AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Sylwia Horosz, 2010-06-05
Rafałówka

Technika, Scenariusze

Zasady prawidłowego żywienia. Scenariusz lekcji techniki.

- n +

Temat: Zasady prawidłowego żywienia.


Cele:
Uczeń:
- wymienia podstawowe grupy produktów spożywczych,
- zna zasady prawidłowego żywienia,
- układa prosty dzienny jadłospis uwzględniając zapotrzebowanie pokarmowe zgodne z piramidą żywienia i zasadami zdrowego odżywiania,
- znajduje potrzebne informacje w tekście i potrafi z nich korzystać,

Formy pracy:
praca z tekstem,
praca w grupie,

Metody:
poszukująca,
twórczego działania,


Środki dydaktyczne:
tekst dotyczący zdrowego odżywiania,
Piramida żywienia wg Instytutu Żywności i Żywienia
zeszyt ćwiczeń

Przebieg zajęć:
1. Czynności organizacyjno – porządkowe.
2. Podstawowe produkty spożywcze – przypomnienie z poprzednich zajęć.
3. Podanie tematu zajęć.
4. Zasady prawidłowego żywienia – czytanie samodzielne tekstu dotyczącego zdrowego odżywiania (Załącznik 1).
5. Zapoznanie się z piramidą żywienia. (załącznik 2)
6. Pokaz prawidłowego jadłospisu dla ucznia w wieku szkolnym.
7. Układanie jadłospisu zgodnie z zasadami i piramidą żywienia.
8. Podsumowanie zajęć, ocena pracy.

Załącznik 1
Instytut Żywności i Żywienia radzi, aby przestrzegać następujących reguł żywieniowych:
1.Każde dziecko musi mieć rano czas na spokojne zjedzenie śniadania, gdyż jest ono najważniejszym posiłkiem dla rozwijającego się organizmu dziecka. Nie jadanie śniadania grozi obniżeniem poziomu cukru we krwi, co powoduje ospałość, kłopoty z koncentracją, bóle głowy, złe samopoczucie.
2. Należy pamiętać również o przygotowaniu kanapek do szkoły. Drugie śniadanie, zabierane do szkoły, nie musi być wtedy zbyt obfite.
3. Codziennie dziecko powinno zjeść lub wypić odpowiednik połowy litra mleka: np. kubeczek jogurtu (może być owocowy), do tego plaster żółtego sera, pojemniczek serka homogenizowanego, kubek kefiru. W mleku i jego przetworach jest sporo najlepiej przyswajalnego wapnia, składnika niezbędnego do rozwoju kośćca.
4. Wielkość posiłków i ich wartość energetyczną należy dopasować indywidualnie do każdego dziecka w zależności od jego wieku, apetytu i aktywności fizycznej.
5. Obiad powinien być posiłkiem najbogatszym w energię, świeżo przygotowanym, złożonym z dwóch dań. Odgrzewanie obiadów przygotowanych poprzedniego dnia nie powinno być regułą.
6.Jeżeli obiad był zjedzony wcześnie, przed kolacją należy podać mały posiłek – podwieczorek. W jego skład mogą wchodzić owoce, w formie surowej lub jako galaretki i kompoty. Dodatkiem mogą być również niewielkie ilości ciasta podane z mlekiem lub jego przetworami takimi jak jogurt
7.Kolacja powinna być najlżejszym posiłkiem. Wskazane byłyby owoce i warzywa.

Załącznik 2 - piramida zdrowego żywienia umieszczona na stronie Instytutu żywności i żywienia

Załącznik 3
Przykładowy jadłospis
Zgłoś błąd    Wyświetleń: 7897


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Oceń artukuł!



Ilość głosów: 0