Awans Informacje Forum Dla nauczyciela Dla ucznia Korepetycje Sklep
  [ Zaloguj się ]   [ Załóż konto ]
  Najczęściej szukane
Konspekty
Programy nauczania
Plany rozwoju zawodowego
Scenariusze
Sprawdziany i testy
  Media
Przegląd Prasy
Patronat
Medialny
Po godzinach
  Slowka.pl
Słówka na email
Język angielski
Język niemiecki
Język francuski
Język włoski
Język hiszpański
Język norweski
Język japoński
Język rosyjski
Gramatyka
Rozmówki

Marta Poremba, 2010-04-29
Rybnik

Język polski, Sprawdziany i testy

Test i cytaty - "Buszujący w zbożu" .

- n +

Buszujący w zbożu – test

1. Jak ma na imię i nazwisko główny bohater książki „Buszujący w zbożu”?
a) Edgar Pie
b) Tie Sonaston
c) Bentrop Gorfield
d) Holden Caufield

2. Jak nazywał się profesor, którego odwiedził główny bohater przed wyjazdem z college’u?
a) Bernick
b) Spencer
c) Edmund Gibstar
d) Rinny

3. O co Stadlater, kolega z pokoju, prosi głównego bohatera podczas golenia się?
a) o pożyczenie paska do spodni
b) o pożyczenie pieniędzy
c) o napisanie wypracowania
d) o zakup alkoholu

4. Jak nazywał się brat głównego bohatera, który zmarł na białaczkę?
a) Sebastian
b) Alik
c) Veron
d) Aleksander

5. Kto siedział przy stoliku, do którego dosiadł się bohater w Lawendowej Sali?
a) trzy panie z prowincji
b) zakonnice
c) dwaj homoseksualiści z Bostonu
d) dwie dziewczyny udające pełnoletnie

6. W jaką grę planszową grał najczęściej bohater z Jane Gallagher?
a) w warcaby
b) w chińczyka
c) w scrabble
d) w szachy

7. Kim jest Ernie?
a) taksówkarzem
b) przyjacielem brata bohatera
c) pianistą w klubie
d) windziarzem w hotelu

8. Jak na imię miała prostytutka, którą windziarz załatwił głównemu bohaterowi?
a) Sally
b) Sunny
c) Erica
d) Rachella

9. Dlaczego Sally pokłóciła się z głównym bohaterem?
a) chciał od niej pieniędzy
b) zmuszał ją do kradzieży
c) chciał pojechać z nią w trasę i się z nią ożenić
d) nie chciał uregulować rachunku za łyżwy

10. Dla kogo główny bohater kupił płytę „Mała Shirley Beans”?
a) dla matki
b) dla siostry
c) dla przyjaciela z college’u
d) dla ojca

11. W jakim miejscu bohater chce się spotkać z siostrą i z tego powodu zostawia jej list w szkole?
a) skrzyżowanie ulic
b) plac zabaw
c) teatr
d) Muzeum Sztuki
Buszujący w zbożu – test

1. Jak nazywa się ostatni z czterech collegów, z którego wyrzucono głównego bohatera?
a) Pronston
b) Pencey
c) Callidtown
d) Dominatta

2. Kim jest Ackley?
a) sąsiadem z pokoju obok w internacie
b) sąsiadem z Nowego Jorku
c) bratem głównego bohatera
d) dyrektorem college’u

3. Gdzie główny bohater położył się po bójce ze Stadlaterem?
a) na ławce w parku
b) na korytarzu
c) w sąsiednim pokoju na łóżku Ely’ego
d) na podłodze we własnym pokoju

4. Z kim w jednym przedziale siedział główny bohater w pociągu do Nowego Jorku?
a) z matką jednego z uczniów
b) z katechetką opiekującą się dwójką dzieci
c) ze starym mężczyzną o długiej brodzie
d) z chłopakiem udającym clowna

5. Kim był Horwitz?
a) pianistą w nocnym lokalu
b) taksówkarzem, którego bohater pytał o kaczki
c) recepcjonistą w hotelu, w którym zatrzymał się bohater
d) ojcem Holdena

6. Z kim przyszła Lilian, była dziewczyna brata bohatera, do jego stolika?
a) z koleżanką z New Jersey
b) z młodym studentem
c) z oficerem marynarki
d) z panem Spencerem

7. Dlaczego Maurice (windziarz) uderzył bohatera?
a) chciał wydać go policji
b) podrywał jego dziewczynę
c) wulgarnie się do niego odezwał
d) nie chciał mu dać dodatkowych 5 dolarów

8. Jaki marny przedmiot mają zakonnice, a bohaterowi kojarzy się z Dickiem Slagle’em?
a) buty
b) okulary
c) różańce
d) walizki

9. Czego nauczał w szkole pan Antolini?
a) języka francuskiego
b) języka angielskiego
c) historii
d) anatomii

10. Dlaczego bohater opuścił pana Antoliniego?
a) przestraszył się jego dziwnego zachowania
b) pokłócili się o szkołę
c) bohater obraził panią Antolini
d) bohater chciał poderwać córkę pana Antoliniego, a ten zareagował gniewem

