Katalog

Dorota Hyży, 2016-06-01
Tarnowiec

Zawodowe, Regulaminy

Regulamin pracowni gastronomicznej. Zasady BHP w pracowni

- n +

REGULAMIN PRACOWNI GASTRONOMICZNEJ
1. Uczniowie zobowiązani są do punktualnego przychodzenia na zajęcia.
2. Za stan pracowni i jej wyposażenie odpowiada cała grupa odbywająca lekcje.
3. W pracowni obowiązuje strój ochronny – lniana/bawełniana biała bluza i spodnie (zapaska) lub fartuch z długimi rękawami, czepek na głowę, ściereczka, rękawica kuchenna
4. Plecaki, torby i zbędne rzeczy zostawić w wyznaczonym miejscu
5. Przed przystąpieniem do zajęć należy umyć ręce zgodnie z instrukcją mycia i dezynfekcji. Następnie sprawdzić swoje stanowisko pracy. Uszkodzenia i braki zgłosić nauczycielowi.
6. W pracowni należy przestrzegać przepisów BHP i ochrony przeciwpożarowej.

7. Narzędzia pracy, sprzęt i stanowisko utrzymywać w czystości i w porządku.

8. Podczas zajęć zabrania się noszenia biżuterii i zegarka. Nie używać agrafek, szpilek.
9. Włosy powinny być czyste, związane, zabezpieczone nakryciem głowy.
10. Pracownię opuszczać tylko za zgodą nauczyciela, a po powrocie umyć ręce
11. Osoby chore lub podejrzane o chorobę powinny być odsunięte od pracy. W określonych przypadkach uczeń może przystąpić do pracy za zgodą lekarza stosując się ściśle do jego zaleceń (np. noszenie maseczki przy kaszlu, ręka¬wic przy schorzeniach skóry itp.).
12. Jedzenie, picie, żucie gumy i palenie tytoniu podczas pracy są zabronione

13. Odzież ochronna powinna być czysta.
14. Przed wyjściem do toalety należy zdjąć odzież i obuwie robocze oraz środki ochrony indywidualnej np. rękawiczki jednorazowe.
15. Wymagania dotyczące rąk:
1. paznokcie powinny być krótko obcięte, nie mogą być lakierowane.
2. skaleczenia po zdezynfekowaniu należy zabezpieczyć szczelnym opatrunkiem.
3. nie dotykać urządzeń elektrycznych mokrymi rękoma.
4. ręce myć często, po każdej czynności brudnej oraz dezynfekować je:

* przed rozpoczęciem pracy
* po każdej wizycie w toalecie, po czyszczeniu nosa
* po każdej przerwie w pracy
* po zmianie stanowiska pracy
* po dotknięciu surowego mięsa, ryb, drobiu, jaj
* przed rozpoczęciem porcjowania posiłków lub wydawania
* po wyrzucaniu śmieci
* po jedzeniu i piciu
* po zakończeniu pracy.
~

PRZEPISY BHP W PRACOWNI
1. Do pracowni należy wchodzić i wychodzić za wiedzą i zgodą opiekuna pracowni.
2. Stanowisko pracy uczniowi przydziela nauczyciel i nie wolno go zmieniać samowolnie.
3. Uczeń przystępujący do pracy na zajęciach praktycznych musi być zdrowy i posiadać aktualną książeczkę zdrowia. Za aktualność badań odpowiada uczeń.
4. Uczeń zobowiązany jest przestrzegać Regulaminu Pracowni Gastronomicznej i pracować zgodnie z poleceniami nauczyciela.
5. W przypadku stwierdzenia zmian chorobowych lub uszkodzeń skóry, np. ran, uczeń ma obowiązek przed rozpoczęciem pracy zgłosić się do nauczyciela celem oceny, czy może zostać dopuszczony do zajęć. Rany muszą zostać osłonięte opatrunkiem wodoszczelnym.
6. Wszyscy uczniowie mają obowiązek zachować higienę osobistą czystość rąk i całego ciała, posiadać czyste paznokcie krótko obcięte. Włosy spiąć i zakryć.
7. Nie rzucać odpadków na podłogę i nie rozlewać wody, rozlane płyny wytrzeć natychmiast.
8. Z urządzeń korzystać zgodnie z instrukcją obsługi. Nie zbliżać rąk do ruchomych części pracujących urządzeń.
9. Nie dotykać urządzeń elektrycznych mokrymi rękoma.
10. Wielkość płomienia dostosować do wielkości naczynia, nieużywane palniki skręcać
11. Nie wymachiwać ostrym sprzętem kuchennym.
12. Pokrywy, gorące naczynia chwytać przez rękawice kuchenne (łapki).
13. Zdejmując pokrywy z gorących naczyń odchylać je od siebie.
14. Patelnie ustawiać tak by rączki nie wystawały poza kuchenkę, na przejścia
15. Oszczędnie używać wody, detergentów.
16. Sprzęt elektryczny włączać do sieci dopiero po całkowitym jego zmontowaniu, a demontować po wyłączeniu z sieci
17. Po pracy uporządkować swoje stanowisko, odnieść na właściwe miejsca sprzęt i narzędzia.
18. Sprzęt elektryczny wyłączyć od zasilania. Zamknąć dopływ gazu, wyłączyć wentylator, zamknąć okna
19. W razie wypadku: wyłączyć urządzenie stanowiące zagrożenie, udzielić pierwszej pomocy, w razie potrzeby wezwać pomoc medyczną. Dzwonić pod numer 112.
Wyświetleń: 0


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.