AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Justyna Pietryka, 2016-06-07
Łódź

Zawodowe, Scenariusze

Technologia gastronomiczna - Zastosowanie jaj jako czynnika wiążącego, zagęszczającego i spulchniającego.

- n +

Justyna Pietryka
Przedmiot: Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
Klasa:I ku
Czas trwania: 45minut

Temat: Zastosowanie jaj jako czynnika wiążącego, zagęszczającego i spulchniającego.

Cel ogólny: Zastosowanie jaj jako czynnika wiążącego, zagęszczającego i spulchniającego.
Cele szczegółowe:
- uczeń zna budowę jaja,
- zna skład chemiczny i wartość odżywczą jaj,
- potrafi ocenić świeżość jaj różnymi metodami,
- wie jakie są warunki przechowywania jaj,
- umie wykorzystać w produkcji gastronomicznej właściwości spulchniające, wiążące, emulgujące i zagęszczające jaj,
- wyjaśnia właściwości spulchniające, wiążące, emulgujące i zagęszczające jaj,
- potrafi wykorzystać w żywieniu potrawy z jaj.

Metody pracy:
Pogadanka, rozmowa, ćwiczenia, praca z podręcznikiem
Formy pracy: praca indywidualna, praca zbiorowa
Pomoce dydaktyczne: Ćwiczenia, podręczniki.

Przebieg lekcji
Nauczyciel Uczniowie

1. Sprawdza listę obecności

2. Wstęp do lekcji - elementy dyskusji

3. Temat lekcji – zapisuje na tablicy

4. Omawia cel lekcji – Poznanie różnego rodzaju diet.

5. Nowy materiał –rozdaje uczniom ćwiczenia
- pomaga w wyszukiwaniu informacji
- tłumaczy wyszukane informacje, ewentualnie koryguje wypowiedź uczniów

6. Podsumowanie lekcji – uczniowie prezentują rozwiązanie ćwiczeń

7. Zakończenie zajęć
-N-l zadaje pracę domową – Podaj po 3 potrawy, w których wykorzystasz właściwości spulchniające, zagęszczające i wiążące jaj.

- zajmują miejsca, przygotowują zeszyty
i przybory do pisania
- próba dyskusji

- zapisują w zeszycie temat lekcji



- uczniowie samodzielnie wyszukują informację
W podręczniku
- próba wytłumaczenia wyszukanych zagadnień
- w grupach rozwiązują ćwiczenia


- uczniowie prezentują rozwiązania ćwiczeń


- zapisują pracę domową


Zgłoś błąd    Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Oceń artukuł!



Ilość głosów: 0

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.