Katalog Anna Płoskonka - Olszewska, 2018-03-13 Żywiec Pedagogika, Konspekty Utrwalenie wiadomości o owocach metodą stymulacji polisensorycznejDoskonalenie czynności samoobsługowych i koordynacji wzrokowo – ruchowej, stymulacja polisensoryczna, utrwalenie wiadomości o owocach. Uczestnicy: uczniowie wraz z wychowawcą Cele: - utrwalanie znajomości owoców - doskonalenie percepcji wzrokowej i pamięci - usprawnienie koordynacji wzrokowo – ruchowej - usprawnienie ruchów z zakresu motoryki małej - wydłużenie czasu uwagi na działaniu celowym - stymulacja wzroku, słuchu, węchu, dotyku, smaku - doskonalenie czynności samoobsługowych - kształtowanie kulturalnych nawyków podczas zajęć Metody: stymulacji polisensorycznej obejmującej wzrok, słuch, węch, dotyk, smak; metoda F. Affolter, ćwiczenia praktyczne, demonstrowanie naturalnych eksponatów; praca z komputerem Forma zajęć: grupowa Środki dydaktyczne: płyta z programem o owocach, sztuczne i prawdziwe owoce, miska z wodą, ręcznik papierowy, talerzyki plastikowe, talerzyki papierowe, sztućce, plastelina, czarny mazak Przebieg zajęć: 1. Powitanie 2. Czynności higieniczne 3. Zapoznanie z tematyką zajęć 4. Oglądanie filmu o owocach na komputerze i jednoczesne dotykanie i oglądanie owoców sztucznych 5. Oglądanie i dotykanie owoców prawdziwych, wąchanie ich; wyraźne nazywanie owoców przez nauczyciela 6. Przygotowanie miski z wodą, włożenie do niej owoców, mycie owoców, wycieranie ich ręcznikiem papierowym i ułożenie na talerzykach 7. Uprzątnięcie miski z wodą 8. Dotykanie owoców, oglądanie ich kształtów, wąchanie ich 9. Obieranie owoców ze skórki, smakowanie, wąchanie, układanie na talerzykach 10. Smakowanie owoców za pomocą sztućców 11. Uprzątnięcie talerzyków z owocami, umycie sztućców, talerzyków i rąk 12. Narysowanie przez nauczyciela kształtu owocu na talerzyku papierowym 13. Wylepianie plasteliną narysowanego owocu na papierowym talerzyku 14. Porządkowanie miejsca pracy 15. Zakończenie zajęć. Wyświetleń: 0
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |