AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Bianka Małysz, 2011-08-18
Chojna

Zawodowe, Sprawdziany i testy

Zasady serwowania napojów alkoholowych i bezalkoholowych - test, sprawdzian

- n +

Imię ,nazwisko ………………………………………………….klasa……………
I. Dobierz napój alkoholowy do potrawy:
Krem z pieczarek............................................................................................................................................
tort orzechowy..............................................................................................................................................
koktajl z krewetek..............................................................................................................................................
kawa ..............................................................................................................................................
sztufada wołowa................................................................................................................................................
wódka czysta, wino białe wytrawne, wino czerwone wytrawne, koniak, szampan słodki.
II. Wskaż właściwą odpowiedź:
1.Napoje zimne butelkowane podaje się:
a) w oryginalnych opakowaniach
b) w karafkach szklanych
c) w dzbankach
d) w szklankach-tulipankach

2. Napoje firmowe podaje się:
a) w wysokich szklankach z lodem
b) w dzbankach
c) w szklankach z szerokim i grubym dnem
d) w gobletach

3Piwo należy podawać:
a) w szklankach tulipankach
b) w szklankach z szerokim i grubym dnem
c) w kielichach
d) w butelkach

4.Soki owocowo-warzywne podaje się:
a) w wysokich szklankach
b) w szklankach z szerokim i grubym dnem
c) w oryginalnych opakowaniach
d) w kieliszkach

5.W jakiej temperaturze podaje się piwo w lecie?
a) 4ºC-6 ºC
b) 6 ºC-8 ºC
c) 9 ºC-12 ºC
d)12 ºC-14 ºC

6.Goblet to:
a) kieliszek do wody
b) szklanka do piwa
c) literatka
d) kieliszek do wina

7.Wino słodkie jest oznaczone napisem
a) sec
b) dry
c) bitter
d) doux

8.Dwie gwiazdki umieszczone na etykiecie butelki z koniakiem oznaczają czas jego leżakowania przez
a) 2 lata
b) 3 lata
c) 4 lata
d) 5 lat

9.Jakie napoje bezalkoholowe można zaproponować grupie sportowców po intensywnym treningu?
a) soki owocowe
b) izotoniki
c) koktajle
d) wody

10.Tequila to wódka gatunkowa pochodząca z :
a) z Indii
b) z Anglii
c) z Japonii
d) z Meksyku

11.Gines to narodowe piwo
a) Irlandczyków
b) Duńczyków
c) Niemców
d) Anglików
e)
12.Temperatura serwowania koniaku wynosi
a) od 6ºC do 8 ºC
b) od 8 ºC do 10 ºC
c) od 14 ºC do 16 ºC
d) od 18 ºC do 20 ºC

13.Wino o zawartości od 11 do 14 % alkoholu zalicza się do win
a) lekkich
b) średnio mocnych
c) mocnych wzmocnionych
d) mocnych

14. Aby zabezpieczyć korek przed wysychaniem i nie dopuścić do zmian cech organoleptycznych oraz zakażenia wina, należy przechowywać je w pozycji:
a) stojącej
b) ukośnej
c) leżącej
d) dowolnej

15.Sommelier to pracownik
a) odpowiedzialny za dobór win do potraw
b) zajmujący się robieniem koktajli
c) przygotowujący napoje bezalkoholowe zimne
d) zajmujący się parzeniem kawy

16.Do pieczonej kaczki można zaproponować konsumentowi wino:
a) białe słodkie
b) białe wytrawne
c) czerwone słodkie
d) czerwone wytrawne

17. Rum, Żubrówka, Gin to popularne wódki gatunkowe:
a) słodkie
b) likiery
c) kremy
d) wytrawne

18. Surowcem do produkcji koniaku są:
a) jabłka
b) słód
c) wina
d) białe winogrona

19 Krupnik to:
a) słodka wódka specjalna na bazie miodu
b) emulsyjny krem mleczny
c) wódka owocowa
d) wódka gatunkowa wytrawna korzenno-ziołowa

20. Jako digestif podaje się:
a) vermuthy
b) wina białe i czerwone stołowe
c) słodkie wina musujące
d) gorzkie bittersy
III.Zaznacz właściwą odpowiedź
1. Trójniak to miód pitny uzyskany z jednej części miodu i jednej części wody poddany fermentacji.
Prawda Fałsz
2.Wina sztucznie nasycone dwutlenkiem węgla z butli to wina gazowane.
Prawda Fałsz

3.Degustacji wina dokonuje kelner
Prawda Fałsz

4.Nazwa whiskey jest zarezerwowana dla alkoholi produkowanych w Irlandii i USA
Prawda Fałsz

5.Ratafia to wódka owocowa słodka

Prawda Fałsz
6.Surowcem do produkcji rumu jest trzcina cukrowa

Prawda Fałsz

IV. Uzupełnij tekst
1.Szampana podajemy w temperaturze ....................................... .
2.Stężony roztwór alkoholu etylowego zawierający 96% objętości czystego alkoholu to…………….
3.Brandy to produkt destylacji……………………………………….

4……………….otrzymywany ze zbożowego spirytusu rektyfikowanego z dodatkiem jagód jałowca.

5.Miody pitne uzyskuje się w wyniku fermentacji…………………i…………………….

6.Kupażowanie to………………………………………………………………………….

7.Wino wytrawne oznaczamy jako: (brut, semi sec, sec, doux, demi doux)……………………….






Zgłoś błąd    Wyświetleń: 4466


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Średnia ocena: 4.33



Ilość głosów: 3

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.