Katalog

Justyna Cyran, 2010-05-23
Dębowiec

Technologia, Zadania

Przykładowe zadania z kalkulacji kosztów.

- n +

Przykładowe zadania z kalkulacji kosztów



1. W normie zużycia opakowań na 1 000 kg wyrobu odczytano, że zużywa się 250 sztuk nalepek. Oblicz niezbędną ilość nalepek na 6 000 kg danego wyrobu.

2. Na 1000 kg gotowego wyrobu zużywa się 250 sztuk kartonów. Ile wynosi ich zapotrzebowanie na 450 kg wyrobu?

3. Na 1000 kg kremu do przekładania markiz zużywa się 250 kg tłuszczu cukierniczego. Ile należy zamówić tłuszczu na 150 kg tego kremu?

4. Zakład przetwórczy produkuje 15 ton miesięcznie wyrobu gotowego. Koszty całkowite produkcji wynoszą 30 000 zł. Oblicz jednostkowy koszt produkcji 1 kg wyrobu.


5. Koszt wyprodukowania jednego litra soku jabłkowego wynosi 2 zł. Oblicz koszt wyprodukowania 2000 butelek tego soku o pojemności 0,25 litra

6. Na podstawie fragmentu receptury kiełbasy krakowskiej suchej określ, ile kilogramów mięsa wieprzowego klasy I peklowanego potrzeba do przygotowania 300 kg wsadu surowca do produkcji tej kiełbasy.


Kiełbasa krakowska sucha:
Wsad surowca peklowanego
w kg / 100 kg wsadu
mięso wieprzowe kl. I – 65
mięso wieprzowe kl. II – 15
mięso wołowe kl. II – 10
słonina – 10

7. Na wyprodukowanie 1 tony gotowego produktu zakład zużywa 2 tony przecieru śliwkowego w cenie 3000 zł/tonę i 0,3 tony cukru w cenie 2000 zł/tonę. Koszt surowców do produkcji 10 ton powideł śliwkowych wynosi...

8. Piekarnia pracuje w systemie dwuzmianowym. Koszt produkcji bochenka chleba o masie 1 kg wynosi 1,00 zł. Piekarnia produkuje na każdej zmianie po 500 kg chleba. Ile wynoszą koszty dobowe piekarni?

9. Koszt własny produkcji 1 kg kaszy jęczmiennej wiejskiej w młynie wynosi 0,60 zł. Kasza sprzedawana jest do hurtowni w cenie 0,75 zł za kg. Ile wynosi zysk młyna ze sprzedaży 3 000 kg tego asortymentu kaszy?

10 Instrukcja sporządzania roztworu roboczego środka myjącego nakazuje rozcieńczyć
koncentrat wodą w proporcji 1:10. Oznacza to, że na 1 część koncentratu należy zużyć ?

11. Surowiec zużyty do produkcji 18 kg tortu jest w cenie 28 zł za 1 kg . Oblicz udział kosztów surowca, który wynosi 35% ceny.

12. Sprzedano 6 kg keksu w cenie 18 zł za 1 kg. Wskaż właściwą wysokość zysku osiągniętego ze sprzedaży ciasta przy założeniu, że udział zysku w cenie wynosi 18%.

13. Blacha ciasta waży 6 kg. Ile kawałków ciastek można wykroić o wadze 1 szt.-150g?
14. Oblicz ile kosztuje 1 robocza minuta przy stawce godzinowej 7.80 zł?

15. Wartość energetyczna jednej drożdżówki wynosi 400 kcal. Ile drożdżówek musi zjeść dwóch zawodników aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na 1 osobę 5.600 kcal?

16. W opakowaniu jednostkowym mieści się 300 g herbatników. Ile opakowań zużyjesz na opakowanie 12 kg herbatników?







Wyświetleń: 3111


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.