Katalog

MAŁGORZATA WCISŁO, 2014-05-15
GIEBUŁTÓW

Zajęcia zintegrowane, Konkursy

FESTIWAL SAŁATKOWY - KONKURS DLA UCZNIÓW EDUKACJI WCZESNOSZKOLNEJ

- n +

FESTIWAL SAŁATKOWY – KONKURS
DLA UCZNIÓW EDUKACJI WCZESNOSZKOLNEJ



1.Cel główny:

 Promocja zdrowego odżywiania -spożywanie warzyw i owoców jako źródła witamin i minerałów
 Poznanie rozmaitych potraw przygotowywanych z warzyw i owoców
2. Cele szczegółowe
 wykazanie się znajomością walorów smakowych warzyw i owoców oraz ich kompozycją w jednej potrawie
 wykazanie się umiejętnościami kulinarnymi.- krojenie , siekanie, ucieranie, mieszanie, mycie i wycieranie
 przestrzeganie zasad higieny w czasie przygotowywania posiłków
 zachowanie szczególnej ostrożności przy posługiwaniu się ostrymi narzędziami
 rozwijanie umiejętności współzawodnictwa i zdrowej rywalizacji
 umiejętność wykonania zadania według przepisu
 estetyka serwowanych potraw
 kształtowanie umiejętności prezentacji swojej pracy

2. Uczestnicy:

Uczniowie klas drugich i trzecich- nie więcej niż 3 uczestników z każdej klasy.
W sytuacji ,gdy w klasie jest więcej chętnych, nauczyciel wybiera uczestników konkursu na podstawie wyników klasowych eliminacji.

Audytorium – pozostali uczniowie klas I-III

3. Regulamin konkursu:

Zawodnicy przynoszą z domu wszystkie potrzebne produkty, narzędzia i naczynia( noże, łyżki, miski, fartuszki deski, tarki itp.)


- Konkurs przebiega w dwóch etapach.

I
Pierwszy etap konkursu odbywa się w wybranej przez organizatora sali lekcyjnej i trwa 45 minut.
W tym czasie uczniowie przygotowują ze składników przyniesionych z domu sałatkę owocową, warzywną lub składającą się z warzyw i owoców. Można użyć innych produktów pod warunkiem , że warzywa lub owoce będą głównym składnikiem sałatki.
Uczniowie muszą zdążyć posprzątać swoje stanowisko pracy.
II
Drugi etap odbywa się w hollu szkoły z udziałem publiczności.

-Poszczególni zawodnicy prezentują swoją potrawę przed jury, podając składniki i opowiadając , jak ją wykonali.

-Kolejność prezentacji ustalona jest poprzez losowanie.

Jury degustuje sałatki i przydziela punkty. Przy ocenie brane są pod uwagę trzy kryteria:
-walory smakowe,
-walory estetyczne
-oryginalność potrawy.

Jeśli zawodnik nie będzie umiał powiedzieć z jakich składników zrobiona jest jego potrawa , wówczas może stracić 1 pkt

W razie remisu potrawy są jeszcze raz degustowane i oceniane przez przewodniczącego jury.
Maksymalna liczba punktów wynosi 15, po 5 pkt.za każde z wyżej wymienionych kryteriów.
W konkursie nagrodzone są trzy pierwsze miejsca.
Zwycięża uczestnik, która otrzyma najwyższą liczbę punktów.
Drugie i trzecie miejsce zajmują zawodnicy z kolejnymi najwyższymi liczbami punktów.


Jury stanowią dwie trójki uczniów z klas IV- VI.

Nagrody i dyplomy otrzymują zdobywcy I, II, i III miejsca.

Na zakończenie imprezy chętni uczniowie z widowni degustują sałatki konkursowe.


Małgorzata Wcisło
Wyświetleń: 768


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.