AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Maria Piecuch, 2010-12-31
Chorzów

Przyroda, Konspekty

Konspekt lekcji "Poznajemy sposoby rozsiewania nasion"

- n +

Poznajemy sposoby rozsiewania nasion

(1 godzina lekcyjna)
Cele lekcji:
Wiadomości – Uczeń:
- zna budowę nasion i owoców,
- wymienia cechy owocu rozsiewanego przez wiatr,
- wymienia cechy owocu rozsiewanego przez zwierzęta.
Umiejętności – Uczeń:
- klasyfikuje owoce na suche i mięsiste,
- wskazuje powiązania między budową owocu a sposobem jego rozsiewania,
- posługuje się kluczem do rozpoznawania roślin,
- przyporządkuje owoc odpowiedniej roślinie.
Postawy – Uczeń:
- bierze odpowiedzialność za pracę w grupie i za powierzone eksponaty.
Środki dydaktyczne i materiały pomocnicze:
- atlasy do rozpoznawania roślin
- lupy
- karty pracy
- owoce różnych roślin
- film: „Powstawanie owoców”
Metody nauczania:
- słowna – pogadanka
- obserwacyjna
Formy pracy: grupowa


Przebieg zajęć:
1. Faza wprowadzająca.
- Czynności organizacyjno – porządkowe,
- wyjaśnienie celu lekcji i zapisania tematu na tablicy,
- przypomnienie z poprzednich lekcji budowy nasion i kwiatów.
2. Faza realizacji.
Nauczyciel prezentuje uczniom krótki film: „Powstawanie owoców”. Po obejrzeniu filmu uczniowie otrzymują rozsypankę (załącznik nr 3) z kolejnymi etapami powstawania owocu. Zadaniem dzieci jest uporządkowanie karteczek we właściwej kolejności. Nauczyciel sprawdza poprawność wykonania zadania i koryguje błędy.
Następnie uczniowie zostają podzieleni na 3 grupy i pracują zgodnie z instrukcjami (załącznik nr 1). Każda z grup ma do dyspozycji zestaw owoców.
3. Faza podsumowująca.
- Omówienie wyników pracy poszczególnych grup,
- wykonanie notatki do zeszytu i uzupełnienie kart pracy (załącznik nr 2).














Załącznik nr 1
Instrukcje dla grup

GRUPA I
Otrzymuje zestaw owoców - mniszka lekarskiego, klonu, jesiona, graba.
1. Rozpoznaj do jakie rośliny należą otrzymane owoce.
2. Zastanów się w jaki sposób owoce się rozsiewają.
3. Do czego służą organy lotne?

GRUPA II
Otrzymuje zestaw owoców - jabłoni, gruszy, orzecha włoskiego i śliwy.
1. Rozpoznaj do jakie rośliny należą otrzymane owoce.
2. Zastanów się w jaki sposób owoce się rozsiewają.
3. Dlaczego owoce są pachnące, smaczne i mają ładne kolory?

GRUPA III
Otrzymuje zestaw owoców - łopianu (znane jako rzepy), rzepiku pospolitego, marzanki wonnej, uczepu.
1. Rozpoznaj do jakie rośliny należą otrzymane owoce.
2. Zastanów się w jaki sposób owoce się rozsiewają.
3. Dlaczego owoce mają organy czepne?








Załącznik nr 2
Karta pracy

1. Podaj po dwa przykłady owoców suchych i mięsistych.
Do owoców mięsistych zaliczamy………………………………………………..
Do owoców suchych zaliczamy…………………………………………………..
2. Uzupełnij poniższy tekst o podane wyrazy.
Organy czepne, organy lotne, smaczne, lekkie, pachnące, barwne, suche
Owoce rozsiewane przez wiatr muszą być………………. i ……………………….
oraz muszą posiadać …………………………………………..
Owoce mogą być przenoszone na duże odległości w układzie pokarmowym zwierząt.
Muszą przyciągać zwierzęta swoim ……………………., ……………………………
i ………………………………..
Inne zwierzęta roznoszą nasiona na swojej sierści. Owoce muszą wtedy posiadać
…………………………….., którymi przyczepiają się do sierści zwierząt.
3. Przy owocach służących jako pokarm dla zwierząt zapisz Z, a przy owocach służących
jako pokarm dla ludzi zapisz L.
A). owoc jarzębiny……………….
B). żołądź…………………………
C). gruszka………………………..
D). skrzydlak klonu……………….
E). bukiew…………………………
F). śliwka………………………….
G). owoc śnieguliczki……………..



Załącznik nr 3

Etapy powstawania owocu
1. Ziarna pyłku zostaje przeniesione przez owady lub wiatr się na znamię słupka – zapylanie.
2. Ziarno pyłku na znamieniu kiełkuje w łagiewkę pyłkową.
3. Łagiewka przenosi komórki plemnikowe do wnętrza zalążka.
4. Połączenie plemnika z jajową – zapłodnienie.
5. Zalążek przekształca się w nasienie.
6. Zalążnia zrasta się i przekształca w owoc.


Zgłoś błąd    Wyświetleń: 3492


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Średnia ocena: 5



Ilość głosów: 1

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.