Katalog MAŁGORZATA WCISŁO, 2014-05-15 GIEBUŁTÓW Zajęcia zintegrowane, Konkursy FESTIWAL SAŁATKOWY - KONKURS DLA UCZNIÓW EDUKACJI WCZESNOSZKOLNEJFESTIWAL SAŁATKOWY – KONKURS DLA UCZNIÓW EDUKACJI WCZESNOSZKOLNEJ 1.Cel główny: Promocja zdrowego odżywiania -spożywanie warzyw i owoców jako źródła witamin i minerałów Poznanie rozmaitych potraw przygotowywanych z warzyw i owoców 2. Cele szczegółowe wykazanie się znajomością walorów smakowych warzyw i owoców oraz ich kompozycją w jednej potrawie wykazanie się umiejętnościami kulinarnymi.- krojenie , siekanie, ucieranie, mieszanie, mycie i wycieranie przestrzeganie zasad higieny w czasie przygotowywania posiłków zachowanie szczególnej ostrożności przy posługiwaniu się ostrymi narzędziami rozwijanie umiejętności współzawodnictwa i zdrowej rywalizacji umiejętność wykonania zadania według przepisu estetyka serwowanych potraw kształtowanie umiejętności prezentacji swojej pracy 2. Uczestnicy: Uczniowie klas drugich i trzecich- nie więcej niż 3 uczestników z każdej klasy. W sytuacji ,gdy w klasie jest więcej chętnych, nauczyciel wybiera uczestników konkursu na podstawie wyników klasowych eliminacji. Audytorium – pozostali uczniowie klas I-III 3. Regulamin konkursu: Zawodnicy przynoszą z domu wszystkie potrzebne produkty, narzędzia i naczynia( noże, łyżki, miski, fartuszki deski, tarki itp.) - Konkurs przebiega w dwóch etapach. I Pierwszy etap konkursu odbywa się w wybranej przez organizatora sali lekcyjnej i trwa 45 minut. W tym czasie uczniowie przygotowują ze składników przyniesionych z domu sałatkę owocową, warzywną lub składającą się z warzyw i owoców. Można użyć innych produktów pod warunkiem , że warzywa lub owoce będą głównym składnikiem sałatki. Uczniowie muszą zdążyć posprzątać swoje stanowisko pracy. II Drugi etap odbywa się w hollu szkoły z udziałem publiczności. -Poszczególni zawodnicy prezentują swoją potrawę przed jury, podając składniki i opowiadając , jak ją wykonali. -Kolejność prezentacji ustalona jest poprzez losowanie. Jury degustuje sałatki i przydziela punkty. Przy ocenie brane są pod uwagę trzy kryteria: -walory smakowe, -walory estetyczne -oryginalność potrawy. Jeśli zawodnik nie będzie umiał powiedzieć z jakich składników zrobiona jest jego potrawa , wówczas może stracić 1 pkt W razie remisu potrawy są jeszcze raz degustowane i oceniane przez przewodniczącego jury. Maksymalna liczba punktów wynosi 15, po 5 pkt.za każde z wyżej wymienionych kryteriów. W konkursie nagrodzone są trzy pierwsze miejsca. Zwycięża uczestnik, która otrzyma najwyższą liczbę punktów. Drugie i trzecie miejsce zajmują zawodnicy z kolejnymi najwyższymi liczbami punktów. Jury stanowią dwie trójki uczniów z klas IV- VI. Nagrody i dyplomy otrzymują zdobywcy I, II, i III miejsca. Na zakończenie imprezy chętni uczniowie z widowni degustują sałatki konkursowe. Małgorzata Wcisło Wyświetleń: 768
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |