Katalog

Anna Mazurkiewicz
Biologia, Sprawdziany i testy

Odżywianie - test z biologii

- n +

Test z biologii - Odżywianie

1. Źródłem energii dla organizmów są:
a) białko i węglowodany
b) węglowodany i tłuszcze
c) witaminy i sole mineralne
d) tłuszcze i witaminy

2. Do skłaników budulcowych nie zaliczamy:
a) białek
b) soli mineralnych
c) tłuszczów i witamin
d) białek i soli mineralnych

3. Najdłuższą częścią przewodu pokarmowego jest:
a) jelito cienkie
b) jelitu grube
c) przełyk
d) żołądek

4. Ślina zawiera ptialinę odpowiedzialną za:
a) trawienie białek
b) trawienie tłuszczów
c) trawienie skrobi
d) brak prawidłowej odpowiedzi

5. Produktami trawienie białek są:
a) tłuszcze
b) enzymy
c) aminokwasy
d) glukoza

6. Substancją zapasową u człowieka należącą do węglowodanów jest:
a) glicerol
b) glikogen
c) skrobia
d) glukoza

7. Głównym źródłem białek są:
a) mięso, twaróg, groch, jaja
b) cukier, ziemniaki, mleko, chleb
c) mięso, masło, mleko, chleb
d) jarzyny, nabiał, wątroba, jaja

8. Produkty bogate w błonnik to:
a) ryby, ser, marchew
b) chleb razowy, masło, ziemniaki
c) suszone morele, otręby, pieczony graham
d) szynka, marchew, chleb razowy

9. Trzustka produkuje:
a) trypsynę
b) insulinę
c) glukagon
d) wszystkkie odpowiedzi są poprawne

10. Wchłanianie pokarmu do krwi i limfy następuje w:
a) wątrobie
b) trzustce
c) jelicie cienkim
d) jelicie grubym

11. Brak jakiej witaminy powoduje
- kurzą ślepotę
- szkorbut
- anemię złośliwą

12. Niewłaściwe odżywanie się nie jest bezpośrednią przyczyną:
a) otyłości
b) nadciśnienia
c) gruźlicy
d) miażdżycy

13. Wykreśl element, który nie pasuje do pozostałych:
a) białaczka-czerwonka-żółtaczka-dur brzuszny
b) ptialina-pepsyna-insulina-lipaza

14. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to:
a) A B E K
b) A K D E
c) A B C D
d) C D B P

15. Gruczołami biorącymi udział w trawieniu są:
a) śledziona, trzustka
b) wątroba, ślina
c) ślinianki, wątroba, trzustka
d) ślinianki, trzustka, żółć

16. Nieprawdą jest, że:
a) w żoładku trawione są białka
b) trzustka produkuje insulinę i glukagon
c) wątroba produkuje kwas solny
d) w jelicie cienkim następuje wchłanienie pokarmu

17. W skład soku żołądkowego wchodzi:
a) podpuszczka, pepsyna
b) kwas solny, podpuszczka, pepsyna
c) kwas solny, żółć, enzymy trawienne
d) trypsyna, amylaza

18. Po operacyjnym usunięciu woreczka żółciowego organizm człowieka ma utrudnione trawienie:
a) fasoli, grochu, cukierków
b) pomidorów, sałaty, jabłek
c) frytek, boczku, tłusych ryb
d) chleba razowego, ryżu, ziemniaków
 

Opracowanie: Anna Mazurkiewicz

Wyświetleń: 13535


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.