy produktów żywnościowych,
• potrafi dopasować i powtórzyć nazwy jedzenia,
• dobiera wyrazy do obrazków,
• pokazuje produkty żywnościowe,
• gra w grę nazywając produkty,
• rozpoznaje i wyraża preferencje,
• potrafi współpracować w grupie.
4. TYP LEKCJI: lekcja wprowadzająca nowy materiał.
5. METODY: praca w grupie, eksponująca, gra edukacyjna.
6. ŚRODKI DYDAKTYCZNE: podręcznik, odtwarzacz audio, karty obrazkowe, materiały do gry (bomba).
7. PRZEBIEG ZAJĘĆ:
I Faza wstępna
• czynności organizacyjne,
• wyjaśnienie celów i schematu lekcji,
• potrafię nazwać produkty żywnościowe / znam produkty żywnościowe / potrafię wyrazić preferencje.
II Faza zasadnicza
• rozgrzewka językowa : gra „Podawanie bomby”, wspólnie wypracowują temat i cel lekcji,
• nazywa owoce pokazywane na kartach obrazkowych i podaje ich kolor,
• powtarza nazwy pokazywanych przez nauczyciela produktów spożywczych w liczbie pojedynczej i mnogiej,
• wskazuje na ilustracji właściwe produkty na podstawie wysłuchanego nagrania i powtarza ich nazwy za nagraniem,
• odpowiada na pytania o swoje upodobania związane z produktami spożywczymi pokazanymi na ilustracji,
• wskazuje właściwe produkty na ilustracji podczas słuchania wierszyka,
• słucha wierszyk
• a z nagraniem, podnosząc właściwe karty obrazkowe,
• dopasowuje podane karty wyrazowe do właściwych kart obrazkowych,
• na podstawie wysłuchanych dialogów podaje poprawne odpowiedzi dotyczące ulubionych i nielubianych produktów żywnościowych.
III Faza końcowa
• ocena aktywności uczniów na lekcji, pochwały,
• przypomnienie celów lekcji,
• zadanie domowe (ćwiczenia str. 32: uczeń pisze po śladzie nazwy produktów pokazanych na obrazku, dopasowuje je do właściwych obrazków i czyta na głos. Zakreśla właściwe wyrazy w podanych zdaniach na podstawie rysunków.


……………………….. …………………………………
(data) (podpis nauczyciela)
Zgłoś błąd    Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Oceń artukuł!



Ilość głosów: 0

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.