Katalog Urszula Kuś, 2014-06-02 Wielopole Skrzyńskie Zawodowe, Konspekty Konspekt do zajęć stymulacji polisensorycznej w kl. I ogrodnikKonspekt do zajęć stymulacji polisensorycznej w kl. I ogrodnik Temat– szybkie przekąski - kebab z warzywami Data: 30 - X - 2013 Czas trwania : 2 godziny Prowadząca: Urszula Kuś Cele operacyjne zajęć: Uczeń: - rozwija zainteresowanie sztuką kulinarną -umiejętnie korzysta z receptury -bezpiecznie posługuje się urządzeniami kuchennymi -poszerza wiedzę na temat wartości odżywczych surowych warzyw -dobiera przyprawy i dodatki – samodzielnie ,,komponuje” smak swojego kebabu -przetwarza polecenia słowne nauczyciela w praktyczne działanie -rozwija samodzielność i zaradność życiową -dba o ład i porządek w pracowni gospodarstwa domowego Metody: pogadanka, instruktor, pokaz Formy: praca indywidualne i grupowa ( zróżnicowana pod względem stopnia trudności ) Środki dydaktyczne: receptura na kebab, narzędzia i naczynia kuchenne, produkty spożywcze na kebab Tok zajęć 1.Czynności organizacyjne 2.Zapoznanie z tematem pracy kulinarnej 3.Omówienie receptury (zwracanie uwagi na wartość odżywczą warzyw które będą dominującym składnikiem kebabu) 4.Podział pracy między uczniów (uczniowie sprawniejsi będą kroić warzywa, smażyć mięso, natomiast mniej sprawni będą obierać czosnek, rozrywać sałatę i przygotowywać sos) 5.Ułożenie warzyw na osobnych talerzach (osobno sałata pekińska, świeży ogórek, pomidor, ogórki konserwowe, sałata lodowa, kukurydza) 6.Pokaz przygotowania kebabu przez nauczyciela 7. Indiwidualne dobieranie składników do kebabu przez uczniów ( komponowanie własnego smaku kebabu – dobór sosu i dodatków) 8.Degustacja potrawy 9.Wykonywanie prac porządkowych w pracowni 10.Zakończenie zajęć Wyświetleń: 369
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |