Katalog

Beata Mędrak
Zawodowe, Program nauczania

Program nauczania szkoły przysposabiajšcej do pracy zawodowej dla uczniów z upośledzeniem umysłowym w stopniu umiarkowanym i znacznym.

- n +

  1. Kształtowanie związków emocjonalnych z najbliższym otoczeniem i środowiskiem (rodziną, kolegami, personelem ośrodka, i środowiskiem pozaszkolnym).
    1. Wdrażanie do zgodnego współżycia w grupie.
    2. Utrwalanie i wzmacnianie pozytywnych relacji z rodziną.
    3. Wyrabianie poczucia przynależności do grupy, współodpowiedzialności za klasę i szkołę.
    4. Poznanie miasta i otoczenia w celu integracji ze środowiskiem.
  2. Propagowanie zdrowia i zdrowego stylu życia.
    1. Dbałość o czystość:
      • własną-higiena osobista
      • pomieszczeń: klasy, szkoły, sali gimnastycznej, własnego mieszkania, itp.
      • otoczenia
    2. Prawidłowe odżywianie.
    3. Gimnastyka, uprawianie sportu.
    4. Dbałość o bezpieczeństwo w czasie pracy i zabaw.
    5. Zapoznanie z przepisami ruchu drogowego.
    6. Profilaktyka uzależnień (A. Kołodziejczyk "Spójrz inaczej")
    7. Rewalidacja-terapia zajęciowa ukierunkowana na kompensację zaburzeń.
  3. Rozwijanie samodzielności dziecka:
    • na poziomie fizycznym (naśladownictwo),
    • na poziomie psychicznym (praca nad sobą, samokontrola),
    • uspołecznianie (rozumienie otaczającej rzeczywistości).
  4. Kształtowanie świadomości moralnej dziecka:
    • poznawanie norm, zasad, reguł postępowania (regulamin szkoły, prawa i obowiązki ucznia),
    • uwewnętrznienie systemu wartości poprzez zastosowanie metod aktywizujących oraz naśladownictwo,
    • poznanie wartości moralnych i wcielanie ich w życie (uczciwości, sprawiedliwości, bezinteresowności, prawdomówności, wierności złożonym przyrzeczeniom).
  5. Przygotowanie do pracy zawodowej (profil kucharski).
    1. Przyrządzanie prostych posiłków:
      • rozpoznawanie produktów spożywczych gotowych do spożycia i wymagających obróbki,
      • nakładanie łyżką produktów o różnej konsystencji,
      • smarowanie za pomocą noża,
      • krojenie różnych artykułów spożywczych, wybór narzędzia,
      • przygotowanie kanapek z różnych składników,
      • otwieranie butelki z kapslem, kartonu, puszki,
      • gotowanie wody,
      • gotowanie prostych potraw, np. jajka, ziemniaki, kisiel,
      • przygotowywanie surówek,
      • przygotowywanie potraw z półproduktów, smażenie, odsmażanie,
      • posługiwanie się sprzętem kuchennym dostępnym uczniowi,
      • przechowywanie żywności w lodówce, szafce,
      • nakrywanie do stołu,
      • inne możliwe do wyuczenia czynności.
    2. Prace porządkowe:
      • wdrażanie do utrzymania ładu i porządku w otoczeniu,
      • układanie rzeczy, przedmiotów w miejsca przeznaczenia,
      • usuwanie śmieci,
      • zmywanie,
      • zmiatanie,
      • wykorzystanie sprzętu mechanicznego do prac porządkowych,
      • używanie środków czyszczących,
      • pielęgnacja zieleni,
      • inne prace domowe.
    3. Pranie, prasowanie:
      • używanie środków piorących,
      • pranie ręczne,
      • pranie z wykorzystaniem sprzętu mechanicznego,
      • prasowanie,
      • drobne naprawy odzieży,
      • inne czynności.
    4. Obsługa urządzeń technicznych i audiowizualnych domowego użytku.

Opracowanie: mgr Beata Mędrak

Wyświetleń: 2846


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.