Katalog Katarzyna Gardecka, 2010-03-29 Łobżenica Zawodowe, Ćwiczenia TEST ZALICZENIOWY NA KONIEC PIERWSZEGO PÓŁROCZA W KLASIE ITEST ZALICZENIOWY NA KONIEC PIERWSZEGO PÓŁROCZA W KLASIE I 1.RACJONALNE ŻYWIENIE TO: …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 2.WYMIEŃ RODZAJE NIEDOBORÓW POKARMOWYCH: ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 3.CO JEST PRZYCZYNĄ WADLIWEGO ODŻYWIANIA SIĘ? …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 4.KTÓRE CHOROBY SĄ CHOROBAMI CYWILIZACYJNYMI? A GNILEC, PELAGRA, BERI-BERI B AWITAMINOZA, ŚLEPOTA, KOKLUSZ C PRÓCHNICA, OTYŁOŚĆ, CUKRZYCA D ANGINA, OSPA, DUR BRZUSZNY 5.NA JAKIE ELEMENTY ŻYCIA CZŁOWIEKA MA WPŁYW ODŻYWIANIE? 1 ……………………………………………………………………………… 2 ……………………………………………………………………………… 3 ……………………………………………………………………………… 4 ……………………………………………………………………………… 5 ……………………………………………………………………………… 6.JAKIE SĄ KORZYŚCI ZE ZNAJOMOŚCI NAUKI O ŻYWIENIU? 1 ……………………………………………………………………………… 2 ……………………………………………………………………………… 3 ……………………………………………………………………………… 4 ……………………………………………………………………………… 7.WYMIEŃ SKŁADNIKI POKARMOWE : ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………… 8.SKŁADNIKI POKARMOWE EGZOGENNE : A ORGANIZM SAM SOBIE WYTWARZA B ORGANIZM MUSI MIEĆ DOSTARCZONE Z POŻYWIENIEM C NIE SĄ DO NICZEGO POTRZEBNE 9.SKŁADNIKI ENDOGENNE TO TAKIE KTÓRE: A ORGANIZM UMIE SAM WYTWORZYĆ B ORGANIZM ICH NIE WYTWARZA C NIE MAJĄ ZNACZENIA DLA ORGANIZMU 10.SKŁADNIKI POKARMOWE BUDULCOWE TO: A TŁUSZCZE, CUKRY, PEPTYDY B BIAŁKA, WĘGLOWODANY, LIPIDY C SKŁADNIKI MINERALNE, BIAŁKO D ALKOHOL, BIAŁKO, LIPIDY 11.SKŁADNIKI POKARMOWE REGULUJĄCE TO: A SKŁADNIKI MINERALNE,BIAŁKO,MIKROELEMENTY B MIKRO I MAKROELEMENTY, WITAMINY C BIAŁKA, TŁUSZCZE, ALKOHOL D WĘGLOWODANY, PEPTYDY, LIPIDY 12.SKŁADNIKI POKARMOWE ENERGETYCZNE TO: A LIPIDY, WEGLOWODANY, PEPTYDY, ALKOHOL B SKŁADNIKI MINERALNE,BIAŁKO,MIKROELEMENTY C MIKRO I MAKROELEMENTY, WITAMINY D WITAMINY, BIAŁKA 13.WODA W NASZYM ORGANIŹMIE: A JEST NIEZBĘDNA DO PROCESÓW ŻYCIOWYCH B NIE JEST POTRZEBNA C JEJ ROLA NIE MA ZNACZENIA 14.INNA NAZWA CUKRÓW TO: A LIPIDY B PEPTYDY C WĘGLOWODANY D MAKROELEMENYU 15.ZAPISZ WZÓR OGÓLNY WĘGLOWODANÓW: ……………………………………………………………………………………… 16.JAKIE PIERWIASTKI WCHODZĄ W SKŁAD CUKRÓW: A WODÓR, TLEN, WĘGIEL B SIARKA TLEN, AZOT C WODÓR, WAPŃ, MAGNEZ D TLEN, OZON, WEGIEL 17.W WYNIKU JAKIEJ REAKCJI POWSTAJĄ WĘGLOWODANY: ……………………………………………………………………………………… 18.CO JEST KONIECZNE DO WŁAŚCIWEGO PRZEBIEGU REAKCJI POWSTANIA CUKRÓW? A DWUTLENEK WĘGLA, WODA, ENERGIA SŁONECZNA B WODA, PEPTYDY, SKROBIA C OZON, TLEN, DWUTLENEK SIARKI D WĘGIEL, TLEN, WODÓR 19.ZAPISZ REAKCJĘ POWSTAWANIA GLUKOZY: …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 20.SKROBIA POWSTAJE W