11. Dlaczego Foebe chce zrezygnować z występu w przedstawieniu?
a) obcięła włosy
b) chce z bratem wyjechać w podróż
c) nie nauczyła się roli
d) panikuje z powodu zgubienia czerwonej czapki

ODPOWIEDZI

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
D B C B A A C B C B D
B A C A B C B D B A B


CYTATY:

”Ludzie nigdy jedni drugim nie wierzą.”
„(...) nic nie wiadomo, kiedy się ma do czynienia z matkami. Wszystkie matki mają lekkiego bzika.”
„Pieniądz jest jedynym przekonywającym argumentem.”
„Ludzie najczęściej klaszczą wtedy, kiedy wcale się to nie należy.”
„Dziewczyny, jeśli są naprawdę szpetne, ciężki mają los.”
„Czasem uprzykrzy sobie człowiek taksówki, podobnie jak i windy. Nagle zachciewa mu się iść na własnych nogach, choćby nie wiem jak daleko czy wysoko.”
„Nie jest wcale przyjemnie być tchórzem.”
„Ciało kobiety jest jak skrzypce i trzeba być wielkim mistrzem, żeby pięknie grać.”
„Kino człowiekowi w głowie mąci.”
„Trzeba dużo czasu, nim się człowiek połapie, czy to głupia, czy też bardzo mądra osoba, jeżeli dużo umie gadać na te tematy.”
„Cholerne pieniądze. Zawsze w końcu człowiekowi ością w gardle staną.”
„Wystarczy pleść jakieś głupstwa, których nikt nie może zrozumieć, a ludzie zrobią wszystko, czego od nich zażądasz.”
„Dzieci wyglądają zupełnie ładnie.”
„Nie trzeba być podlecem, żeby działać przygnębiająco, czasem poczciwi ludzie także potrafią człowieka do rozpaczy doprowadzić.”
„(...) Jeżeli ktoś umarł, to jeszcze nie powód, żeby go przestać lubić, zwłaszcza jeżeli był to ktoś tysiąc razy sympatyczniejszy niż inne znajome osoby, które żyją.”
„Nie sposób nauczyć kogoś naprawdę dobrze tańczyć, jeżeli ten ktoś sam nie ma do tego talentu.”
„(...) często człowiek sobie nie zdaje sprawy, co go najbardziej interesuje, dopóki nie zacznie mówić o czymś innym, mniej interesującym. Czasem to bywa silniejsze od niego.”
„(...) pewnych spraw człowiek nie może ujednolicić, uprościć i to tylko dlatego, że ktoś mu tak nakazuje.”
„Nigdzie człowiek nie znajdzie przyjemnego i spokojnego miejsca, bo nie ma takiego miejsca na świecie.”
„Najsympatyczniejsze w karuzeli jest właśnie to, że stale grają te same piosenki.”
„Jakim cudem może człowiek wiedzieć, co zrobi, póki nie przyjdzie co do czego.”
„Dziwna rzecz. Lepiej nigdy nikomu nic nie opowiadajcie. Bo jak opowiecie – zaczniecie tęsknić.”


Zgłoś błąd    Wyświetleń: 19143
 
   Komentarze
  • karolina, 2010-09-25

    w podpunkcie 7 jest błąd !! powinno być d a nie b !!

  • karolina, 2010-09-25

    W podpunkcie 9 jest błąd!! zamiasy b powinno byc d... jeśli nie
    czytałeś ksiązki to nie dodoawaj testów....

  • cjman12z, 2010-11-15

    mam pytanie czy to jest dla 1 i 2 grupy ?

  • Bastek, 2011-04-03

    Chyba sam nie czytałeś książki on był nauczycielem angielskiego!Na
    str.219 wszystko pisze.

  • OMG karolinko niepełnospr, 2011-09-18

    jak sie przyjrzysz i wysilisz troche to zobaczysz ze sie zgadza
    wszystko tylko odpowiedzi nie sa rowno z numerem pytania :P

  • Aaaaaa, 2013-02-16

    Karolina ma rację. W zadaniu siódmym w drugiej grupie rzeczywiście
    jest błąd w odpowiedziach, gdyż prawidłowa jest d)!!!!!



  • Dodaj komentarz
      Barometr
    1 2 3 4 5 6  
    Średnia ocena: 4.95



    Ilość głosów: 20
      Publikacje

    Nowe zasady publikacji
    Szukaj autora i tytuł
    Ostatnio dodane materiały
    Ranking publikacji 
    Najczęściej zadawane pytania
      Twoje konto
    Zaloguj się
    Załóż konto
    Zapomniałem hasła
      Forum
    Nauczyciel - awans zawodowy
    Matura
    Korepetycje
    Ogłoszenia - kupię, sprzedam, oddam


    O Profesorze - Napisz do Nas - Reklama - Polityka prywatności - Najczęściej zadawane pytania - Zgłoś błąd

    2000-2014