AWANS INFORMACJE FORUM Dla nauczyciela Dla ucznia LOGOWANIE


Katalog

Hanna Jarzynka
Technologia, Sprawdziany i testy

Obsługa konsumenta - test sprawdzający wiadomości ucznia żywienia i gospodarstwa domowego

- n +

Test sprawdzający wiadomości uczniów z zakresu: Obsługa konsumenta

Przedmiot: Technologia gastronomiczna z obsługą konsumenta

1. Które z wymienionych zakładów gastronomicznych należą do zakładów sieci otwartej:
a) stołówki szkolne
b) stołówki przedszkolne
c) bufety pracownicze
d) restauracje

2. Białe obrusy nakrywa się przy:
a) śniadaniach i kolacjach
b) śniadaniach i podwieczorkach
c) obiadach i kolacjach
d) śniadaniach i obiadach

3. Kolorowe obrusy nakrywa się przy:
a) śniadaniach i kolacjach
b) śniadaniach i podwieczorkach
c) obiadach i kolacjach
d) śniadaniach i obiadach

4. Kieliszek do wina białego powinien mieć:
a) szeroki otwór, małą pojemność, krótką nóżkę
b) szeroki otwór, dużą pojemność, krótką nóżkę
c) niezbyt szeroki otwór, małą pojemność, długą nóżkę
d) niezbyt szeroki otwór, dużą pojemność, długą nóżkę

5. Kieliszek do wina czerwonego powinien mieć:
a) szeroki otwór, małą pojemność, krótką nóżkę
b) szeroki otwór, dużą pojemność, krótką nóżkę
c) niezbyt szeroki otwór, małą pojemność, długą nóżkę
d) niezbyt szeroki otwór, dużą pojemność, długą nóżkę

6. Sztućce wyrabia się z:
a) porcelany
b) porcelitu
c) stali nierdzewnej
d) kamionki

7. Obsługą konsumenta w zakładzie gastronomicznym zajmują się:
a) pracownicy techniczni
b) kelnerzy
c) kucharze
d) sprzątaczki

8. Zmywaniem naczyń stołowych w zakładach gastronomicznych zajmują się:
a) kelnerzy
b) pracownicy techniczni
c) personel pracujący w zmywalni
d) sprzątaczki

9. W ciasnych pomieszczeniach tace należy nosić:
a) w obu rekach
b) na odwróconej do góry lewej dłoni
c) ponad lewym barkiem
d) na przedramieniu

10. Mała tacka służy kelnerowi do:
a) obsługi konsumenta
b) podawania rachunków i reszt należności
c) zbierania brudnych naczyń
d) przenoszenia naczyń z potrawami z ekspedycji na pomocnik kelnerski

11. Tace należy nosić:
a) w prawej ręce
b) w obu rękach
c) w lewej ręce
d) w prawej ręce przytrzymując lewą

12. Sygnałem dla kelnera, że konsument skończył posiłek jest:
a) ułożenie sztućców obok talerza
b) ułożenie sztućców na talerzu na krzyż
c) ułożenie sztućców nad talerzem
d) ułożenie sztućców na talerzu równolegle

13. Brudne naczynia należy zbierać podchodząc do konsumenta:
a) z lewej strony
b) z prawej strony
c) konsument sam odnosi
d) bez różnicy z której strony

14. Talerze z potrawami należy nosić:
a) w prawej ręce
b) w lewej ręce
c) w obu rekach
d) wszystkie odpowiedzi są prawdziwe

15. Serwetki płócienne ustawia się:
a) na talerzu płaskim
b) na talerzyku do zakąski
c) na talerzu głębokim
d) obok talerzyka do zakąski

16. Sztućce do deserów układa się:
a) z prawej strony talerza
b) z lewej strony talerza
c) nad talerzem
d) na talerzyku deserowym

17. Talerz ustawia się w odległości:
a) 1,5 cm od brzegu stołu
b) 0,5 cm od brzegu stołu
c) 3 cm od brzegu stołu
d) 5 cm od brzegu stołu

18. Sztućce układa się w następujący sposób:
a) nóż i duża łyżka z prawej strony talerza a widelec z lewej
b) nóż i duża łyżka z lewej strony talerza a widelec z prawej
c) nóż i widelec z prawej strony talerza a duża łyżka z lewej strony
d) duża łyżka i widelec z prawej strony a nóż z lewej strony

19. Karta obiadowa obejmuje:
a) wykaz i cennik potraw przeznaczonych do sprzedaży w zakładach gastronomicznych w porze porannej
b) wykaz i cennik potraw przeznaczonych do sprzedaży w zakładach gastronomicznych w porze popołudniowej
c) wykaz i cennik potraw przeznaczonych do sprzedaży w zakładach gastronomicznych w porze obiadowej
d) wykaz i cennik potraw przeznaczonych do sprzedaży w zakładach gastronomicznych w porze wieczornej

20. Karta śniadaniowa obejmuje:
a)) wykaz i cennik potraw przeznaczonych do sprzedaży w zakładach gastronomicznych w porze porannej
b) wykaz i cennik potraw przeznaczonych do sprzedaży w zakładach gastronomicznych w porze popołudniowej
c) wykaz i cennik potraw przeznaczonych do sprzedaży w zakładach gastronomicznych w porze obiadowej
d) wykaz i cennik potraw przeznaczonych do sprzedaży w zakładach gastronomicznych w porze wieczornej

21. Podanie potraw ze stolika dostawczego to metoda:
a) francuska
b) angielska
c) niemiecka
d) rosyjska

22. Serwowanie potraw bezpośrednio na talerzu to:
a) metoda francuska
b) metoda angielska
c) metoda niemiecka
d) metoda rosyjska

23. Który z wymienionych sposobów układania potraw na talerzy jest właściwy:
a) z lewej ziemniaki, z prawej ciepła jarzyna, u dołu mięso
b) z lewej u góry ciepła jarzyna, z prawej ziemniaki, u dołu mięso
c) z prawej mięso, z lewej ciepła jarzyna, u dołu ziemniaki
d) z lewej ziemniaki, z prawej mięso, u dołu ciepła jarzyna

24. Mięso Saute to:
a) gotowane
b) pieczone
c) duszone
d) smażone

25. Zakąska jest to:
a) posiłek kończący danie
b) posiłek, którego zadaniem jest zaspokojenie głodu
c) posiłek, którego zadaniem jest pobudzenie apetytu, a nie zaspokojenie głodu
d) posiłek, którego zadaniem jest pobudzenie apetytu oraz zaspokojenie głodu

26. Zupy czyste podaje się:
a) wyporcjowane na głębokich talerzach
b) w bulionówkach o dwóch uszkach
c) w wazach
d) w kubkach

27. Zupy-kremy podaje się:
a) w gotowych porcjach na talerzach głębokich
b) w wazach
c) w filiżankach porcelanowych z jednym uszkiem
d) w kubkach

28. Zupy serwuje się z:
a) prawej strony konsumenta
b) lewej strony konsumenta
c) bez różnicy z której strony konsumenta
d) wszystkie odpowiedzi są prawdziwe

29. Zmywalnia naczyń stołowych to pomieszczenie, w którym:
a) myje się naczynia pochodzące od konsumenta
b) myje się sprzęt używany podczas przygotowywania posiłków
c) myje się pojemniki służące do transportu żywności
d) myje się wózki kelnerskie

30. Zmywalnia naczyń kuchennych to pomieszczenie, w którym:
a) myje się naczynia pochodzące od konsumenta
b) myje się sprzęt używany podczas przygotowywania posiłków
c) myje się pojemniki służące do transportu żywności
d) myje się wózki kelnerskie

31. Sery podaje się po:
a) daniu zasadniczym
b) deserze
c) miedzy daniem zasadniczym a deserem
d) przed daniem zasadniczym

32. Deser jest to:
a) dodatek do potraw zasadniczych
b) posiłek kończący danie
c) posiłek spożywany na pobudzenie apetytu
d) posiłek spożywany w celu zaspokojenia głodu

33. Soki owocowo-warzywne podaje się:
a) w wysokich szklankach
b) w szklankach z szerokim i grubym dnem
c) w oryginalnych opakowaniach
d) w kieliszkach

34. Kawę należy podawać:
a) w szklankach
b) w kubkach
c) w filiżankach
d) w bulionówkach

35. Napoje zimne butelkowane podaje się:
a) w oryginalnych opakowaniach
b) w karafkach szklanych
c) w dzbankach
d) w szklankach-tulipankach

36. Napoje zimne powinny mieć latem temperaturę:
a) 5oC - 6oC
b) 10oC - 15oC
c) 15oC - 20oC
d) 0oC - 5oC

37. Wino stołowe czerwone podaje się do:
a) deserów i ciast
b) pieczonej wołowiny
c) zup
d) kawy

38. Napoje firmowe podaje się:
a) w wysokich szklankach z lodem
b) w dzbankach
c) w szklankach z szerokim i grubym dnem
d) w kieliszkach

39. Do deserów i ciast należy podawać:
a) białe wina wytrawne
b) stołowe wina czerwone
c) wina słodkie
d) wszystkie odpowiedzi są fałszywe

40. Piwo należy podawać:
a) w szklankach tulipankach
b) w szklankach z szerokim i grubym dnem
c) w karafkach
d) w butelkach

Klucz poprawnych odpowiedzi do testu z obsługi konsumenta


1. d
2. c
3. b
4. c
5. b
6. c
7. b
8. c
9. c
10. b
11. c
12. d
13. b
14. b
15. b
16. c
17. a
18. a
19. c
20. a
21. b
22. c
23. b
24. d
25. c
26. b
27. c
28. a
29. a
30. b
31. b
32. b
33. b
34. c
35. a
36. a
37. b
38. a
39. c
40. a

Zasady oceniania
Liczba punktów Ocena
37 - 40 bardzo dobry
31 - 36 dobry
24 - 30 dostateczny
16 - 23 dopuszczający
0 - 15 niedostateczny
 

Opracowanie: Hanna Jarzynka, Zespół Szkół Rolniczych w Brodnicy - Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego

Zgłoś błąd    Wyświetleń: 28705


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.


BAROMETR


1 2 3 4 5 6  
Średnia ocena: 4.22



Ilość głosów: 23

Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Dowiedz się więcej.