Awans Informacje Forum Dla nauczyciela Dla ucznia Korepetycje Sklep
  [ Zaloguj się ]   [ Załóż konto ]
  Najczęściej szukane
Konspekty
Programy nauczania
Plany rozwoju zawodowego
Scenariusze
Sprawdziany i testy
  Media
Przegląd Prasy
Patronat
Medialny
Po godzinach
  Slowka.pl
Słówka na email
Język angielski
Język niemiecki
Język francuski
Język włoski
Język hiszpański
Język norweski
Język japoński
Język rosyjski
Gramatyka
Rozmówki

Barbara Janas, 2010-07-21
Haczów

Edukacja czytelnicza, Konkursy

Konkurs czytelniczy: "Awantura o Basię" i "Szaleństwa Panny Ewy".

- n +



KONKURS CZYTELNICZY
„AWANTURA O BASIĘ” ORAZ „SZALEŃSTWA PANNY EWY”
– ETAP I.

Imię i nazwisko ……………………………………….

Zaznacz jedną prawidłową odpowiedź,

1. Jak wabił się pies Ewy Tyszowskiej?
a) Reks
b) Kibic
c) Rolmops
d) Drab
2. Kim był ojciec Ewy?
a) nauczycielem
b) inżynierem
c) laborantem
d) bakteriologiem
3. Ile lat miała Ewa, gdy zmarła jej mama?
a) 8
b) 6
c) 9
d) 3
4. Jakie imię nosił pan Szymbart?
a) Władysław
b) Wacław
c) Ryszard
d) Franciszek
5. Na co chorowała Zosia?
a) na grypę
b) na gruźlicę
c) na suchoty
d) na cholerę
6. Jak miała na imię ukochana Mudrowicz
7. a?
a) Basia
b) Ewa
c) Anna
d) Bożena
8. Ile długu miał Jerzy?
a) 5 tys.
b) 3 tys.
c) 10 tys.
d) 20 tys.






9. Czym Jerzy stłukł szybę u sąsiada?
a) piłką
b) kamieniem
c) ręką
d) butem
10. Gdzie mieszkał Mudrowicz?
a) na ul. Wawelskiej
b) na Starym Mieście
c) na ul. Franciszkańskiej
d) na Mokotowie
10. Ile lat miała Stanisława Olszańska?
a) 25
b) 35
c) 20
d) 40
11. Co wylała Basia na kartkę z adresem?
a) mleko
b) herbatę
c) napój pomarańczowy
d) kakao
12. Skąd Olszowski dowiedział się o poszukiwaniu Basi?
a) z telewizji
b) z radia
c) z gazety
d) od sąsiadów
13. Kogo grał Walicki, gdy Basia wskoczyła mu na kolana?
a) króla Heroda
b) ducha ojca Hamleta
c) kelnera
d) nędzarza
14.Ile zębów miała pani Tańska?
a) 6
b) wszystkie
c) 4
d) 8.
15. Jak mieli na imię adoratorzy Basi?
a) Adam i Krzysztof
b) Marek i Piotr
c) Janek i Michał
d) Julek i Zygmunt
16. Jakiej narodowości była matka Basi?
a) była Polką
b) była Angielką
c) była Amerykanką
d) była Francuzką




17. Co pani Tańska włożyła do grobu Walickiego?
a) jedzenie
b) buty
c) zegarek
d) pieniądze
18. Co stało się z Zielonooką podczas przedstawienia?
a) zemdlała
b) złamała sobie nogę
c) zaginęła
d) zapaliła się od pochodni
19. W jaki sposób zmarła Helena Bzowska?
a) wpadła pod samochód
b) wpadła pod pociąg
c) w katastrofie lotniczej
d) nie wiadomo
20. Gdzie odnaleziono ojca Basi?
a) w plemieniu Apaczów
b) w plemieniu Jibarów
c) nad morzem
d) nad jeziorem




Odpowiedzi do etapu I. Do II etapu kwalifikują się osoby, które zdobyły
80 % punktów.
1.c)
2.d)
3.a)
4.b)
5.b)
6.b)
7.c)
8.d)
9.b)
10.a)
11.a)
12. c)
13.a)
14. c)
15.d)
16. d)
17. b)
18. d)
19. b)
20. b)






KONKURS CZYTELNICZY
„AWANTURA O BASIĘ” ORAZ „SZALEŃSTWA PANNY EWY”
– ETAP II.
Imię i nazwisko ……………………………….

