AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Marzena Ilukowicz, 2010-06-02
Szczecinek

Zawodowe, Sprawdziany i testy

Sprawdzian: Obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw.

- n +

Zestaw 1
1. Oblicz wartość odżywczą i energetyczną w kcal, kJ, MJ, wybranego zestawu potraw składającego się z: 260 g zupy cebulowej, 120 g ziemniaków puree, 80 g pulpetów z mięsa mieszanego – gotowanego, 125 g surówki z porów i jabłek, 200 g soku ananasowego, 75 g truskawek z bitą śmietaną.
2. Oblicz wartość energetyczną 130 g potrawy, wiedząc że 100 g zawiera: 13,5 g białka, 4,3 g tłuszczu, 17,4 g węglowodanów ogółem, 0,9 g błonnika.

Zestaw 2
1. Oblicz wartość odżywczą i energetyczną w kcal, kJ, MJ, wybranego zestawu potraw składającego się z:450 g zupy kalafiorowej, 175 g kopytek, 120 g potrawki z kurczaka, 75 g surówki z papryki, 200 g soku wielowarzywnego, 75 g torcika „Wuzetka”.
2. Oblicz wartość energetyczną 160 g potrawy, wiedząc że 100 g zawiera: 11,5 g białka, 6,3 g tłuszczu, 35,4 g węglowodanów ogółem, 3,9 g błonnika.

Zestaw 3
1. Oblicz wartość odżywczą i energetyczną w kcal, kJ, MJ, wybranego zestawu potraw składającego się z: 280 g zupy z porów z makaronem, 180 g żeberek wieprzowych – duszonych, 75 g bułki grahamki, 120 g buraków zasmażanych, 200 g kompotu z wiśni, 80 g ciastka „Napoleonki”.
2. Oblicz wartość energetyczną 78 g potrawy, wiedząc że 100 g zawiera: 19,5 g białka, 7,6 g tłuszczu, 3,4 g węglowodanów ogółem, 1,8 g błonnika.

Zestaw 4
1. Oblicz wartość odżywczą i energetyczną w kcal, kJ, MJ, wybranego zestawu potraw składającego się z: 350 g zupy z zielonego groszku, 125 g bitek wieprzowych – duszonych, 180 g ziemniaków puree, 150 g surówki z kapusty pekińskiej, 200 g soku pomarańczowego, 130 g ciasta drożdżowego.
2. Oblicz wartość energetyczną 89 g potrawy, wiedząc że 100 g zawiera: 28,7 g białka, 3,3 g tłuszczu, 7,1 g węglowodanów ogółem, 1,2 g błonnika.

Zestaw 5
1. Oblicz wartość odżywczą i energetyczną w kcal, kJ, MJ, wybranego zestawu potraw składającego się z: 350 g zupy szczawiowej, 220 g pierogów z mięsem, 120 g surówki z cykorii i jabłek, 200 g soku pomarańczowego, 50 g czereśni, 25 g czekolady mlecznej.
2. Oblicz wartość energetyczną 45 g potrawy, wiedząc że 100 g zawiera: 28,7 g białka, 3,3 g tłuszczu, 7,1 g węglowodanów ogółem, 1,2 g błonnika.


Zestaw 6
1. Oblicz wartość odżywczą i energetyczną w kcal, kJ, MJ, wybranego zestawu potraw składającego się z: 350 g zupy pomidorowej, 75 g kotletów z kurczaka panierowanych, smażonych, 125 g ziemniaków z tłuszczem roślinnym, 85 g surówki z białej kapusty, 200 g kompotu z wiśni, 150 g pączków.
2. Oblicz wartość energetyczną 67 g potrawy, wiedząc że 100 g zawiera: 8,2 g białka, 12,7 g tłuszczu, 19,4 g węglowodanów ogółem, 11,3 g błonnika.

mgr inż. Marzena Ilukowicz
Zgłoś błąd    Wyświetleń: 5554


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Oceń artukuł!



Ilość głosów: 0