Katalog

Marzena Samujło, 2018-05-18
Stargard

Zawodowe, Konspekty

Scenariusz lekcji - zawód cukiernik

- n +

Przedmiot: Procesy produkcji wyrobów cukierniczej
Klasa: III c - cukiernik, liczba uczniów- 6, obecnych - 4
Data: 15.12.2016r.
Temat: Produkcja wyrobów z ciast bezowych – ciastka bezowe.
Nauczyciel: Marzena Samujło

Typ zajęć: zajęcia praktyczne

CELE LEKCJI :

- Charakterystyka ciast bezowych.
- Składniki ciast bezowych.
- Metody sporządzania ciast bezowych.
- Sporządzanie ciastek bezowych.

Uczeń zna:
- poszczególne wyroby z ciast bezowych
- podstawowe i dodatkowe składniki ciast bezowych
- metody sporządzania ciast bezowych na ciepło i na zimno
- wykaz sprzętu i urządzeń niezbędnych do wykonania ćwiczenia
- czynności obejmujące obróbkę wstępną surowców
- zna technikę wykonania ciasta metoda na zimno

Uczeń rozumie:
- konieczność współdziałania z kolegami
- wpływ higieny na jakość produkcji ciasta
- potrzebę oszczędzania surowców i energii, dbałość o sprzęt

Uczeń potrafi:
- zaplanować poszczególne etapy pracy
- przygotować stanowisko do pracy
- czytać ze zrozumieniem instrukcje i receptury
- sporządzić zaplanowane ciastka bezowe
- ocenić jakość wykonanych wyrobów

- przestrzegać przepisy higieniczne i bhp w czasie zajęć

METODA:
- wykład
- prezentacja multimedialna
- film
- obserwacja
- ćwiczenia praktyczne

FORMA PRACY:
- GRUPOWA
- INDYWIDUALNA


ŚRODKI DYDAKTYCZNE:
Receptury, surowce, wyposażenie pracowni cukierniczej , instrukcje do ćwiczeń, teksty źródłowe , rzutnik multimedialny, komputer, prezentacja „Wyrobów bezowych”

HASŁO BHP
PRZESTRZEGANIE ZASAD BHP PODCZAS SPORZĄDZANIA WYROBÓW CUKIERNICZYCH

Przebieg zajęć

I. Instruktaż wstępny
1. Wstępne czynności organizacyjno - przygotowawcze, sprawdzenie obecności uczniów, odzieży ochronnej, stanowisk pracy, samopoczucia uczniów, wyznaczenie dyżurnego

2. Podanie tematu
Podanie i zapisanie w zeszytach i dzienniku tematu zajęć
- zapoznanie z celem głównym zajęć.
Pytania kontrolne z poprzednich zajęć.
Wprowadzenie w tematykę – wykład, prezentacja, film.


3. Zapoznanie z przebiegiem zajęć.
4. Podział na grupy;
Przydzielenie zadań do wykonania;
Omówienie receptur i sposobu ich wykonania
Wykonanie ciastek bezowych – beziki z czekoladą


5.Zapoznanie z kryteriami oceniania
- strój i przygotowanie do zajęć
- przestrzeganie czystości na stanowisku pracy
- organizacja stanowiska pracy
- wiedza zawodowa
- umiejętności praktyczne
- samodzielność w wykonywaniu zadań
- umiejętność współpracy w grupie
- jakość wykonanych wyrobów, prezentacja

6. Przydział stanowisk do pracy


EWENTUALNE PYTANIA UCZNIÓW

Instruktaż bieżący
Wykonywanie przez uczniów ciastek bezowych w oparciu o receptury
Kontrola bieżąca ze zwróceniem uwagi na:
- dokładność i staranność wykonywanych etapów w produkcji ciastek
- właściwą organizację i tempo pracy
- prawidłową postawę przy wykonywanych czynnościach
- prawidłowe posługiwanie się sprzętem
- przyglądanie się pracy uczniów udzielając instruktażu
- zapobieganie błędom podczas sporządzania ciastek
- zwrócenie uwagi na utrzymanie porządku w miejscu pracy



Instruktaż końcowy

1 Przygotowanie wypieków do prezentacji
Ocena organoleptyczna
Każda grupa omawia i ocenia swoje wyroby
2. Omówienie przebiegu zajęć
3.Wskazanie dobrych i złych przykładów w toku pracy.
4.Indywidualna ocena uczniów
5.Wyróżnienie za pracę najlepszych uczniów
6. Wpisanie ocen do dziennika
7. Podanie tematu następnych zajęć
8. Czynności organizacyjno – porządkowe

Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.