1. Kto to jest?
a) „Indywiduum bez czci, wiary, wstydu, dobrego smaku, bez wychowania, bez poczucia odpowiedzialności, bez piątej klapki. Podrzutek, znaleziony w sieni, od najpierwszych swoich dni był jawnie opętany przez złego ducha i dotknięty nieznanego rodzaju szaleństwem.” ……………………
b) „Miała wygląd burzącego działa, głos potężnej kolubryny i jej straszliwe zwyczaje.” …………………………………

c) „Miała piętnaście albo szesnaście lat, płowe włosy, roziskrzone oczy, po których latały złote błyski, i zadarty nosek, po którym nic nie latało. Ani brzydka, ani ładna, ale smukła, gibka, zgrabna i zapewne silna.” …………………………..

d)„Bardzo bogaty i sam jeden na świecie. Zgorzkniały i smutny. Ma jakiś żal do całego świata i tak jest wpatrzony w pieniądze, ze nigdy nie spojrzy na coś, co ich nie przypomina.”
………………………………………………..
e) „Był to bardzo wyrośnięty młodzieniec lat około 19, z płową czupryną niczym nie okrytą, choć słońce paliło niemiłosiernie. Sprawiał wrażenie bardzo zabiedzonego, odziany zaś był tak smętnie, że jako strach na wróble dostałby od razu zajęcie u każdego kmiotka.” ………………………………………………………..

f) „Była to dziewczyna dorodna, smukła, gibka. Oczy miała przedziwne. Ślicznie wykrojone, o orzechowym, złotawym połysku; włosy ciężkie, nie obcięte, bogatym węzłem zwisające się na kark: musiały być ciężkie, bo miały gorący blask miedzi.” …………………………………

g) „Jegomość był mocno zażywny, tak że przy każdym gwałtowniejszym ruchu twarz jego oblewała się czerwienią. Na twarzy tej odmalowała się żywa niechęć do całego świata i niezadowolenie z jego urządzeń. (…) Ów dziwny jegomość przypominał żywo żelazny imbryk, w którym bulgoce ukop wody. Należy dodać, że wprawdzie dość rzadko, ale za to gwałtownie zgrzytał zębami.” …………………………………….

(7 p.)
2. Kto to powiedział?
a) „Zawsze wiedziałam, że to był oszust. Na gębie miał cmentarz, a śmiał się do środka.”
……………………………..

b) „Ja jestem wesoły tylko w dni nieparzyste. Poza tym jestem smutny, gdy pada deszcz, zły jestem, gdy jestem głodny, a wyglądam jak dojrzały nieboszczyk, gdy jestem zakochany.” ………………………………




c) „Najchętniej sam porwałbym tę dziewczynę… Sam jestem na tym bożym świecie. Nigdy mi się nie wiodło. Nędzarz, łapserdak, Łazarz i Hiob w jednej osobie.”
……………………………………………..
(3 p.)



3. Odpowiedz na pytania:

a) O kogo pytał Szymbart, gdy sprawdzał u Mudrowicza czy Ewa jest bezpieczna? ……………………………………………………………..
b) Jakie obrazy zaniosła Ewa Mudrowiczowi? …………………………………………………………………………………

c) W jaki sposób Zosia wypiła mleko bez naruszania kożucha? …………………………………………………………………….

d) Jaką umiejętność posiadali członkowie plemienia Jibarów, w którym odnaleziono ojca Basi? ………………………………………………………….

e) Od kogo Basia dostała spadek? ……………………………………………

f) Jakiej rasy był pies Basi – Kibic? …………………………………………

g) Co zabrała wujkowi Basia i podarowała swoim koleżankom? ……………………………………………………………………………..

h) Jak Jerzy „zapłacił” sąsiadce za rozbita szybę?
…………………………………………………………………………………
i) Jakie nazwisko nosił profesor – nauczyciel Adama Bzowskiego? ……………………………….
j) Co znaleziono w torebce mamy Basi? ……………………………………………………………………………..

(20 p.)




Odpowiedzi do etapu II. (W przypadku uzyskania przez uczestników takiej samej liczby punktów w II etapie, zwycięża ta osoba, która zdobyła w I etapie więcej punktów.)

1 a) Rolmops
b) Narcyza
c) Ewa
d) Mudrowicz
e) Rogalik
f) Stanisława Olszańska
g) Walicki

2.a) p. Tańska
b) Jerzy
c) Walicki

3.a) o kanonika od św. Jana
b) z brzozą i huculską dziewczyną
c) przez rurkę
d) umieli zmniejszać ludzkie głowy.
e) od babci Francuzki
f) foksterier
g) 6 kołnierzyków nr 41, pióro, atrament
h) obrazkiem z kwitnącymi drzewami
i) Somer
j) bilet do Warszawy




Opracowała Barbara Janas



Zgłoś błąd    Wyświetleń: 2827
 
   Komentarze
Jeszcze nie ma żadnych komentarzy, Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz
  Barometr
1 2 3 4 5 6  
Średnia ocena: 3.5



Ilość głosów: 2
  Publikacje

Nowe zasady publikacji
Szukaj autora i tytuł
Ostatnio dodane materiały
Ranking publikacji 
Najczęściej zadawane pytania
  Twoje konto
Zaloguj się
Załóż konto
Zapomniałem hasła
  Forum
Nauczyciel - awans zawodowy
Matura
Korepetycje
Ogłoszenia - kupię, sprzedam, oddam


O Profesorze - Napisz do Nas - Reklama - Polityka prywatności - Najczęściej zadawane pytania - Zgłoś błąd

2000-2014