Katalog

Jan Ściseł, 2017-02-28
Lubartów

Zawodowe, Artykuły

Maszyny i urządzenia w gastronomii

- n +

Maszyny i urządzenia w gastronomii

Sprzęt wykorzystywany w gastronomii oprócz swoistego przystosowania do produkcji żywności powinien być ergonomiczny. Pojęcie to dotyczy przystosowania maszyn i narzędzi do psychofizycznych cech człowieka. Każda osoba, która ma zamiar stworzyć zakład gastronomiczny – bar, restaurację, kawiarnię stanie przed koniecznością jego wyposażenia, które będzie dostosowane do profilu zakładu żywieniowego. Jeżeli ma być to zakład żywieniowy gastronomiczny, wykorzystywany w lokalach zajmujących się wydawaniem zwiększonej ilości posiłków i przystosowanych do obsługi nawet do kilkuset klientów dziennie, musi być nie tylko estetyczny, trwały i wydajny, ale i oszczędny w eksploatacji. Nakłady niezbędne, jakie trzeba ponieść na utworzenie zakładu gastronomicznego od podstaw będą wieloetapowe i znaczne. Jednym z ostatnich etapów utworzenia zakładu gastronomicznego będzie zakup sprzętu. Staniemy wtedy przed dylematem czy kupować profesjonalny sprzęt gastronomiczny, ale drogi, czy też może zaopatrzyć się w tańsze urządzenia, które pozwoliłyby zaoszczędzić znaczną część budżetu i przeznaczyć ją na wyposażenie i udekorowanie lokalu.

Na rynku jest bardzo dużo różnego sprzętu o różnej klasie i zróżnicowane cenowo, ale często podobne parametrami i jakością urządzenia i maszyny można kupić w bardzo zróżnicowanych cenach. Bardzo ważna sprawą w doborze wyposażenia będą materiały, z których zostaną wykonane. Znacznie korzystniejsze jest wyłożenie większej części budżetu na zdobycie maszyn, zmywarek, lodówek, krajalnic i mebli ze stali nierdzewnej, ponieważ dzięki temu zapewni się swojemu lokalowi większą trwałość i zmniejszy ryzyko częstych awarii czy konieczność częstego serwisowania, co przełoży się z pewnością na większe zyski finansowe. Warto, bowiem pamiętać, że sprzęt gastronomiczny jest znacznie trwalszy i mocniejszy od przeciętnych garnków, mikrofalówek czy patelni. Ze względu na to, że domowe urządzenia nie są narażone na tak częsty kontakt ze środkami dezynfekującymi czy nadmierną eksploatację, jak przeciętna kuchenka czy łyżka wykonana jest ze stali, która posiada gorszą jakość i odporność na tarcie czy ścieranie.
Bardzo ważną cecha przy zakupie urządzeń gastronomicznych jest dostępność części oraz ich cena. W dobie globalizacji zakupów przez Internet istnieje duże prawdopodobieństwo, że będziemy mogli dość łatwo zakupić części. Może być tylko duży kłopot z ich wysoką ceną. Wiele firm produkujących sprzęt prowadzi taką politykę, że udostępnia części zamienne do obrotu po wysokich cenach. Bardzo ważnym jest dokonanie analizy runku dostępnych urządzeń, która pozwoli określić silne i słabe strony sprzętu gastronomicznego. Warto też zasięgnąć opinii innych użytkowników sprzętu gastronomicznego. Bardzo istotną sprawą jest istnienie sprawnego serwisu sprzętu wykorzystywanego w gastronomii. Duże zakłady żywieniowe, produkujące i sprzedające duże ilości żywności będą oczekiwały spranego i szybkiego usuwania awarii w posiadanym sprzęcie. Na pewno warto przy zakupie dokonać analizy i oceny serwisów sprzętu.
Coraz większa uwagę użytkownicy maszyn gastronomicznych zwracają uwagę na nie tylko na cenę urządzenia, ale również na koszty związane z eksploatacją. Coraz nowsze technologie produkcji ukierunkowane są na energooszczędność. Mniejsze zużycie energii przy porównywalnych parametrach wydajnościowych maszyn jest poważnym argumentem przy zakupie, z którego wielu klientów korzysta.

Wybór sprzętu gastronomicznego jest ogromny. Sprzęt gastronomiczny powstaje z wykorzystaniem najnowszych technologii, z wykorzystaniem zasad ergonomii. Czasami trudno dostrzec różnice w wyglądzie, kształcie. Dokonując wyboru sprzętu gastronomicznego warto dokonać analizy wielowątkowej związanej z częściami zamiennymi, serwisem i zużyciem prądu, po to aby być zadowolonym z dobrej jakości zakupionego sprzętu.
Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.