Katalog Agnieszka Nowacka, 2014-05-27 Stargard Szczeciński Zawodowe, Plany pracy Towar jako przedmiot handlu - Technikum Handlowe (nowa podstawa programowa)Towar jako przedmiot handlu Klasa 1 TH I. Asortyment towarowy 1. Podstawowe pojęcia dotyczące asortymentu towarowego. 2. Rodzaje asortymentu handlowego 3. Czynniki wpływające na wielkość i strukturę asortymentu handlowego. 4. Zalety i wady asortymentu handlowego 5. Klasyfikacja towarów tworzących asortyment handlowy. Znaczenie wiedzy towaroznawczej w zawodzie handlowca. 6. Klasyfikacja towarów 7. Klasyfikacja rodzajowa i systematyka towarów. 8. Sprawdzenie wiadomości- podstawowe pojęcia, asortyment handlowy. 9. Opakowania towarów. Ich funkcje i cechy. 10. Normalizacja opakowań 11. Oznaczenia umieszczane na opakowaniach i zasady umieszczania znaków na opakowaniach 12. Znaki jakości 13. Oznaczanie towarów spożywczych. 14. Sprawdzenie wiadomości - klasyfikacja towarów, opakowania i znakowanie. 15. Żywność – pojęcie, GDA i normy żywienia 16. Składniki pokarmowe. 17. Produkty zbożowe, ich wartość odżywcza, opakowanie. 18. Charakterystyka towaroznawcza mąki i kasz. 19. Klasyfikacja, wartość odżywcza makaronów. 20. Poradnictwo przy sprzedaży produktów zbożowych. 21. Nabiał, wartość odżywcza, opakowanie. 22. Charakterystyka towaroznawcza serów. 23. Napoje, desery i koncentraty mleczne. 24. Wartość odżywcza, klasyfikacja jaj. 25. Sprawdzenie wiadomości – zboża, mleko, jaja. 26. Klasyfikacja, wartość odżywcza mięsa. 27. Podział tusz i półtusz na części zasadnicze. Klasyfikacja mięsa. 28. Przetwory i konserwy mięsne. 29. Klasyfikacja, wartość odżywcza ryb i owoców morza. 30. Charakterystyka towaroznawcza tłuszczów roślinnych i zwierzęcych. 31. Sprawdzenie wiadomości – mięso, tłuszcze. 32. Warzywa, owoce i grzyby i ich charakterystyka towaroznawcza.. 33. Charakterystyka wybranych owoców i warzyw. 34. Grzyby jadalne - zastosowanie. 35. Przetwory owocowe i warzywne. 36. Naturalne środki słodzące. Cukier i jego klasyfikacja. 37. Charakterystyka miodów naturalnych, sztucznych i miodów pitnych. 38. Wyroby cukiernicze trwałe i nietrwałe. 39. Sprawdzenie wiadomości- cukier i środki słodzące. 40. Koncentraty spożywcze-informacje podstawowe. 41. Charakterystyka wybranych koncentratów. Musztardy, majonezy, keczupy. 42. Klasyfikacja przypraw. 43. Napoje alkoholowe i bezalkoholowe. 44. Żywność funkcjonalna i jej zastosowanie. 45. Tytoń, kawa, kakao, herbata i ich wpływ na zdrowie człowieka. 46. Charakterystyka towaroznawcza włókien naturalnych i sztucznych. 47. Skóra i wyroby skórzane. 48. Charakterystyka towaroznawcza tworzyw sztucznych. 49. Szkło i wyroby ze szkła. 50. Sprawdzenie wiadomości – skóra, tworzywa sztuczne, szkło 51. Charakterystyka wyrobów ceramicznych. 52. Papier i wyroby papiernicze. 53. Drewno i wyroby z drewna. 54. Metale i ich stopy. Wyroby metalowe. 55. Chemia gospodarstwa domowego. Środki piorące. 56. Wyroby kosmetyczne i perfumeryjne. 57. Farby i lakiery. 58. Wyposażenie gospodarstwa domowego – sprzęt AGD, meble, oświetlenie. 59. Do dyspozycji nauczyciela. 60. Do dyspozycji nauczyciela. Towar jako przedmiot handlu Klasa 2 TH II. Normy i jakość wyrobów 1. Pojecie i podział normalizacji. 