AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Marzena Ilukowicz, 2010-06-02
Szczecinek

Zawodowe, Sprawdziany i testy

Test z podstaw żywienia człowieka: Przemiana materii, kalorymetria i procesy trawienia.

- n +

Test z Podstaw żywienia człowieka. Zakres: Przemiana materii, Kalorymetria i Procesy trawienia

1. Anabolizm to proces rozpadu ( spalania) składników odżywczych.

Prawda Fałsz

2. Energia w organizmie człowieka wytwarzana jest w procesach:
a) anabolicznych,
b) katabolicznych.

3. W jakich jednostkach wyraża się ilość energii wytworzonej w organizmie ludzkim:
a) ………………
b) ……………...
c) ……………...
d) ……………...

4. Ilość energii uwalniana w wyniku spalania 1 g lipidów wynosi ……………….. .
5. 1 kcal jest to ilość ciepła potrzebna do ogrzania 100 g wody chemicznie czystej o 1 stopień C przy ciśnieniu 1 atm.

Prawda Fałsz

6. PPM jest to ……………………………………… która zachodzi w organizmie człowieka …………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………….
7. CPM = …………….. + ………………….
8. Dodatni bilans energetyczny ustroju ( wstaw odpowiedni znak matematyczny)

Ilość energii dostarczonej Codzienne wydatki
codziennie z pożywieniem energetyczne ustroju

9. Energia wydatkowana na codzienne czynności , koszty trawienia pokarmów i wykonywanie pracy fizycznej i umysłowej to:
a) PPM,
b) PPPM,
c) CPM.

10. Ilość energii uwalniana w wyniku spalania 1 g węglowodanów wynosi …………. kJ.

11. Co określamy mianem metabolizmu ………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………….

12. Przedstaw bilans energetyczny człowieka, który spożył 130 g białka,
120 g tłuszczów, 300 g węglowodanów, a którego zapotrzebowanie energetyczne wynosi 2600 kcal.
………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………...
………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………..
13. Oblicz podstawową przemianę materii dla mężczyzny 30 – letniego o masie ciała 75 kg ( wynik podaj w kcal).
……………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………………….
14. Końcowe procesy trawienia zachodzą w:
a) dwunastnicy,
b) jelicie cienkim,
c) jelicie grubym.

15. Laktaza to enzym trawienny rozkładający:
a) lipidy,
b) laktozę,
c) sacharozę.

16. Proces trawienia węglowodanów rozpoczyna się w:
a) jamie ustnej,
b) żołądku,
c) dwunastnicy,
d) jelicie cienkim.

17. Za ścinanie się białka mleka odpowiedzialna jest:
a) laktaza,
b) lipaza,
c) glicerol,
d) podpuszczka.

18. Trypsyna to enzym trawienny odpowiedzialny za rozkład:
a) węglowodanów,
b) tłuszczu,
c) białka.

19. Enzym trawienny zawarty w ślinie to …………………………… .
20. Węglowodany w organizmie człowieka przekształcane są w ……………………………………..
21. Trawienie białka polega na stopniowym jego rozkładzie do wolnych ………
22. Pod wpływem lipazy i żółci zachodzi proces trawienia ……………………..
23. Stopień przydatności pokarmów do trawienia określa się mianem …………..

mgr inż. Marzena Ilukowicz

Zgłoś błąd    Wyświetleń: 8365


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Oceń artukuł!



Ilość głosów: 0