Katalog

Magdalena Krzemińska, 2014-03-10
Skierniewice

Awans zawodowy, Scenariusze

Zajęcia promujące zdrowe odżywianie - "Jesienne smaki"

- n +

Scenariusz zajęć promujących zdrowe odżywiania

Dla dzieci z kl. I-IV szkoły podstawowej specjalnej dla dzieci z niepełnosprawnością umysłową w stopniu umiarkowanym i znacznym
W dniu 22.11.2013r.
Prowadzenie: Magdalena. Krzemińska,
Skierniewice

Temat: Jesienne smaki.

Cel główny: Kształtowanie nawyku zdrowego odżywiania.

Cele szczegółowe:
Utrwalanie nazw warzyw i owoców.
Kształtowanie mowy biernej i czynnej.
Stymulacja zmysłu smaku i węchu.
Zapoznanie z wierszem Jana Brzechwy „Na straganie” w sposób inscenizacyjno- poglądowy.

Formy pracy: indywidualna, zbiorowa
Metody:
Słowna- wiersz, zachęty, pochwały
Oglądowa- prezentacja warzyw i owoców, pokaz sposobu wyciskania soku
Czynna- degustacja soków i przetworów

Środki dydaktyczne: książka z wierszem, ilustracje warzyw i owoców, sokowirówka, owoce (jabłka, gruszki, suszone śliwki), warzywa (marchew, pietruszka, seler, por, dynia, kalarepa, rzepa, cebula, burak, groch, fasola, koper, szczypior, brukselka, kapusta biała oraz kiszona), puree warzywno-owocowe, powidła śliwkowe

Przebieg zajęć:
1.Powitanie zgromadzonych osób.
2.Inscenizacja wiersza J. Brzechwy „Na straganie” z wykorzystaniem warzyw.
3.Rozpoznawanie i nazywanie warzyw i owoców przez dzieci.
4.Odszukiwanie i wskazywanie na obrazkach danych owoców i warzyw przez dzieci z zaburzeniami mowy.
5.Prezentacja sokowirówki i krótkie wyjaśnienie sposobów jej wykorzystania
6.Wybór owoców i warzyw, z których powstanie sok.
7.Wyciskanie soku i jego degustacja przez wszystkich zgromadzonych.
8.Degustacja przetworów wykonywanych jesienią: powidła śliwkowe, kapusta kiszona, suszone śliwki, puree z dyni, jabłek i gruszek.
9.Podziękowanie za udział w zajęciu i pożegnanie.

Wyświetleń: 899


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.