AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Ewa Ancerowicz, 2010-05-06
Ząbkowice Śląskie

Zawodowe, Sprawdziany i testy

Dietetyka - żywienie w chorobach żołądka i jelit.

- n +

DIETETYKA – żywienie w chorobach żołądka, jelit, trzustki i wątroby


Uzupełnij tekst pojęciami z zestawu terminów podanych poniżej
1.Biegunka to stan, w którym dochodzi do zwiększenia …....................., płynności
i ….................. objętości wypróżnień w stosunku do normy.
2.Częste i obfite wypróżnienia płynnych stolców prowadzą do znacznej utraty wody
i …........................ .
3.Ze względu na czas trwania biegunki możemy podzielić na ….................
i …...................... .
4.Biegunki przewlekłe trwają dłużej niż …......................... .
5.Biegunka jest …..................................................... i aby ją skutecznie leczyć ważne jest ustalenie przyczyny jej powstawania.

Częstość, 4 dni, dieta, długi, 2 tygodnie, 21 dni, elektrolit, gęstość, krótki, objaw choroby, objętość, ostry, przewlekły, patogen, zatrucie pokarmowe.

Wybierz właściwą odpowiedź:
1.W żywieniu chorych z biegunką należy:
a. zmniejszyć ilość podawanych płynów, aby nie zwiększać płynności stolca.
b. zwiększyć ilość płynów
c. podawać tyle płynów na ile chory ma ochotę, ale pamiętać o dostarczeniu w posiłkach wszystkich składników pokarmowych.

2.Z diety w biegunce należy wykluczyć:
a. polędwicę wołową, twaróg
b. jabłka, banany, marchew,
c. pieczywo razowe

3.Chorym w zaparciach atonicznych zaleca się dietę:
a. lekkostrawną,
b. łatwo strawną z ograniczeniem tłuszczu,
c. bogatorasztkową

4.Na skutek anomalii anatomicznych jelita grubego dochodzi do zaparć:
a. na tle organicznym
b. czynnościowych,
c. spastycznych

5.Podczas leczenia zaparć należy:
a. zmniejszyć aktywność fizyczną, ponieważ siedzący tryb życia wzmaga aktywność jelit
b. zwiększyć ilości wypijanych płynów,
c. zwiększyć ilość kakao, czekolady, czarnych jagód w posiłkach

6.Żywienie w przewlekłym zapaleniu trzustki oparte jest na diecie:
a. bogatoresztkowej
b. lekkostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żolądkowego
c. lekkostrawnej z ograniczeniem tłuszczu.

7.Przy sporządzaniu potraw w żywieniu chorych z zapaleniem trzustki wykorzystać można:
a. tylko gotowanie na parze
b. techniki dozwolone w diecie lekkostrawnej
c. wszystkie techniki sporządzania potraw



8.W żywieniu chorych w okresie rekonwalescencji po WZW nie należy podawać:
a. potraw smażonych i pieczonych
b. pieczywa czerstwego z niskiego przemiału
c. zup na wywarach warzywnych podprawianych podprawą zacieraną

9.Chorobę wrzodową mogą wywoływać bakterie:
a. Shigella
b. Helikobakter pyliori
c. Escherichia coli

Prawda czy fałsz?
1.Wrzód trawienny to ubytek błony śluzowej żołądka lub dwunastnicy.
…............................................

2.Postępowanie dietetyczne w chorobie wrzodowej jest wystarczającym sposobem na wyleczenie wrzodów.
…...................................................

3.Biegunka wywołana przez Clostridium difficile może wystąpić po leczeniu antybiotykami.
…..............................................................

4.Warzywa i owoce zawierające garbniki i pektyny (np. marchew, czarna jagoda) mogą zmniejszać nasilenie biegunki.
…........................................................

5.W profilaktyce zaparć należy stosować dietę ubogoresztkową.
…............................................................

6.Zaparcie atoniczne spowodowane jest zmniejszeniem napięcia ścian jelit.
….........................................................

7.Wartość energetyczna diety w przewlekłym zapaleniu trzustki powinna być obniżona w stosunku do normy w celu odciążenia układu trawiennego.
…............................................................

8.Leczenie zapalenia trzustki wymaga całkowitego zakazu spożywania alkoholu za wyjątkiem piwa, które w ilości do 0,3l (tzw. małe ) jest nieszkodliwe.
….......................................................

9.Ze względu na skłonność osób z marskością wątroby do wzdęć i biegunek należy włączyć do diety produkty bogate w błonnik.
…......................................................







ODPOWIEDZI

Uzupełnij tekst
częstość, objętość, elektrolit, ostry, przewlekły, 2 tygodnie, objaw choroby.

Wybierz właściwą odpowiedź
1b, 2c, 3c, 4a, 5b, 6c, 7b, 8a, 9b.

Prawda czy fałsz?
1 tak, 2 nie, 3 tak, 4 tak, 5 nie, 6 tak, 7 nie, 8 nie, 9 nie
Zgłoś błąd    Wyświetleń: 3296


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Oceń artukuł!



Ilość głosów: 0

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.