Katalog Marzena Samujło, 2018-05-18 Stargard Zawodowe, Konspekty Scenariusz lekcji - zawód cukiernikPrzedmiot: Procesy produkcji wyrobów cukierniczej Klasa: III c - cukiernik, liczba uczniów- 6, obecnych - 4 Data: 15.12.2016r. Temat: Produkcja wyrobów z ciast bezowych – ciastka bezowe. Nauczyciel: Marzena Samujło Typ zajęć: zajęcia praktyczne CELE LEKCJI : - Charakterystyka ciast bezowych. - Składniki ciast bezowych. - Metody sporządzania ciast bezowych. - Sporządzanie ciastek bezowych. Uczeń zna: - poszczególne wyroby z ciast bezowych - podstawowe i dodatkowe składniki ciast bezowych - metody sporządzania ciast bezowych na ciepło i na zimno - wykaz sprzętu i urządzeń niezbędnych do wykonania ćwiczenia - czynności obejmujące obróbkę wstępną surowców - zna technikę wykonania ciasta metoda na zimno Uczeń rozumie: - konieczność współdziałania z kolegami - wpływ higieny na jakość produkcji ciasta - potrzebę oszczędzania surowców i energii, dbałość o sprzęt Uczeń potrafi: - zaplanować poszczególne etapy pracy - przygotować stanowisko do pracy - czytać ze zrozumieniem instrukcje i receptury - sporządzić zaplanowane ciastka bezowe - ocenić jakość wykonanych wyrobów - przestrzegać przepisy higieniczne i bhp w czasie zajęć METODA: - wykład - prezentacja multimedialna - film - obserwacja - ćwiczenia praktyczne FORMA PRACY: - GRUPOWA - INDYWIDUALNA ŚRODKI DYDAKTYCZNE: Receptury, surowce, wyposażenie pracowni cukierniczej , instrukcje do ćwiczeń, teksty źródłowe , rzutnik multimedialny, komputer, prezentacja „Wyrobów bezowych” HASŁO BHP PRZESTRZEGANIE ZASAD BHP PODCZAS SPORZĄDZANIA WYROBÓW CUKIERNICZYCH Przebieg zajęć I. Instruktaż wstępny 1. Wstępne czynności organizacyjno - przygotowawcze, sprawdzenie obecności uczniów, odzieży ochronnej, stanowisk pracy, samopoczucia uczniów, wyznaczenie dyżurnego 2. Podanie tematu Podanie i zapisanie w zeszytach i dzienniku tematu zajęć - zapoznanie z celem głównym zajęć. Pytania kontrolne z poprzednich zajęć. Wprowadzenie w tematykę – wykład, prezentacja, film. 3. Zapoznanie z przebiegiem zajęć. 4. Podział na grupy; Przydzielenie zadań do wykonania; Omówienie receptur i sposobu ich wykonania Wykonanie ciastek bezowych – beziki z czekoladą 5.Zapoznanie z kryteriami oceniania - strój i przygotowanie do zajęć - przestrzeganie czystości na stanowisku pracy - organizacja stanowiska pracy - wiedza zawodowa - umiejętności praktyczne - samodzielność w wykonywaniu zadań - umiejętność współpracy w grupie - jakość wykonanych wyrobów, prezentacja 6. Przydział stanowisk do pracy EWENTUALNE PYTANIA UCZNIÓW Instruktaż bieżący Wykonywanie przez uczniów ciastek bezowych w oparciu o receptury Kontrola bieżąca ze zwróceniem uwagi na: - dokładność i staranność wykonywanych etapów w produkcji ciastek - właściwą organizację i tempo pracy - prawidłową postawę przy wykonywanych czynnościach - prawidłowe posługiwanie się sprzętem - przyglądanie się pracy uczniów udzielając instruktażu - zapobieganie błędom podczas sporządzania ciastek - zwrócenie uwagi na utrzymanie porządku w miejscu pracy Instruktaż końcowy 1 Przygotowanie wypieków do prezentacji Ocena organoleptyczna Każda grupa omawia i ocenia swoje wyroby 2. Omówienie przebiegu zajęć 3.Wskazanie dobrych i złych przykładów w toku pracy. 4.Indywidualna ocena uczniów 5.Wyróżnienie za pracę najlepszych uczniów 6. Wpisanie ocen do dziennika 7. Podanie tematu następnych zajęć 8. Czynności organizacyjno – porządkowe Wyświetleń: 0
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |