AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Ewa Frycz, 2017-06-13
Puławy

Zawodowe, Konspekty

Przyjęcia okolicznościowe - konspekt

- n +

KONSPEKT LEKCJI
USŁUGI ŻYWIENIOWE W HOTELARSTWIE Kl. 3 at


Prowadząca :Ewa Frycz
ZS im. J. Koszczyca Witkiewicza
w Kazimierzu Dolnym


TEMAT LEKCJI : Przyjęcia okolicznościowe.

Dział 13. Usługi żywieniowe – dodatkowe i specjalne
Czas trwania: 1 godz. lekcyjna


Cel ogólny: Poznanie rodzajów przyjęć okolicznościowych
Cele operacyjne:

Wiadomości:
Zapamiętywanie wiadomości. Uczeń:
- podaje definicję przyjęcia okolicznościowego:
- wymienia rodzaje przyjęć
- zna zasady organizowania przyjęć

Zrozumienie wiadomości. Uczeń:
- stosuje poprawnie nazewnictwo dotyczące przyjęć
-zna sposoby aranżacji stołów w zależności od charakteru przyjęcia i możliwości lokalowych.

Umiejętności:
Zastosowanie umiejętności w sytuacjach typowych. Uczeń:
- potrafi rozróżnić i przyporządkować przyjęcie do odpowiedniej formy
- wymienia czynności związane z przygotowaniem sali
- określa jakie czynności należy wykonać nakrywając stół
- dobiera menu do określonego przyjęcia
- aktywnie uczestniczy w zajęciach


Metody nauczania:
wykład, , prezentacja, ćwiczenia.

Formy organizacyjne pracy uczniów :
-indywidualna

Środki dydaktyczne:

- podręcznik Bożena Granecka Wrzosek „Usługi żywieniowe w hotelarstwie”Wyd.WsiP
R.Szajna ,D.Ławniczak,A.Ziaja- Obsługa gości ,cz.1wyd.REA;
E. Czarnecka –Skubina – Obsługa gości w gastronomii i cateringu wyd. SGGW
- materiały własne
- tablica interaktywna
-strona internetowa www. http://exchange.smarttech.com



Przebieg lekcji:
-Część wstępna(organizacyjna) 5min
Działania nauczyciela:
Sprawdzenie listy obecności
Sprawdzenie przygotowania do zajęć
Działania ucznia:
Odpowiadają na pytania,
przygotowują miejsca pracy

-Część nawiązująca 7 min
Działania nauczyciela:
Nawiązuje do poprzedniej lekcji, sprawdza pracę domową.
Podaje temat lekcji i zagadnienia:
1. Podział przyjęć okolicznościowych
2. Zestawienie przyjęć w zależności od pory dnia.
3. Czynności porządkowe podczas przygotowania bankietu.
4. Hierarchia przyjęć
Działania ucznia:
Odpowiadają na pytania.
Zapisują temat i zagadnienia.

- Część postępująca 15 min
Działania nauczyciela:
Przedstawia prezentację na tablicy interaktywnej. Objaśnia.
Prosi o notowanie nazw przyjęć.
Działania ucznia:
Oglądają prezentację,
odpowiadają na pytania,
słuchają wyjaśnień ,
notują , rozwiązują ćwiczenia na tablicy interaktywnej.

- Część podsumowująca 18 min
Działania nauczyciela:
Podsumowuje i ocenia pracę uczniów. Zadaje pracę domową:
Proszę napisać : Jakimi kryteriami należy się kierować układając menu na przyjęcia okolicznościowe?
Jakich dań należy unikać komponując menu okolicznościowego?
Działania ucznia:
Zapisują pracę domową, porządkują miejsca pracy.






Zgłoś błąd    Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Oceń artukuł!



Ilość głosów: 0

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.