AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

IWONA WOJCIECHOWSKA, 2016-02-12
WUDZYN

Zajęcia pozaszkolne, Konspekty

Zdrowe żywienie.

- n +

klasa III

Temat dzienny: Jemy zdrowo i kolorowo!

Temat edukacji: Swobodne wypowiedzi uczniów na temat posiłków spożywanych rano. Giełda pomysłow na pierwsze śniadanie. Znaczenie pokarmu dla zdrowia człowieka. Rola śniadania. Zachowanie przy stole. Higiena i kultura spożywania posiłków. Śniadania z rożnych stron świata

Cele – przewidywane osiągnięcia ucznia
- wie, że odżywianie odgrywa ważną rolę w życiu,
- doskonali umiejętności wypowiadania się na określony temat,
- uświadomienie konieczności racjonalnego odżywiania się,
- kształtuje nawyk higienicznego przyrządzania i spożywania posiłków,
- kształtuje nawyk spożywania zdrowej i świeżej żywności,


Formy pracy: indywidualna, grupowa, zbiorowa,


Metody: słowna – pogadanka
pokazowa – ilustracje
ćwiczeniowa – praca z tekstem, collage

Pomoce: ilustracje różnych produktów , tablica interaktywna, sztućce, gazety


Przebieg zajęć:
1. Rozmowa na temat śniadania – rozmowa w kręgu:
- Kto z was jadł śniadanie przed wyjściem do szkoły?
- Co najbardziej lubicie jeść na śniadanie?
- Co wam nie smakuje?
- Do jedzenia jakich produktów zachęcają was rodzice, twierdząc, że to jest bardzo zdrowe?
- Co rodzice dają wam do szkoły na drugie śniadanie?
- Czy zdrowo jest zaczynać dzień od słodyczy?
- Czy słodycze mają jakieś wartości odżywcze dla naszego organizmu?
- Dlaczego ludzie powinni jadać posiłki regularnie?

2. Zdrowe, czy niezdrowe? – collage
(wycinanie z gazet różnych produktów spożywczych i ich podział – praca w grupach).

3. Ciche czytanie ze zrozumieniem tekstu dotyczącego znaczenia śniadania dla funkcjonowania organizmu człowieka. Sprawdzenie stopnia zrozumienia tekstu poprzez udzielanie odpowiedzi na pytania:
- Czego dostarcza człowiekowi spożywany pokarm?
- Do czego potrzebna nam jest energia?
- Dlaczego rano powinno się jeść śniadanie?

4. Śniadaniowe menu z różnych krajów świata – omawianie produktów polecanych na śniadanie w Japonii, Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii.

5. Przypomnienie zasad układania sztućców na stole i zasad kulturalnego spożywania posiłków. (o czym należy pamiętać, a czego nie wolno robić?)

6. Podsumowanie – zagadki dotyczące owoców i warzyw.




Zgłoś błąd    Wyświetleń: 125


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Oceń artukuł!



Ilość głosów: 0

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.