AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Joanna Kunysz, 2011-05-23
Kraczkowa

Zawodowe, Sprawdziany i testy

Sprawdzian, zasady żywienia, składniki mineralne, witaminy i równowaga kwasowo-zasadaowa

- n +

Sprawdzian wiadomości Zasady Żywienia
Klasa II TK Dział- Składniki Mineralne, Witaminy, Równowaga kwasowo-zasadowa

ZADANIE I Wskaż jedną prawidłowa odpowiedź
1. Pierwiastki zaliczane do składników budulcowych
a. wapń, fosfor, magnez, fluor, siarka
b. żelazo, cynk, jod, kobalt
c. sód potas, chlor, siarka
d. selen, mangan, chrom, molibden
2. Mleko jest źródłem
a. białka i żelaza
b. wapnia i witaminy B2
c. witaminy C i żelaza
d. białka i witaminy C
3. Wskaż zestaw produktów zakwaszających organizm
a. cytryny, pomarańcze
b. maślanka, mleko
c. ryż, kasza jaglana
d. pomidor, kapusta
4. Tran i żółtko jaja jest bogatym źródłem witaminy
a. A
b. B1
c. C
d. D
5. Z owoców jagodowych najbogatszym źródłem witaminy C są
a. czarne porzeczki
b. truskawki
c. poziomki
d. agrest
6. Głównym czynnikiem żywieniowym, przyczyniającym się do powstania zaburzeń zmysłu smaku jest niedobór
a. białka
b. cynku
c. magnezu
d. folacyny
7. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to
a. A, D, B, C
b. E. K. H. C
c. A, D, E, K
d. B1, B2, C, D
8. Do pierwiastków kwasotwórczych zaliczmy
a. fosfor
b. chlor
c. siarka
d. wszystkie odpowiedzi prawidłowe
9. Czynnikiem obniżającym przyswajalność składników mineralnych jest
a. wysycenie organizmu
b. skład pożywienia
c. obecność szczawianów i fitynianów
d. wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
10. Wskaż produkt o działaniu alkalizującym
a. kasz gryczana
b. ryż brązowy
c. mięso wołowe
d. buraki
ZADANIE II
1. Przyporządkuj składanki mineralne do produktu, który jest bogaty w ten składnik
A. wapń 1. sól kuchenna
B. fluor 2. herbata
C. żelazo 3. wątroba
D. chlor 4. sery
2. Połącz składniki mineralne z charakterystycznymi dla nich objawami niedoboru
A. fosfor 1. osteoporoza
B. magnez 2. przerost tarczycy
C. fluor 3. próchnica
D. jod 4. skurcze mięśni
3. Połącz witaminy z odpowiednimi chorobami spowodowanymi ich niedoborem
A. beri-beri 1. B1
B. szkorbut 2. C
C. krzywica 3. D
D. kurza ślepota 4. A
4. Przyporządkuj do witamin ich określenia chemiczne
A. tiamina 1. B1
B. kobalamina 2. B12
C. kwas askorbinowy 3. C
D. retinol 4. A

ZADANIE III Wyjaśnij znaczenie pojęć: witaminy, równowaga kwasowo-zasadowa, suplement diety,
ZADANIE IV Wymień funkcje składników mineralnych w organizmie człowieka
ZADANIE V Z podanych poniżej składników mineralnych wybierz te, które zaliczamy do makroelementów i wypisz je na swojej kartce:
Żelazo, wapń, fluor, fosfor, potas, sód, chlor, magnez, mangan, miedź, molibden, siarka, chrom, kobalt, jod, cynk, selen,





Zgłoś błąd    Wyświetleń: 7240


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Średnia ocena: 5



Ilość głosów: 1

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.