AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Justyna Pietryka, 2015-03-10
Łódź

Zawodowe, Konspekty

Konkspekt - technologia gastronomiczna - Charakterystyka tłuszczów spożywczych.

- n +

Justyna Pietryka
Przedmiot: Technologia gastronomiczna
Czas trwania: 45 minut

Temat: Charakterystyka tłuszczów spożywczych

Cel ogólny: Poznanie tłuszczów spożywczych
Cele szczegółowe: - Zna pojęcie „tłuszczu” jako składnika pokarmowego oraz pojęcie tłuszczu jako grupy produktów spożywczych
- Uczeń umie dokonać podziału tłuszczów ze względu na pochodzenie, ze względu na konsystencję.
- Uczeń zna pojęcie NNKT.
- Uczeń zna właściwości tłuszczów jadalnych.

Metody pracy:
Praca z tekstem, elementy dyskusji.

Pomoce dydaktyczne:
Tekst źródłowy, tekst ewaluacyjny

Przebieg lekcji
Nauczyciel
1. Sprawdza listę obecności

2. Wstęp do lekcji – elementy dyskusji
3. Temat lekcji –zapisanie na tablicy

4. Omawia cel lekcji – poznanie tłuszczów spożywczych

5. Omówienie nowego materiału
- nauczyciel rozdaje pomoce naukowe
- zadaje tekst do przeczytania
- zadaje pytania

6. Podsumowanie lekcji –test ewaluacyjny
Nauczyciel rozdaje pomoce dydaktyczne-tekst z lukami
Nauczyciel ocenia uczniów

7. Zakończenie zajęć
- zadaje pracę domową - zajmują miejsca, przygotowują zeszyty
i przybory do pisania
- próba dyskusji

Uczniowie:
- zapisują w zeszycie temat lekcji:
Charakterystyka tłuszczów spożywczych


- uczniowie czytają tekst
- analizują tekst
- próba dyskusji
-uczniowie odpowiadają na zadane pytania:
• gdzie występują tłuszcze ?
• jak dzielimy tłuszcze ze względu na pochodzenie ?
• jak dzielimy tłuszcze ze względu na stan skupienia?
• Co to są NNKT?
• Jakie właściwości charakteryzują tłuszcze?

- uczniowie uzupełniają tekst z lukami
- sprawdzają poprawność wykonanego zadania



- zapisują pracę domowa:
Sprawdź zawartość NNKT na 3 różnych opakowaniach artykułów tłuszczowych. Wartości zanotuj w zeszycie.
- uczniowie zadają pytania dotyczące pracy domowej





Tekst źródłowy:

Określenie "tłuszcz" obejmuje zarówno grupę produktów spożywczych, jak i składników pokarmowych. Produkty spożywcze nazywane tłuszczami są to np. masło, smalec, margaryna czy oleje roślinne. Natomiast tłuszcz będący naturalnym składnikiem występuje w różnych produktach spożywczych, takich jak np.: mięso, ryby, mleko, przetwory mleczne.
Tłuszcz zawiera niektóre nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak: linolowy, linolenowy, arachidowy, które regulują ważne procesy życiowe w organizmie żywym. Kwasy te nie są syntetyzowane w organizmie człowieka (organizm nie może ich wytworzyć z innych substancji) i muszą być dostarczane z pożywieniem, dlatego noszą nazwę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – NNKT.
Tłuszcze są lżejsze od wody, nierozpuszczalne w wodzie, ale rozpuszczalne w alkoholu, benzynie, eterze. Łatwo chłoną obce zapachy. Temperatura topnienia tłuszczów waha się w granicach 155 - 200°C.
Tłuszcze występują w organizmach zwierzęcych oraz niektórych roślinach. W organizmach zwierzęcych stanowią materiał zapasowy, z którego czerpana jest energia.
Ze względu na pochodzenie tłuszcze dzielimy na:
Tłuszcze
ZWIERZĘCE
- smalec
- Łój
-sadło
- tran
- masło
ROŚLINNE - oleje :
- słonecznikowy
- sojowy
- rzepakowy
- oliwa z oliwek
- margaryna

Ze względu na stan skupienia w temperaturze pokojowej tłuszcze dzielimy na:
Tłuszcze
STAŁE -masło - smalec
-sadło
-łój
-margaryna

PŁYNNE:
- tran
- oleje
-oliwa z oliwek



Test ewaluacyjny

Uzupełnij tekst wyrazami : pożywieniem, energii ; niezbędne; smalec ; łój ; benzynie ; kwasy tłuszczowe ; wodzie; tłuszcze roślinne; tran; olej ; alkoholu, tłuszcze zwierzęce.

Tłuszcze są dla człowieka źródłem ............ Dzielimy je na ..........
i ............... Tłuszcze występujące w stanie skupienia stałym to : ......... , ........... a w ciekłym: ........ i .........
Olej dobrze rozpuszcza się w ............. , ................. , a w.......... nie rozpuszcza się wcale.
NNKT – to ............. nienasycone ............ , które organizm nie może wytworzyć z innych substancji i muszą być dostarczane wraz z ........... .
Zgłoś błąd    Wyświetleń: 654


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Średnia ocena: 6



Ilość głosów: 1

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.