Awans Informacje Forum Dla nauczyciela Dla ucznia Korepetycje Sklep
  [ Zaloguj się ]   [ Załóż konto ]
  Najczęściej szukane
Konspekty
Programy nauczania
Plany rozwoju zawodowego
Scenariusze
Sprawdziany i testy
  Media
Przegląd Prasy
Patronat
Medialny
Po godzinach
  Slowka.pl
Słówka na email
Język angielski
Język niemiecki
Język francuski
Język włoski
Język hiszpański
Język norweski
Język japoński
Język rosyjski
Gramatyka
Rozmówki

Barbara Wojnarowska, Magdalena Nowotny
Edukacja czytelnicza, Konkursy

Szkolny konkurs wiedzy o Unii Europejskiej

- n +

Szkolny konkurs wiedzy o Unii Europejskiej

Cele:
- popularyzacja wiedzy na temat UE
- kształtowanie tożsamości narodowej uczniów
- kształtowanie postaw tolerancji wobec innych narodowości
- rozwijanie umiejętności poszukiwania informacji i prezentowania swojej wiedzy

I etap - eliminacje:
Uczniowie klas piątych rozwiązują test:

Przeczytaj uważnie pytania. Zakreśl kółkiem prawidłową odpowiedź.

1. Jakie ważne dla naszego kraju wydarzenie nastąpiło 1 maja 2004 r.?
a) Polska została członkiem Europejskiej Wspólnoty Węgla i Stali,
b) mieszkańcy naszego kraju uczcili setną rocznicę urodzin Ludwika van Beethovena,
c) Polska została członkiem Unii Europejskiej

2. Unia Europejska to:
a) Stany Zjednoczone Europy
b) superpaństwo ze stolicą w Brukseli
c) polityczne i gospodarcze ugrupowanie demokratycznych państw europejskich

3. Pomysłodawcą idei zjednoczonej Europy był:
a) Robert Shuman
b) Lech Wałęsa
c) Królowa Elżbieta II

4. Kiedy podpisano traktat o Unii Europejskiej w Maastricht w Holandii?
a) w lutym 1993r.,
b) w marcu 1995r.,
c) w lutym 1992 r.

5. Wizerunki okien, bram i mostów na banknotach euro symbolizują:
a) potęgę gospodarczą państw europejskich,
b) otwartość i jedność Unii Europejskiej
c) pilną potrzebę budowy nowych mieszkań we wszystkich krajach.

6. Prawa obywateli Unii Europejskiej zostały:
a) zapisane w traktacie ustanawiającym Konstytucję dla Europy,
b) wyryte w płycie marmurowej przed Parlamentem Europejskim,
c) ogłoszone w najbardziej poczytnych gazetach całego świata.

7. Znak CE na zabawce potwierdza, że:
a) towar jest sprzedawany po promocyjnej cenie,
b) zabawka spełnia europejskie normy,
c) zabawka może być używana tylko w obecności babci lub dziadka.

8. Do europejskiego dziedzictwa kulturowego zaliczamy:
a) cła, kontyngenty i przepisy sanitarne,
b) bary szybkiej obsługi,
c) wytwarzanie tradycyjnymi metodami produkty regionalne.

9. Czy agroturystyka to:
a) rodzaj turystyki, który można uprawiać tylko na wsi
b) odmiana unijnych dopłat do produkcji ogrodniczej,
c) zalesianie terenów zniszczonych przez turystów?

10. Kraje które sąsiadują z Polską od południa to:
a) Czechy i Słowacja,
b) Szwecja i Finlandia,
c) Japonia i Chiny.

11. Z jakiego europejskiego państwa pochodziło, aż dwóch słynnych autorów bajek?
a) Z Francji,
b) Z Finlandii,
c) Z Grecji.

12. Obowiązek szkolny oznacza:
a) Konieczność chodzenia do szkoły, aż do osiągnięcia określonego wieku,
b) Obowiązek ukończenia studiów przez każdego ucznia,
c) Obowiązek przychodzenia do szkoły z czystymi rękami.

13. W większości krajów Unii Europejskiej uczniowie zaczynają naukę języków obcych:
a) w szkole średniej,
b) po osiągnięciu 155 cm wzrostu,
c) w pierwszych klasach szkoły podstawowej.

14. Uchwalony w 1989 r. ważny dokument o prawach dziecka to:
a) Wielka Karta Praw i Obowiązków Dziecka,
b) Konwencja o Prawach Dziecka,
c) Uchwała o Skróceniu Roku Szkolnego do dwóch Miesięcy.

15. Ważnym wydarzeniem podczas świąt Bożego Narodzenia jest dla Brytyjczyków:
a) wizyta w saunie,
b) udział w wyścigu kolarskim dookoła Londynu,
c) wysłuchanie orędzia królowej.
***
Klucz do odpowiedzi. I etap
1. c, 2.c, 3.a, 4.c, 5.b, 6.a, 7.b, 8.c, 9.a, 10.a, 11.a, 12.a, 13.c, 14.b, 15.c

Spośród uczestników wyłonione zostają dwie drużyny trzyosobowe, które przechodzą do następnego etapu.

II etap - turniej:
Ten etap ma formę turnieju i odbywa się z udziałem publiczności. Zadania rozwiązywane są drużynowo. Po każdym zadaniu praktycznym drużyny odpowiadają na pytanie wylosowane przez kapitana drużyny. Prawidłowość rozwiązań ocenia jury. Punktacja przedstawiana jest na tablicy wyników.

