AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Ewa Ancerowicz, 2010-06-16
Ząbkowice Śląskie

Zawodowe, Sprawdziany i testy

Przykładowe zadanie egzaminacyjne - Technik żywienia i gospodarstwa domowego.

- n +

Przykładowe zadanie egzaminacyjne – Technik żywienia i gospodarstwa domowego.
W ośrodku wypoczynkowym w Kamieńcu Ząbkowickim dla 73 osobowej grupy młodzieży w wieku 16-18 lat przygotowywane są dziennie 4 posiłki. Na dzień 20 czerwca zaplanowano wyżywienie zgodnie z jadłospisem wg załącznika nr 1. Średnie dzienne zapotrzebowanie energetyczne dla tej grupy młodzieży wynosi 2800 kcal, a zapotrzebowanie na żelazo 15mg. Udział obiadu w pokryciu zapotrzebowania energetycznego powinien wynosić 35%-40%. Dzienną stawkę żywieniową zaplanowano na 9,50zł, koszt obiadu 30% tej stawki.
Opracuj projekt realizacji prac związanych z przygotowaniem obiadu na dzień 20 czerwca. Oceń jakość żywienia w tym dniu w odniesieniu do zawartości żelaza w całodziennym wyżywieniu oraz wartości energetycznej obiadu.

Projekt realizacji prac powinien zawierać:
1. Tytuł.
2. Założenia, czyli dane niezbędne do opracowania projektu.
3. Zapotrzebowania na surowce i półprodukty niezbędne do przygotowania posiłków w dniu 20 czerwca dla 73 osób.
4. Kalkulację całkowitego i jednostkowego kosztu obiadu, z uwzględnieniem 5% ryczałtu na przyprawy.
5. Ocenę jakości żywienia w odniesieniu do zawartości żelaza w całodziennym wyżywieniu oraz wartości energetycznej planowanego obiadu. ( w obliczeniach uwzględnij 10% strat talerzowych).
6. Opis metod i technik niezbędnych do wykonania potraw wchodzących w skład kolacji.
7. Wykaz zastawy stołowej niezbędnej do wydania jednoporcjowo posiłków dla 73 osób w dniu 20 czerwca.
8. Wykaz kolejnych prac obejmujących przygotowanie dania zasadniczego obiadu od pobrania surowców z magazynu do ekspedycji potraw sporządzony w formie schematu blokowego.

Do wykonania zadania wykorzystaj:
Jadłospis na dzień 20 czerwca – załącznik 1
Wykaz cen i przelicznik jednostek – załącznik 2
Zawartość żelaza w 100g surowca - załącznik 3
Dane o zawartości białka, tłuszczy i węglowodanów – załącznik 4



Załącznik 1. Jadłospis na dzień 20 czerwca z normatywem surowcowym
Nazwa posiłku Nazwa potrawy Nazwa surowca/półproduktu Ilość na 5 porcji w g
I śniadanie Mleko Mleko 1250
Pieczywo Chleb razowy 250
Bułka pszenna 250
Masło Masło 75
Kiełbasa krakowska Kiełbasa 250
Dżem wiśniowy Dżem 150
pomidor pomidor 500
II śniadanie Bułka słodka bułka 250
jabłko Jabłko 750
obiad Zupa ogórkowa Kości 250
Marchew 100
Pietruszka 50
Seler 50
Por 50
Ogórki kwaszone 200
Ziemniaki 500
Masło 30
Mąka 30
Koperek 10
Sól, pieprz Do smaku
Zrazy zawijane Wołowina b. kości 750
Słonina 50
Olej 50
Cebula 150
Mąka 40
Musztarda, sól, pieprz Do smaku
Kasza gryczana Kasza 350
Margaryna 20
sól Do smaku
Sałata zielona
z zaprawą
francuską Sałata zielona 550
Olej 30
Sok z cytryny 20
Cukier 10
sól Do smaku
kolacja Ryba w sosie greckim Filet rybny 750
Mąka 50
Olej 300 (50+250 sos)
Marchew 200
Pietruszka 100
Seler 100
Cebula 150
Koncentrat pomidorowy 50
Cukier 10
Ziele angielskie, liść laurowy Do smaku
Sól, pieprz Do smaku
pieczywo Chleb żytni razowy 200
Chleb pszenny jasny 200
Masło Masło 50
Dżem truskawkowy Dżem 50
Gruszka Gruszka 500
herbata Herbata 5
cukier 50






Załącznik 2. Wykaz cen jednostkowych surowców i półproduktów z przelicznikiem jednostek.

Nazwa surowca/półproduktu jednostka Cena [zł]
kości kg 1,00
wołowina b. k kg 24,00
marchew kg 3,50
pietruszka kg 4,00
seler kg 6,00
por kg 4,00
ziemniaki kg 2,00
ogórki kwaszone kg 5,50
koperek pęczek 1,50
cebula kg 2,00
sałata zielona sztuka 3,50
koncentrat pomidorowy opakowanie 2,30
sok z cytryny litr 10,00
masło kostka 4,50
słonina kg 3,50
margaryna kostka 1,20
olej litr 3,30
smalec kg 4,00
mąka pszenna kg 0,90
kasza gryczana kg 2,00
cukier kg 2,50
Masło 1 kostka 0,25kg
Koper 1pęczek 0,10kg
Olej 1 litr 0,94kg
Sałata 1 sztuka 0,27kg
Margaryna 1 kostka 0,25kg
Koncentrat p. 1 opakowanie 0,10kg
Sok z cytryny 1 litr 1,0kg


Załącznik 3. Zawartość żelaza w mg w 100g surowca/półproduktu
Mleko 0,10
Chleb razowy 2,30
Bułka pszenna 1,30
Chleb pszenny 1,30
Wołowina 2,30
Kiełbasa krakowska 2,40
Filet rybny 0,3
Kasza gryczana 2,8
Cebula 7,0
Koperek 0,40
marchew 0,60
Pietruszka korzeń 3,50
Pomidor 1,30
Por 0,60
Sałata 1,00
Seler 2,00
Ziemniaki 0,70
Ogórek kwaszony 0,40
Koncentrat pom. 1,90
Jabłko 0,20
Gruszka 0,20
dżem 1,00
Załącznik 4. Zawartość białka, tłuszczu i węglowodanów
Potrawa Ilość na 1 osobę w g
białko tłuszcz węglowodany
Zupa ogórkowa 6,50 7,90 47,50
Zrazy zawijane 30,00 18,90 10,90
Kasza gryczana 8,80 2,20 49,00
Sałata z olejem 1,30 7,10 2,10

Zgłoś błąd    Wyświetleń: 9834


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Średnia ocena: 4.67



Ilość głosów: 3

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.