AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Maria Maleszyk, 2013-05-22
Wrocław

Zawodowe, Konspekty

konspekt lekcji

- n +

Ogólna charakterystyka zbóż i mąki – schemat konspektu.
Cele operacyjne:
• uczeń zna : pojęcie przetworów zbożowych, podział zbóż, budowę ziarna zbóż, skład chemiczny ziaren zbóż, warunki i metody przechowywania zbóż, podział i typy mąki,
wymagania jakościowe, opakowania, transport produktów przemiału zbóż,
• uczeń rozróżnia cechy i typy mąki,
• uczeń potrafi zastosować ocenę organoleptyczną produktów przemiału zbóż.
Metody:
• wykład z pogadanką,
• elementy powtórzenia,
• pokaz próbek produktów przemiału zbóż,
• ćwiczenia w grupach.
Pomoce:
• próbki przetworów zbożowych,
• opakowania stosowane do mąki, kasz,
• materiały pomocnicze do tematu lekcji.
Zagadnienia do tematu:
1. Charakterystyka i podział zbóż.
2. Budowa ziarna zbóż.
3. Skład chemiczny ziaren zbóż.
4. Magazynowanie zbóż – szkodniki magazynowe.
5. Charakterystyka towaroznawcza, podział i typy mąki.
6. Ocena organoleptyczna produktów przemiału zbóż.
7. Opakowania i transport produktów przemiału zbóż.
Ad.1.
Przetwory zbożowe są produktami obróbki ziarna różnych zbóż. Charakteryzuje je różny stopień rozdrobnienia, przy czym najwyższy, w stosunku do ziarna wykazuje mąka, a najniższy kasza. Do zbóż zalicza się : żyto, pszenicę, pszenżyto, owies, jęczmień, proso, grykę, kukurydzę, ryż. Badania archeologiczne udokumentowały uprawę lub stosowanie roślin zbożowych już w czasach neolitu. W USA odnaleziono kolbę kukurydzy o wieku 4 tys. lat. W zależności od klimatu człowiek uprawiał różne gatunki zbóż.
Ad. 2.
Ziarno zbóż składa się z zarodka, bielma i okrywy nasiennej. Zarodek jest bogatym źródłem białka, składników mineralnych i witamin. Bielmo jest magazynem substancji zapasowych (odżywczych). łuska chroni ziarno przed uszkodzeniami, szkodnikami i truciznami.
Ad.3.
Do składników chemicznych zawartych w ziarnach zbóż zalicza się: wodę, białko, tłuszczowce, węglowodany, błonnik, popiół.
Ad.4.
Ziarno zbóż przechowuje się w workach lub luzem w spichrzach, elewatorach lub silosach. W celu zapewnienia ziarnu odpowiedniej trwałości stosuje się określone metody przechowywania: suszenie ziarna do odpowiedniej wilgotności, przewietrzanie chłodnym powietrzem itp. W magazynach żerują szkodniki zbożowe-(gryzonie, roztocze, owady)- niszcząc produkty i pogarszając ich jakość.
Ad.5.
Mąka to produkt odpowiedniego drobienia ziarna zbożowego. W zależności od użytego surowca wyróżnia się mąkę: pszenną, żytnią, jęczmienną, kukurydzianą i in. Za podstawę klasyfikacji mąki przyjęto zawartość w niej soli mineralnych wyrażoną zawartością popiołu. Zawartość popiołu, wyrażona w g na 100 kg mąki, określa typ mąki. Np. typ 450- mąka tortowa. Podstawowymi związkami występującymi w mące są: woda, węglowodany, białka, substancje mineralne, tłuszcze, barwniki, witaminy oraz enzymy.
Ad.6.
Ocena organoleptyczna mąki polega na określeniu podstawowych cech mąki, takich jak: barwa mąki, zapach mąki, konsystencja itp. Barwa mąki powinna być biała z odcieniem żółtym lub szarawym, zapach swoisty, świeży, konsystencja stała- sypka, bez oznak zbrylenia.
Ad. 7.
Mąkę pakuje się w worki, woreczki torebki papierowe. Opakowania powinny być czyste, suche, wytrzymałe na zniszczenie i wolne od obcych zapachów oraz szkodników. Do przewozu powinny być stosowane kryte środki transportu, czyste, suche, bez obcych zapachów, wolne od szkodników, szczelne, nieprzeciekające.

Opracowała mgr inż. Maria Maleszyk.
ZSE we Wrocławiu
Zgłoś błąd    Wyświetleń: 1262


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Oceń artukuł!



Ilość głosów: 0

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.