Katalog Magdalena Krzemińska, 2014-03-10 Skierniewice Awans zawodowy, Scenariusze Zajęcia promujące zdrowe odżywianie - "Jesienne smaki"Scenariusz zajęć promujących zdrowe odżywiania Dla dzieci z kl. I-IV szkoły podstawowej specjalnej dla dzieci z niepełnosprawnością umysłową w stopniu umiarkowanym i znacznym W dniu 22.11.2013r. Prowadzenie: Magdalena. Krzemińska, Skierniewice Temat: Jesienne smaki. Cel główny: Kształtowanie nawyku zdrowego odżywiania. Cele szczegółowe: Utrwalanie nazw warzyw i owoców. Kształtowanie mowy biernej i czynnej. Stymulacja zmysłu smaku i węchu. Zapoznanie z wierszem Jana Brzechwy „Na straganie” w sposób inscenizacyjno- poglądowy. Formy pracy: indywidualna, zbiorowa Metody: Słowna- wiersz, zachęty, pochwały Oglądowa- prezentacja warzyw i owoców, pokaz sposobu wyciskania soku Czynna- degustacja soków i przetworów Środki dydaktyczne: książka z wierszem, ilustracje warzyw i owoców, sokowirówka, owoce (jabłka, gruszki, suszone śliwki), warzywa (marchew, pietruszka, seler, por, dynia, kalarepa, rzepa, cebula, burak, groch, fasola, koper, szczypior, brukselka, kapusta biała oraz kiszona), puree warzywno-owocowe, powidła śliwkowe Przebieg zajęć: 1.Powitanie zgromadzonych osób. 2.Inscenizacja wiersza J. Brzechwy „Na straganie” z wykorzystaniem warzyw. 3.Rozpoznawanie i nazywanie warzyw i owoców przez dzieci. 4.Odszukiwanie i wskazywanie na obrazkach danych owoców i warzyw przez dzieci z zaburzeniami mowy. 5.Prezentacja sokowirówki i krótkie wyjaśnienie sposobów jej wykorzystania 6.Wybór owoców i warzyw, z których powstanie sok. 7.Wyciskanie soku i jego degustacja przez wszystkich zgromadzonych. 8.Degustacja przetworów wykonywanych jesienią: powidła śliwkowe, kapusta kiszona, suszone śliwki, puree z dyni, jabłek i gruszek. 9.Podziękowanie za udział w zajęciu i pożegnanie. Wyświetleń: 899
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |