AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Ewa Ancerowicz, 2012-05-14
Ząbkowice Śląskie

Zawodowe, Sprawdziany i testy

Olimpiada Wiedzy o Żywności i Żywieniu - etap szkolny

- n +

OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU
ETAP SZKOLNY

Uzupełnij tekst pojęciami z zestawu terminów umieszczonych poniżej
1. Pochodzące z greckiego słowo dieta oznacza sposób żywienia uwzględniający odpowiedni dobór produktów pod względem ……………… i …………….. oraz urozmaicenia posiłków.
2. Żywienie dietetyczne jest modyfikacją ………………………………………… , ma dla ludzi chorych znaczenie ……………………. i …………………………. .
3. Dieta ma przede wszystkim ……………………. chory narząd, pokrywać zwiększone zapotrzebowanie na ……………………………….. , które na skutek choroby organizm utracił.
4. Modyfikację żywienia podstawowego przeprowadza się przez dobór odpowiednich ……………………………………….. i …………………………… .
5. Ilość energii i niezbędnych składników odżywczych w przeliczeniu na jedną osobę, które powinny dostarczone w codziennym pożywieniu, w celu zapewnienia prawidłowego rozwoju fizycznego i psychicznego nazywamy …………………………………… .

Anabolizm, bezpieczny poziom spożycia, białko, bilans energetyczny, dieta łatwo strawna, grupy produktów, ilość, jakość, leczenie, normy żywienia, oszczędzanie, produkty, profilaktyka, składniki odżywcze, skrobia, technika kulinarna, wielkość, zalecane spożycie, zapotrzebowanie energetyczne, żywienie podstawowe.

Wybierz właściwą odpowiedź
1. Niezalecany sposób zagęszczania potraw dietetycznych to podprawianie
a. Zasmażką
b. Zawiesiną
c. Przez oprószanie
d. Podprawą zacieraną

2. Zupa zalecana w diecie lekkostrawnej to
a. Krupnik z ryżem
b. Krupnik z kaszą jęczmienną
c. Kapuśniak z kiszonej kapusty
d. Kapuśniak ze słodkiej kapusty

3. W diecie lekkostrawnej do potraw z mięsa ma zastosowanie sos
a. Cebulowy
b. Grzybowy
c. Pieczarkowy
d. Potrawkowy

4. Produkt zabroniony w diecie niskosodowej to
a. Kefir
b. Maślanka
c. Ser topiony
d. Ser twarogowy

5. Wskaż przyprawy zalecane w diecie lekkostrawnej
a. Majeranek, koperek, estragon
b. Papryka, pieprz ziołowy, czosnek
c. Cebula, pieprz, ziele angielskie
d. Liść laurowy, ocet winny, chili
6. Wskaż potrawę, która zawiera białko niepełnowartościowe
a. Jajecznica na pomidorach
b. Lane kluski na mleku
c. Mus z kaszy manny
d. Flaki wolowe

7. Choremu z wysokim poziomem cholesterolu we krwi nie zaleca się spożywać
a. Podrobów
b. Grzybów
c. Dziczyzny
d. Warzyw kapustnych

8. Potrawa zalecana chorym z otyłością to
a. Polędwica wołowa smażona na ruszcie
b. Polędwiczki wieprzowe smażone saute
c. Polędwica wołowa smażona saute
d. Polędwiczki wieprzowe pieczone

9. Do sporządzania potraw w diecie niskobiałkowej niezbędnym urządzeniem jest
a. Grill
b. Waga
c. Mikser
d. Naczynie do gotowania na parze

10. Do sporządzania zup zalecanych w diecie oszczędzającej wykorzystasz wywar
a. Jarski
b. Z kości
c. Z mięsa
d. Mięsno-warzywny

11. Wskaż produkt zawierający najwięcej błonnika
a. Kasza manna
b. Mąka tortowa
c. Kasza gryczana
d. Mąka krupczatka

12. Wskaż produkt o działaniu odkwaszającym
a. Buraki
b. Ryż brązowy
c. Mięso wołowe
d. Kasza gryczana

13. Wskaż potrawę z ryb, która ma zastosowanie w diecie niskoenergetycznej
a. Łosoś pieczony
b. Węgorz w galarecie
c. Dorsz duszony w warzywach
d. Karp zapiekany pod beszamelem

14. W celiakii zabronione jest spożywanie
a. Mięsa
b. Nabiału
c. Pieczywa pszennego
d. Wszystkich produktów zbożowych

15. W diecie niskobłonnikowej ma zastosowanie mąka
a. Typ 400
b. Typ 1600
c. Typ 2000
d. Typ 2400

16. Wskaż potrawę ciężkostrawną
a. Frytki
b. Ziemniaki puree
c. Ziemniaki pieczone
d. Młode ziemniaki z wody

17. Wskaż produkt zawierający w 100g najwięcej cholesterolu
a. Ryby morskie
b. Mięso wołowe
c. Mięso drobiowe
d. Podroby wieprzowe

18. Przy nadciśnieniu tętniczym zaleca się spożywanie produktów zawierających
a. Kwas foliowy
b. Kwas askorbinowy
c. Nasycone kwasy tłuszczowe
d. Nienasycone kwasy tłuszczowe

19. W diecie oszczędzającej należy ograniczyć spożycie
a. Tłustych serów
b. Grubych kasz
c. Chudego mięsa
d. Tłustych ryb

20. Osoby chore na cukrzycę powinny ograniczyć spożycie
a. Makaronów i kasz
b. Białka zwierzęcego
c. Tłuszczów roślinnych
d. Napojów owocowych słodzonych aspartamem

21. Do zestalenia deserów w diecie niskobiałkowej użyjesz
a. Żółtek
b. Żelatyny
c. Mąki pszennej
d. Mąki ziemniaczanej

22. Przy nietolerancji laktozy niewskazane jest spożywanie
a. Mleka słodkiego
b. Serów twarogowych
c. Serów podpuszczkowych
d. Napojów mlecznych fermentowanych

23. Cechy diety niskoenergetycznej to
a. Niska zawartość białka i tłuszczu
b. Wysoka zawartość białka i niska zawartość tłuszczu
c. Niska zawartość białka i wysoka zawartość cukrów złożonych
d. Wysoka zawartość cukrów złożonych i wysoka zawartość białka

24. Produktami niewskazanymi w żywieniu osób starszych są
a. Jogurty light
b. Grzyby marynowane
c. Wyroby z mięsa indyka
d. Pasteryzowane soki owocowe

25. Zwiększona ilość błonnika występuje w diecie
a. Lekkostrawnej
b. Ubogo białkowej
c. Niskotłuszczowej
d. Bogato resztkowej

26. Mięso wołowe zawiera 10mg żelaza w 100g produktu. Ile należy spożyć mięsa wołowego, aby pokryć dobowe zapotrzebowanie człowieka na żelazo, wynoszące 12mg?
a. 50g
b. 120g
c. 1200g
d. 200g

27. Pojawienie się objawów rumienia lombardzkiego (pelagry) jest wywołane
a. Niedoborem witaminy A w diecie
b. Niedoborem witaminy PP w diecie
c. Nadmiarem witaminy A w diecie
d. Nadmiarem witaminy PP w diecie

28. W diecie niskobiałkowej makaron 6-jajeczny, stanowiący dodatek do zup, zastępuje się
a. Kluseczkami francuskimi
b. Groszkiem ptysiowym
c. Kluskami lanymi
d. Ziemniakami

29. Zalecaną techniką obróbki cieplnej do sporządzania potraw dietetycznych jest
a. Pieczenie na rożnie
b. Duszenie
c. Smażenie w głębokim tłuszczu
d. Gotowanie w wodzie i parze wodnej

30. Wskaż produkt, po którego spożyciu najszybciej wzrośnie poziom glukozy we krwi
Produkt Indeks glikemiczny
Chleb razowy
Banan
Baton Mars
Frytki 50%
65%
70%
95%

a. Banan
b. Frytki
c. Baton Mars
d. Chleb razowy
Prawda czy fałsz?
1. Do układu pokarmowego zaliczamy: jamę ustną, gardło, przełyk, tchawicę, żołądek, jelito cienkie, jelito grube oraz ślinianki, wątrobę i trzustkę
a. Prawda
b. Fałsz

2. Całkowita długość przewodu pokarmowego dorosłego człowieka wynosi około 7m.
a. Prawda
b. Fałsz

3. Ślina wydzielana w ilości ok. 1,5l na dobę zawiera enzymy trawiące węglowodany – mucynę, trypsynę i lipazę ślinową.
a. Prawda
b. Fałsz

4. Kwas solny, będący składnikiem soku żołądkowego, niszczy większość drobnoustrojów przedostających się z pokarmem do żołądka, denaturuje białko i stwarza dogodne środowisko do działania pepsyny.
a. Prawda
b. Fałsz

5. W jelicie cienkim wyróżniane są odcinki: dwunastnica, jelito kręte, okrężnica.
a. Prawda
b. Fałsz

6. Trypsyna, chymotrypsyna, elastaza, karboksypeptydaza to enzymy dostarczane do dwunastnicy przez z sokiem trzustkowym.
a. Prawda
b. Fałsz

7. W dwunastnicy treść pokarmowa zmienia odczyn z silnie kwaśnego na lekko zasadowy.
a. Prawda
b. Fałsz

8. Rolą żółci w procesie trawienia jest emulgacja tłuszczu.
a. Prawda
b. Fałsz

9. Wchłanianie końcowych produktów trawienia składników pokarmowych odbywa się w jelicie grubym poprzez kosmki jelitowe.
a. Prawda
b. Fałsz

10. W jelicie grubym przebiegają procesy fermentacji i gnicia na skutek działania licznej flory bakteryjnej (np. Escherichia coli, Aerobacter aerogenes, Lactobacillus bifidus i inne)
a. Prawda
b. Fałsz

11. Dieta bogatoresztkowa stanowi modyfikację żywienia podstawowego polegającą na zwiększeniu ilości spożywanych codziennie produktów obfitujących w błonnik oraz płynów.
a. Prawda
b. Fałsz
12. Spożywanie zwiększonej ilości błonnika, np. w postaci otrąb, może spowodować zmniejszenie wchłaniania składników mineralnych (wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, fosforu)
a. Prawda
b. Fałsz

13. W diecie oszczędzającej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego należy zwrócić uwagę na długie, dokładne przeżucie spożywanej potrawy
a. Prawda
b. Fałsz

14. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (niskotłuszczowa) przeznaczona jest dla ludzi z nadwagą.
a. Prawda
b. Fałsz

15. Długie podawanie osobom chorym diety płynnej prowadzi do niedożywienia.
a. Prawda
b. Fałsz

16. Białko powinno pokrywać ok. 30%-35% dziennego zapotrzebowania energetycznego dorosłego człowieka.
a. Prawda
b. Fałsz

17. W diecie ubogo energetycznej nie ma ograniczeń spożywania płynów bez względu na ich rodzaj.
a. Prawda
b. Fałsz

18. Dieta bogato białkowa powinna dostarczać 1,5-2,0g białka/kg należnej m.c.
a. Prawda
b. Fałsz

19. Nadmierne spożycie witaminy D jest toksyczne, objawia się osłabieniem, zmęczeniem, utratą apetytu, bólem głowy, bólem brzucha, nadmiernym wydzielaniem moczu.
a. Prawda
b. Fałsz

20. Pokarmy bogatobłonnikowe korzystnie wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego w surowicy krwi oraz obniżenie glikemii poposiłkowej.
a. Prawda
b. Fałsz







Zgłoś błąd    Wyświetleń: 8813


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Średnia ocena: 1



Ilość głosów: 1

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.