2. Budowa i typy polskich norm. 3. Certyfikacja wyrobów w Unii Europejskiej i w Polsce. 4. Zarządzanie jakością i świadectwa jakości. 5. Jakośc towarów i czynniki na nią wpływające. 6. Cechy decydujące o jakości towarów. 7. Oznaczenie jakości towarów. 8. Metody badania jakości towarów. 9. Metody organoleptyczne i laboratoryjne badania jakości towarów. 10. Metody doświadczalnego użytkowania towarów. 11. Sprawdzenie wiadomości- normalizacja, jakośc 12. Kontrola jakości towarów. Odbiór jakościowy towarów. 13. Zasady odbioru jakościowego towarów w jednostkach handlowych. 14. Wady wykrywane podczas kontroli jakości. 15. Organizowanie kontroli jakości w jednostce handlowej. 16. Rodzaje kontroli jakości i zasady pobierania próbek. 17. Badanie i ocena jakości nabiału. 18. Badanie i ocena jakości mięsa i przetworów. 19. Badanie i ocena jakości ryb i owoców morza. 20. Badanie i ocena jakości towarów „suchych”- mąki, kaszy, kawy, herbaty, przypraw, cukru i słodyczy 21. Badanie i ocena jakości napojów. 22. Sprawdzenie wiadomości- jakośc wyrobów żywnościowych. 23. Kontrola jakości wyrobów nieżywnościowych. 24. Bezpieczeństwo zdrowotne żywności. 25. Konserwowanie żywności. HACCP. III. Przechowywanie i transport towarów. 1. Rodzaje i funkcje magazynów 2. Obiekty magazynowe i ich wyposażenie. 3. Uwarunkowania sprawnego funkcjonowania magazynów. 4. Wyposażenie magazynów i urządzenia do składowania. 5. Przyjęcie towarów do magazynu. 6. Przeprowadzanie odbioru jakościowego w magazynie. 7. Reklamacje związane z dostawą towarów do punktów sprzedaży detalicznej. 8. Czynniki wpływające na wielkośc i rodzaj zapasów w magazynie. 9. Ubytki magazynowe, szkodniki magazynowe i metody ich zwalczania. 10. Zabezpieczenie mienia magazynów handlowych i odpowiedzialnośc pracowników magazynu. 11. Sprawdzenie wiadomości - magazynowanie 12. Przechowywanie produktów zbożowych. 13. Przechowywanie nabiału. 14. Przechowywanie wędlin i wyrobów garmażeryjnych. 15. Przechowywanie ryb i tłuszczów. 16. Przechowywanie owoców i warzyw. 17. Przechowywanie cukru i wyrobów cukierniczych. 18. Przechowywanie koncentratów i przypraw. 19. Przechowywanie napojów, kawy i herbaty, 20. Opakowania w gospodarce magazynowej. 21. Organizacja i racjonalizacja gospodarki opakowaniowej. 22. Wpływ transportu na jakośc towarów. 23. Wymogi dotyczące transportu niektórych artykułów żywnościowych. 24. Sprawdzenie wiadomości – przechowywanie wyrobów żywnosciowych IV. Bezpieczeństwo wykonywania pracy. 1. Fizjologia pracy i przenoszenie ciężarów w pracy. 2. Zmęczenie i odpoczynek 3. Ergonomia i higiena pracy. 4. Wymagania techniczne dotyczące pomieszczeń pracy. 5. Zagrożenia w miejscu pracy – hałas. 6. Sprawdzenie wiadomości- fizjologia, ergonomia, zagrożenia w miejscu pracy. 7. Zagrożenia w miejscu pracy – porażenie prądem i pożar. 8. Środki ochrony indywidualnej. 9. Wypadki przy pracy i choroby zawodowe. 10. Zagrożenia na stanowisku pracy magazyniera. 11. Eliminowanie przyczyn i skutków działania czynników niebezpiecznych i uciążliwych. Wyświetleń: 866
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |