AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Małgorzata Bury, 2017-05-09
Chocianów

Zawodowe, Sprawdziany i testy

Składniki mineralne

- n +

SKŁADNIKI MINERALNE
1. Składniki mineralne pełnią w naszym organiźmie:
a) rolę budulcową i energetyczną
b) rolę energetyczną i regulującą
c) rolę budulcową i regulującą
d) rolę budulcową, energetyczną i regulującą
2. Do makroskładników zaliczamy:
a) wapń, potas, żelazo
b) fosfor, magnez, sód
c) chlor, cynk, miedź
d) magnez, jod, fluor
3. Najlepszym źródłem wapnia dla naszego organizmu są:
a) mleko i jego przetwory
b) produkty zbożowe
c) warzywa i owoce
d) mięso i jego przetwory
4. Średnie zapotrzebowanie na fosfor dla dorosłego człowieka wynosi:
a) 4700 mg
b) 1000 mg
c) 580 mg
d) 350 mg
5. Pierwiastek ten bierze udział w przewodnictwie nerwowym kurczliwości mięśni, wpływa na regulację ciśnienia i pracy serca, jest aktywatorem wielu enzymów. Jest to:
a) fosfor
b) magnez
c) sód
d) siarka
6. Osteoporoza to choroba wynikająca z niedoboru:
a) wapnia
b) żelaza
c) jodu
d) fluoru
7. Korzystny wpływ na przyswajanie wapnia ma:
a) błonnik, laktoza
b) witamina D, kwas szczawiowy
c) białko, fityniany
d) laktoza, witamina D
8. Do elektrolitów zaliczamy:
a) wapń, fosfor, magnez
b) potas, sód, chlor
c) żelazo, cynk, miedź
d) jod, fluor, selen
9. Niedobór żelaza w organiźmie człowieka powoduje:
a) krzywicę
b) nadciśnienie
c) próchnicę
d) anemię
10. Najlepszym źródłem żelaza jest:
a) mięso wołowe
b) nasiona roślin strączkowych
c) ziemniaki
d) mięso drobiowe
11. Rola jodu w organiźmie człowieka związana jest:
a) z krzepliwością krwi
b) z budową kości i zębów
c) z transportem i magazynowaniem tlenu w komórkach ustrojowych
d) działaniem tarczycy
12. Nadmiar którego z mikroskładników objawia się plamkami na emalii zębów
a) molibdenu
b) fluoru
c) selenu
d) magnezu
13. Do pierwiastków wykazujących działanie kwasotwórcze należą
a) fosfor, chlor, siarka
b) sód, żelazo, wapń
c) potas, chlor, żelazo
d) magnez, jod ,selen
14. Do produktów zasadotwórczych zaliczamy:
a) mięso, ryż, żółty ser
b) warzywa, owoce, mleko
c) kawa, herbata, jaja
d) cukier, siarka, słodycze
15. Który z niżej wymienionych pierwiastków jest przeciwutleniaczem:
a) selen
b) molibden
c) chlor
d) siarka
16. Powstawanie tzw. wola, opóźnienie rozwoju umysłowego i fizycznego to objawy niedoboru:
a) żelaza
b) miedzi
c) fosforu
d) jodu
17. Miedź w organiźmie człowieka:
a) uczestniczy w procesach mineralizacji kości i zębów, bierze udział w gospodarce energetycznej ustroju
b) jest niezbędna w procesach utleniania, w prawidłowym dojrzewaniu i funkcjonowaniu krwinek czerwonych
c) spełnia ważną rolę w metaboliźmie węglowodanów, lipidów i białka poprzez oddziaływanie na insulinę
d) jest niezbędna w gospodarce żelazem, bierze udział w syntezie barwnika skóry i włosów – melaniny
18. Obecność w pożywieniu witaminy C, kwasu foliowego oraz miedzi korzystnie wpływa na przyswajalność:
a) żelaza
b) chloru
c) selenu
d) cynku
19. Nadciśnienie to wynik nadmiernego spożycia:
a) fosforu
b) magnezu
c) molibdenu
d) sodu
20. Najlepszym źródłem jodu są:
a) ryby morskie
b) nasiona roślin strączkowych
c) jaja
d) surowe owoce
Zgłoś błąd    Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Oceń artukuł!



Ilość głosów: 0

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.