Katalog

Halina Kędzior, 2012-06-11
Jasło

Zawodowe, Zadania

Zadania z wydajności dla technikum spożywczego

- n +


Zadania z wydajności dla technikum technologii żywności

1. Wydajność średnia przy produkcji konserwy mięsnej wynosi 98%. Oblicz ilość potrzebną do produkcji soli, wiedząc, że należy wyprodukować 1,5 t tej konserwy, a normatyw surowcowy przewiduje zużycie soli w ilości 2 kg/100 kg surowca.
2. Oblicz minimalne i maksymalne zużycie surowców potrzebnych do produkcji 3,5 t kiełbasy podlaskiej przy wydajności 96-100%. Normatyw surowcowy na kiełbasę podlaską:
- wieprzowina klasy I 20%;
- wieprzowina klasy II 50%;
- wołowina klasy I lub II 25%;
- tłuszcz drobny 5%.
3. Oblicz wydajność produkcyjną wędliny wiedząc, że do produkcji pobrano 4000 kg surowca i otrzymano 3970 kg produktu.
4. Należy wyprodukować 420 kg smalcu. Produkt będzie składał się w 40% ze słoniny, a w 60% z sadła wieprzowego. Wydajność produkcyjna słoniny wynosi 84%, a sadła 92,5%. Oblicz ile zużyjemy poszczególnych produktów.
5. Oblicz ile należy zużyć surowca na wyprodukowanie 1600 kg szynki wieprzowej, wiedząc, że przyrost na peklowaniu wynosi 40%, a wydajność gotowego produktu 100%.
6. Oblicz o jakiej wydajności na minutę należy zakupić zamykarkę, gdy produkcja godzinowa konserwy w puszkach o pojemności 400 g wynosi 1600 kg.


ZADANIA – ogólne
1. W normie zużycia opakowań na 1000 kg wyrobu odczytano, że zużywa się 250 sztuk nalepek. Oblicz niezbędną ilość nalepek na 6000 kg danego wyrobu.
2. Na 1000 kg gotowego wyrobu zużywa się 250 sztuk kartonów. Ile wynosi ich zapotrzebowanie na 450 kg wyrobu?
3. Na 1000 kg kremu do przekładania markiz zużywa się 250 kg tłuszczy cukierniczego. Ile należy zamówić tłuszczu na 150 kg tego kremu?
4. Zakład przetwórczy produkuje 15 ton miesięcznie wyrobu gotowego. Koszty całkowite produkcji wynoszą 30 000 zł. Oblicz jednostkowy koszt produkcji 1 kg wyrobu.
5. Koszt wyprodukowania jednego litra soku jabłkowego wynosi 2 zł. Oblicz koszt wyprodukowania 2000 butelek tego soku o pojemności 0,25 litra.
6. Na podstawie fragmentu receptury kiełbasy krakowskiej suchej określ, ile kilogramów mięsa wieprzowego klasy I peklowanego potrzeba do przygotowania 300 kg wsadu surowca do produkcji tej kiełbasy.

Kiełbasa krakowska sucha
Wsad surowca peklowanego w kg/100 kg wsadu:
Mięso wieprzowe kl. I – 65
Mięso wieprzowe kl. II - 15
Mięso wołowe kl. II – 10
Słonina – 10
7. Na wyprodukowanie 1 tony gotowego produktu zakład zużywa 2 tony przecieru śliwkowego w cenie 3000 zł/1 t i o,3 tony cukru w cenie 2000 zł/1 t. Koszt surowców do produkcji 10 ton powideł śliwkowych wynosi...



Wyświetleń: 1868


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.