AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Mirella Wostal
Zawodowe, Sprawdziany i testy

Składniki mineralne, gospodarka wodna w organiźmie człowieka - Test sprawdzający, powtórzeniowy

- n +

Składniki mineralne, gospodarka wodna w organizmie człowieka

I Uzupełnij

1. Do prawidłowego przyswajania wapnia i fosforu potrzebna jest witamina
.........................................., a do przyswajania żelaza witamina
............................................

2. Wymień 3 substancje w żywności pogarszające przyswajalność składników mineralnych:
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................

3. Co oznacza termin: dzienna dawka bezpiecznego i odpowiedniego spożycia?
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................

4. Wymień podstawowe źródła danych składników mineralnych:
a. żelazo -....................................................................................
b. fosfor -.............................................................................
c. potas -..............................................................................
d. sód -................................................................................

5. Woda metaboliczna powstaje w organizmie ze...............................................................

6. Podaj przeciętne ilości wody pobieranej przez człowieka w ciągu doby:
a. z pożywieniem -............................................... ml
b. z napojami -................................................... ml
c. woda metaboliczna -.......................................... ml

II Czy poniższe twierdzenia są prawdziwe czy fałszywe?

1. Fosfor jest składnikiem kwasów nukleinowych.
P          F
2. Selen jest przeciwutleniaczem.
P          F
3. Woda w organizmie jest jednym z regulatorów temperatury.
P          F
4. Fasola działa zakwaszająco na organizm
P          F

III Do podanych nawiasów wpisz odpowiednie cyfry

1. W której tkance gromadzą się poszczególne pierwiastki:
a. krew   ()  1. potas
b. włosy, paznokcie   ()  2.żelazo
c. płyny ustrojowe   ()  3.wapń
d. kości, zęby   ()  4. siarka
2. Dostosuj składniki mineralne do odpowiedniej grupy
a. miedź   () l
b. potas   ()  1. makroelement
c. chlor   ()  2. mikroelement
d. jod   () l
3. Dostosuj pierwiastki do przedmiotu regulacji
a. transport tlenu   () 1. selen
b. regulacja ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych   () 2. sód
c. prawidłowe tworzenie czerwonych krwinek   () 3. cynk
d. praca enzymów   () 4. żelazo
4. Dostosuj pierwiastki do odpowiednich objawów niedoboru
a. niedokrwistość   () 1. wapń
b. próchnica zębów   () 2. miedź
c. tężyczka   () 3. jod
d. zła praca tarczycy   () 4. fluor
5. Jakie działanie wykazują poszczególne pierwiastki?
a. fosfor   () l
b. wapń   ()  1. zakwaszające (kwasotwórcze)
c. siarka   ()  2. odkwaszające (zasadotwórcze)
d. sód   () l
6. Zalicz do odpowiedniej grupy poszczególne produkty
a. makaron   () l
b. twaróg   ()  1. produkt zakwaszający
c. jabłko   ()  2. produkt odkwaszający
d. kapusta kiszona   () ;


ODPOWIEDZI TESTU "SKŁADNIKI MINERALNE I GOSPODARKA WODNA W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA"

I uzupełnianie:
1. wit.D, wit. C
2. szczawiany, fityniany, taniny
3. tak wyraża się zapotrzebowanie na mniej poznane składniki mineralne
4. żelazo - wątroba, mięso, chleb razowy, warzywa liściaste
fosfor - mleko, podroby, ryby, żółtko
potas - chleb żytni, mleko, mięso, ziemniaki
sód - sól kuchenna i jej zawartość w różnych produktach
żywnościowych
5. spalania składników pokarmowych

6. 1000
1500
300

II
1. prawda
2. prawda
3. prawda
4. fałsz

III
1. a - 2  2. a - 2  3. a - 4  4. a - 2  5. a - 1  6. a - 1
b - 4  b - 1  b - 2  b - 4  b - 2  b - 2
c - 1  c - 2  c - 1  c - 1  c - 1  c - 2
d - 3  d - 2  d - 3  d - 3  d - 2  d - 2

Opracowanie: Mirella Wostal

Zgłoś błąd    Wyświetleń: 7016


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Średnia ocena: 1



Ilość głosów: 1

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.