Zadania:
1.) Przygotowano: na dużych arkuszach kontury flag państw należących do UE (Wielka Brytania, Dania, Francja, Niemcy) i kolorowe mazaki. Należy pokolorować wylosowaną flagę i podać nazwę państwa, do którego należy. (0-2 punkty)
2.) Przygotowano dla każdej drużyny na dużym arkuszu mapę konturową Polski i krajów sąsiadujących. Należy wpisać nazwy poszczególnych państw. (0-2 punkty)
3.) Przygotowano flagi państw sąsiadujących z Polską. Na mapie z poprzedniego zadania należy przypiąć na odpowiednim konturze flagę danego państwa. (0-2 punkty)
4.) Na mapie z poprzednich zadań należy zaznaczyć symbolem "UE" kraje należące do Unii. (0-2 punkty)
5.) Obie drużyny wysłuchują 2 fragmentów muzyki ("Oda do radości" i "Mazurek Dąbrowskiego") na kartkach zapisują tytuły utworów i jaką funkcję pełnią. Kartki oddają do oceny jury. (0-2 punkty)
6.) Każda drużyna otrzymuje "sakiewkę" z taką samą ilością monet z różnych krajów świata. Zwycięża drużyna, która pierwsza odnajdzie ukryte między nimi euro. (0-1 punkt)

Pytania przygotowane do losowania:

1.Najważniejszą instytucją Unii Europejskiej jest:
a) Trybunał Sprawiedliwości
b) Parlament Europejski
c) Rada Unii Europejskiej

2. Siedziba Rady Unii Europejskiej znajduje się w:
a) Paryżu
b) Berlinie
c) Brukseli

3. Przewodniczącym Komisji Europejskiej obecnie jest:
a) Anglik Tony Blair
b) Portugalczyk Jose Manuel Durao Barroso
c) Niemka Angela Merkel

4. Symbol Unii Europejskiej przedstawia:
a) 12 żółtych gwiazd na niebieskim tle
b) 15 żółtych gwiazd na niebieskim tle
c) żółte gwiazdy na niebieskim tle, których liczba powiększa się w zależności od przyjmowanych nowych członków

5.Na hymn europejski wybrano kompozycję:
a) Ludwiga van Beethovena
b) Amadeusza Mozarta
c) Fryderyka Chopina

6.Tekst hymnu zjednoczonej Europy pochodzi z utworu:
a) Adama Mickiewicza "Oda do młodości"
b) Fryderyka Shillera "Oda do radości"

7. Maskotka Unii Europejskiej nosi nazwę:
a) Wezuwiusz
b) Syriusz
c) Aureliusz

8. W jakim miesiącu każdego roku obchodzimy święta europejskie:
a) maj
b) czerwiec
c) kwiecień

9.Jaki jest oficjalny język Unii Europejskiej?
a) język angielski
b) język francuski
c) wszystkie języki członków Unii Europejskiej są równoprawne

10. W chwili obecnej Unię Europejską tworzy:
a) 28 państw
b) 30 państw
c) 25 państw

11. Które z poniższych państw jest poza strefą waluty euro:
a) Wielka Brytania
b) Francja
c) Włochy

12. Które państwo uznawane jest za kolebkę cywilizacji europejskiej:
a) Włochy
b) Grecja
c) Francja

13. Patronem którego kraju jest Św. Patryk:
a) Wielka Brytania
b) Irlandia
c) Francja

14. Gdzie została ufundowana nagroda Nobla:
a) Szwecja
b) Niemcy
c) Francja

15. Gdzie znajduje się najwyższy wulkan w Europie:
a) Francja
b) Włochy
c) Szwajcaria

16. Który z krajów jest ojczyzną corridy?
a) Portugalia
b) Hiszpania
c) Francja

17. Gdzie zostały wymyślone nadziewane czekoladki?
a) Szwajcaria
b) Polska
c) Belgia

18. W którym kraju produkuje się ponad 300 gatunków sera?
a) Holandia
b) Dania
c) Francja

19. Który z krajów nazywany jest Krainą Tysiąca Jezior?
a) Polska
b) Finlandia
c) Szwecja

20. Który kraj w 1995 r., w referendum opowiedział się przeciwko przystąpieniu do Unii Europejskiej?
a) Szwecja
b) Austria
c) Norwegia

Klucz do odpowiedzi II etap:
1.c, 2.c, 3.b, 4.a, 5.a, 6.b, 7.b, 8.a, 9.c, 10.c, 11.a, 12.b, 13.b, 14.a, 15.b, 16.b, 17.c, 18.c, 19.b, 20.c

(*przy przygotowaniu pytań do I etapu konkursu wykorzystano teksty Arkadiusza Gruchota zamieszczone w kalendarzu na rok 2005 wydanym z funduszy Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej)

Gliwice, marzec 2006
 

Opracowanie: mgr inż. Barbara Wojnarowska, mgr Magdalena Nowotny - nauczycielki

Zgłoś błąd    Wyświetleń: 6110
 
   Komentarze
Jeszcze nie ma żadnych komentarzy, Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz
  Barometr
1 2 3 4 5 6  
Średnia ocena: 4.57



Ilość głosów: 7
  Publikacje

Nowe zasady publikacji
Szukaj autora i tytuł
Ostatnio dodane materiały
Ranking publikacji 
Najczęściej zadawane pytania
  Twoje konto
Zaloguj się
Załóż konto
Zapomniałem hasła
  Forum
Nauczyciel - awans zawodowy
Matura
Korepetycje
Ogłoszenia - kupię, sprzedam, oddam


O Profesorze - Napisz do Nas - Reklama - Polityka prywatności - Najczęściej zadawane pytania - Zgłoś błąd

2000-2014