Katalog

Anna Kryk-Łysak, 2018-02-14
Lublin

Zawodowe, Plany wynikowe

plan dydaktyczny - usługi gastronomiczne dla kl II t

- n +

plan dydaktyczny
USŁUG GASTRONOMICZNYCH
W KLASIE DRUGIEJ TECHNIKUM
DLA ZAWODU TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH 343404
W ROKU SZKOLNYM 2016/2017
Wymiar godzin: 1 godzina tygodniowo
Podręcznik: „Usługi gastronomiczne” autor: Anna Kmiołek, wyd. WSiP

Nauczyciel: Anna Kryk-Łysak
MINIMALNY WYMIAR GODZIN ZE SZKOLNEGO PLANU NAUCZANIA W CYKLU: 105 h

Rozkład materiału nauczania został opracowany na podstawie programu nauczania autorstwa: mgr inż. Halina Kopińska, mgr inż. Jolanta Graczek

Opracowany rozkład materiału nauczania usług gastronomicznych obejmuje wszystkie treści zawarte w Podstawie programowej kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych 343404 z zakresu kształcenia teoretycznego w szkołach ponadgimnazjalnych (Dz. U. z 2012 r. Nr 34 poz.184)

……………………………………………………..
(podpis nauczyciela)


Lp. Temat zajęć Liczba godzin Efekty kształcenia
w podstawie programowej Uszczegółowione efekty kształcenia
Uczeń po zrealizowaniu zajęć potrafi: Uwagi

1 Zapoznanie z wymaganiami edukacyjnymi w klasie II i PSO 1

T.15.2(5) rozróżnia rodzaje kart menu;



T.15.2(5)4 dokonać analizy różnych rodzajów kart menu w zakładach gastronomicznych;
2 Rodzaje kart menu 1
3 Analiza różnych kart menu zakładów gastronomicznych 1
4 Rodzaje usług gastronomicznych 1 T.15.3(1) klasyfikuje usługi gastronomiczne


T.15.3(1/3)1 rozróżnić usługi gastronomiczne;
T.15.3(1/3)2 scharakteryzować usługi gastronomiczne;
T.15.3(1/3)3 zidentyfikować zakłady gastronomiczne;




T.15.3(1/3)4 opisać działalność zakładów gastronomicznych;
5 Charakterystyka usług gastronomicznych 1
6 Podział zakładów gastronomicznych 1
7 Charakterystyka zakładów gastronomicznych typu żywieniowego 1
8 Charakterystyka zakładów gastronomicznych typu uzupełniającego 1
9 Charakterystyka punktów gastronomicznych 1
10 Charakterystyka gastronomii systemowej 1
11 Utrwalenie wiadomości - charakterystyka zakładów gastronomicznych 1
12 Sprawdzian wiadomości-
charakterystyka zakładów gastronomicznych 1
13
Opis oferty usług gastronomicznych 1 T.15.3(2/4) przygotowuje oferty usług gastronomicznych T.15.3(2/4)1 opisać oferty usług gastronomicznych;
T.15.3(2/4)2 zaplanować oferty na usługi gastronomiczne;
T.15.3(2/4)3 sporządzić ofertę usługi zgodną ze zleceniem klienta zakładu gastronomicznego;
T.15.3(2/4)4 opracować ofertę usług gastronomicznych w ramach działań marketingowych zakładu gastronomicznego
14 Zasady planowania oferty usług gastronomicznych 1
15 Marketing usług gastronomicznych 1
16-17 Sporządzanie oferty usług gastronomicznych 2
18 Rodzaje promocji
w gastronomii 1


T.15.3(5) planuje działania związane z promocją usług gastronomicznych;
T.15.3(5)1 wyjaśnić pojęcie promocja usług;
T.15.3(5)2 rozróżnić rodzaje promocji w gastronomii;
T.15.3(5)3 dobrać proponowane działania promocyjne do typu klienta;
T.15.3(5)4 przygotować prezentację usług zgodnie z zasadami;





T.15.3(5)5 zaproponuje działania promocyjne usług;
19
Działania promocyjne dostosowane do typu klienta 1

20 Propozycje działań promocyjnych usług 1
21-23

Przygotowanie prezentacji promocyjnej zakładu gastronomicznego 3


24-25 Prezentacja promocyjna zakładu gastronomicznego

2
26
Zasady kalkulacji usług gastronomicznych 1 T.15.3(6) kalkuluje koszty usług gastronomicznych; T.15.3(6)1 określi zasady kalkulacji usług gastronomicznych;
T.15.3(6)2 zastosuje programy komputerowe do kalkulacji kosztów;
T.15.3(6)3 skalkuluje koszty przyjęć okolicznościowych (usług gastronomicznych);

27 Kalkulacja kosztów usług gastronomicznych 1
28 Programy komputerowe do kalkulacji kosztów 1
29-30 Kalkulacja kosztów przyjęć okolicznościowych 2


Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.