WYNIKU ŁĄCZENIA CZĄSTECZEK: A BIAŁEK I CUKRÓW B CUKRÓW I WITAMIN C GLUKOZY D DWUTLENKU SIARKI I WĘGLA 21.ZE WZGLĘDU NA BUDOWĘ CHEMICZNĄ CUKROWCE DZIELIMY NA: A CUKRY PROSTE I ZŁOŻONE B DWUCUKRY I CUKRY C CUKRY I JEDNOCUKRY D WIELOCUKRY I WĘGLOWODANY 22.ZAPISZ WZÓR JEDNOCUKRÓW: …………………………………………………………………………………… 23.ZAPISZ WZÓR WIELOCUKRÓW: …………………………………………………………………………………… 24.ZAPISZ WZÓR POLISACHARYDÓW; ……………………………………………………………………………………. 25.CUKRY ZŁOŻONE DZIELIMY NA : A DISACHARYDY I POLISACHARYDY B MONOSACHARYDY I POLISACHARYDY C MONOSACHARYDY I POLISACHARYDY D JEDNOCUKRY I DWUCUKRY 26.JEDNOCUKRY TO: A GLUKOZA, LAKTOZA, SKROBIA B FRUKTOZA, GLUKOZA, MANNOZA C SACHAROZA, SKROBIA, PEKTYNY D BŁONNIK, SKROBIA, PEKTYNY 27.DWUCUKRY TO : A SACHAROZA, LAKTOZA, MALTOZA B GLUKOZA, FRUKTOZA, GALAKTOZA C SKROBIA, BŁONNIK, PEKTYNY D GLUKOZA, LAKTOZA, BŁONNIK 28.WIELOCUKRY TO : A MALTOZA, LAKTOZA, SACHAROZA B SKROBIA, BŁONNIK, PEKTYNY C GLUKOZA, SKROBIA, FRUKTOZA D LAKTOZA, MANNOZA,FRUKTOZA 29.FRUKTOZA TO CUKIER: A MLECZNY B MIĘSNY C TRZCINOWY D OWOCOWY 30.LAKTOZA TO CUKIER: A OWOCOWY B TRZCINOWY C MLECZNY D GRONOWY 31.SKROBIA INACZEJ NAZYWANA JEST: A MAKROELEMENTEM B LIPAZĄ C KROCHMALEM D TOKOFEROLEM 32.PODAJ TRZY PRZYKŁADY PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH O DUŻEJ ZAWARTOŚCI SKROBI: ……………………………………………. ……………………………………………. ……………………………………………. 33.ZJAWISKO KLEIKOWANIA SKROBI ZACHODZI GDY: A OGRZEWAMY SKROBIĘ Z WODĄ (PONAD 50 °C) B OZIĘBIAMY SKROBIĘ PONIŻEJ 30°C C ZAMRAŻAMY SKROBIĘ D ROZPUSZCZAMY SKROBIĘ W ZIMNEJ WODZIE 34. BŁONNIK POKARMOWY NALEŻY DO WŁÓKIEN : A ZAPASOWYCH B BALASTOWYCH C BIAŁKOWYCH D WITAMINOWYCH 35.BŁONNIK POKARMOWY : A JEST ODPORNY NA DZIAŁANIE ENZYMÓW TRAWIENNYCH B NIE JEST ODPORNY NA DZIAŁANIE ENZYMÓW TRAWIENNYCH C ULEGA DEKSTRYNIZACJI D TO SUBSTANCJA TOKSYCZNA 36.PEKTYNY TO ZWIĄZKI KTÓRE : A DZIAŁAJĄ ROZRZEDZAJACO NA KREW B NIE WIĄŻĄ WODY C NEUTRALIZUJĄ SUBSTANCJE TOKSYCZNE D SĄ OBOJĘTNE DLA NASZEGO ORGANIZMU 37.DO CZEGO PROWADZI NADMIAR CUKRÓW PROSTYCH W POŻYWIENIU? ……………………………………………………………………………….. ……………………………………………………………………………….. ……………………………………………………………………………….. ……………………………………………………………………………….. ……………………………………………………………………………….. 38.JAK NAZYWA SIĘ CUKIER SŁUŻĄCY DO SŁODZENIA KAWY I HERBATY? A GLUKOZA B FRUKTOZA C SACHAROZA D MANNOZA 39.WYMIEŃ TRZY PRODUKTY SPOŻYWCZE O DUŻEJ ZAWARTOŚCI CUKRÓW: …………………………………………………………………………….. …………………………………………………………………………….. …………………………………………………………………………….. 40.WYMIEŃ TRZY PRODUKTY SPOŻYWCZE O DUŻEJ ZAWARTOŚCI BŁONNIKA: …………………………………………………………………………….. …………………………………………………………………………….. …………………………………………………………………………….. Wyświetleń: 1558
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |