Katalog
Beata Mędrak Zawodowe, Program nauczaniaProgram nauczania szkoły przysposabiajšcej do pracy zawodowej dla uczniów z upośledzeniem umysłowym w stopniu umiarkowanym i znacznym.
- Kształtowanie związków emocjonalnych z najbliższym otoczeniem i środowiskiem (rodziną, kolegami, personelem ośrodka, i środowiskiem pozaszkolnym).
- Wdrażanie do zgodnego współżycia w grupie.
- Utrwalanie i wzmacnianie pozytywnych relacji z rodziną.
- Wyrabianie poczucia przynależności do grupy, współodpowiedzialności za klasę i szkołę.
- Poznanie miasta i otoczenia w celu integracji ze środowiskiem.
- Propagowanie zdrowia i zdrowego stylu życia.
- Dbałość o czystość:
- własną-higiena osobista
- pomieszczeń: klasy, szkoły, sali gimnastycznej, własnego mieszkania, itp.
- otoczenia
- Prawidłowe odżywianie.
- Gimnastyka, uprawianie sportu.
- Dbałość o bezpieczeństwo w czasie pracy i zabaw.
- Zapoznanie z przepisami ruchu drogowego.
- Profilaktyka uzależnień (A. Kołodziejczyk "Spójrz inaczej")
- Rewalidacja-terapia zajęciowa ukierunkowana na kompensację zaburzeń.
- Rozwijanie samodzielności dziecka:
- na poziomie fizycznym (naśladownictwo),
- na poziomie psychicznym (praca nad sobą, samokontrola),
- uspołecznianie (rozumienie otaczającej rzeczywistości).
- Kształtowanie świadomości moralnej dziecka:
- poznawanie norm, zasad, reguł postępowania (regulamin szkoły, prawa i obowiązki ucznia),
- uwewnętrznienie systemu wartości poprzez zastosowanie metod aktywizujących oraz naśladownictwo,
- poznanie wartości moralnych i wcielanie ich w życie (uczciwości, sprawiedliwości, bezinteresowności, prawdomówności, wierności złożonym przyrzeczeniom).
- Przygotowanie do pracy zawodowej (profil kucharski).
- Przyrządzanie prostych posiłków:
- rozpoznawanie produktów spożywczych gotowych do spożycia i wymagających obróbki,
- nakładanie łyżką produktów o różnej konsystencji,
- smarowanie za pomocą noża,
- krojenie różnych artykułów spożywczych, wybór narzędzia,
- przygotowanie kanapek z różnych składników,
- otwieranie butelki z kapslem, kartonu, puszki,
- gotowanie wody,
- gotowanie prostych potraw, np. jajka, ziemniaki, kisiel,
- przygotowywanie surówek,
- przygotowywanie potraw z półproduktów, smażenie, odsmażanie,
- posługiwanie się sprzętem kuchennym dostępnym uczniowi,
- przechowywanie żywności w lodówce, szafce,
- nakrywanie do stołu,
- inne możliwe do wyuczenia czynności.
- Prace porządkowe:
- wdrażanie do utrzymania ładu i porządku w otoczeniu,
- układanie rzeczy, przedmiotów w miejsca przeznaczenia,
- usuwanie śmieci,
- zmywanie,
- zmiatanie,
- wykorzystanie sprzętu mechanicznego do prac porządkowych,
- używanie środków czyszczących,
- pielęgnacja zieleni,
- inne prace domowe.
- Pranie, prasowanie:
- używanie środków piorących,
- pranie ręczne,
- pranie z wykorzystaniem sprzętu mechanicznego,
- prasowanie,
- drobne naprawy odzieży,
- inne czynności.
- Obsługa urządzeń technicznych i audiowizualnych domowego użytku.
Opracowanie: mgr Beata Mędrak Wyświetleń: 2846
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |