Awans Informacje Forum Dla nauczyciela Dla ucznia Korepetycje Sklep
  [ Zaloguj się ]   [ Załóż konto ]
  Najczęściej szukane
Konspekty
Programy nauczania
Plany rozwoju zawodowego
Scenariusze
Sprawdziany i testy
  Media
Przegląd Prasy
Patronat
Medialny
Po godzinach
  Slowka.pl
Słówka na email
Język angielski
Język niemiecki
Język francuski
Język włoski
Język hiszpański
Język norweski
Język japoński
Język rosyjski
Gramatyka
Rozmówki

Krystyna Ambroziak
Zawodowe, Sprawdziany i testy

Zdrowie publiczne - test

- n +

Test - zdrowie publiczne

I grupa

1. Nauka zajmująca się wyjaśnianiem przyczyn i mechanizmu choroby to:
a) patologia
b) etiologia
c) patogeneza
d) epidemiologia

2. Rana szarpana to:
a) zacięcie i stłuczenie
b) rozciągnięcie tkanki
c) oberwanie płata skórnego
d) zadana tępym narzędziem

3. Reakcja tworzenia się w organizmie bardziej złożonej materii ze związków prostych to:
a) anabolizm
b) katabolizm
c) asymilacja
d) metabolizm

4. Zakażenie przenoszone drogą bezpośrednią:
a) człowiek - chory - woda - żywność - człowiek
b) zadrapanie
c) pokarmowo - wodna
d) powietrzno - kropelkowa

5. Współbiesiadnictwo to:
a) symbioza
b) komensalizm
c) pasożytnictwo
d) endemia

6. Pałeczki tlenowe to:
a) pseudomonas, moraxella
b) brucella, yersinia
c) yersinia, pasteurella
d) bacteriodes, fusobacterium

7. Do zakażeń krwi zaliczamy:
a) grypa, płucnica, odra, krztusiec
b) tężec, dur plamisty, malaria
c) kiła, rzeżączka, jaglica
d) dur brzuszny, czerwonka, robaczyca

8. Ziarniaki to:
a) pojedyncze okrągłe komórki
b) duże komórki we wspólnej otoczce
c) 4 komórki powiązane więzami międzykomórkowymi
d) 6 komórek ułożonych w 2 rzędy po 3

9. Dekoktacja występuje w dezynfekcji:
a) chemicznej-gazowej
b) chemicznej-roztworami
c) fizycznej-cieplnej
d) fizycznej-radiacyjnej

10. Zjawiskami odporności w chorobach zakaźnych i niezakaźnych zajmuje się:
a) immunologia
b) immunopatologia
c) immunoprofilaktyka
d) genetyka

11. Immunoglobulina G (3 odp.) posiada:
a) 2 miejsca wiążące antygen
b) ciężar cząsteczkowy 160 tys.
c) stała sedymentacji 18-20 s
d) w surowicy krwi 7-15 g/C

12. Zaznacz prawidłową odpowiedź:
a) Witamina B1 - ryboflawina
b) Witamina H - kwas pantotenowy
c) Witamina B5 - kwas nikotynowy
d) Witamina B3 - kwas askorbinowy

13. W jakich temperaturach żyją termofilne bakterie:
a) MIN 00  MAX 300  OPTYM 150
b) 100  450  30-370
c) 400  700  520
d) 100  700  30-370

14. Sterylizacja w temperaturze powyżej 1000C:
a) tyndalizacja
b) dekoktacja
c) sterylizacja sucha
d) apertyzacja

15. Wirus różyczki:
a) kształt owalny
b) rezerwuar - zwierzęta głównie przeżuwacze
c) droga i wrota - kropelkowa, kontakt bezpośredni
d) choroba zakaźna skóry i błon śluzowych

II grupa

1. Nauka zajmująca się mechanizmem zaburzeń pojawiających się w chorobie to:
a) patologia
b) etiologia
c) patogeneza
d) epidemiologia

2. Formaldehyd używany jest w dezynfekcji:
a) chemicznej-gazowej
b) chemicznej-roztworami
c) fizycznej-cieplnej
d) fizycznej-radiacyjnej

3. Do zakażeń oddechowych zaliczamy:
a) grypa, płuca, odra, krztusiec
b) tężec, dur plamisty, malaria
c) kiła, rzeżączka, jaglica
d) dur brzuszny, czerwonka, robaczyca

4. Wirus pryszczycy:
a) ma kształt owalny
b) rezerwuar - zwierzęta głównie przeżuwacze
c) droga i wrota - kropelkowa, kontakt bezpośredni
d) choroba zakaźna skóry i błon śluzowych

5. Do sterylizacji w temperaturze738-1000C zalicza się:
a) tyndalizacja
b) dekoktacja
c) sterylizacja sucha
d) apertyzacja

6. Przemiana energii i materii w komórce to:
a) anabolizm
b) katabolizm
c) asymilacja
d) metabolizm

7. Rana tłuczona:
a) zacięcie, stłuczenie
b) rozciągnięcie tkanki
c) oberwanie płata skórnego
d) zadana tępym narzędziem

8. Zakażenia przenoszone drogą pośrednią:
a) droga łożyskowa w czasie ciąży
b) pocałunki
c) ukąszenia
d) powietrzno-kropelkowa

9. Objawami wstrząsu anafilaktycznego nie są:
a) mdłości
b) duszność
c) spadek ciśnienia krwi
d) gorączka

10. Pałeczki względnie beztlenowe to:
a) psudomonas, moraxella
b) brucella, yersinia
c) yersinia, pasteurella
d) bacterioides, fusobacterium

11. Dwoinki to:
a) pojedyncze okrągłe komórki
b) duże komórki najczęściej we wspólnej otoczce
c) 4 komórki powiązane więzami międzykomórkowymi
d) 6 komórek ułożonych w 2 rzędy po 3

12. Zaznacz błędną odpowiedź:
a) Witamina B2 - to ryboflawina
b) Witamina C - to kwas askorbinowy
c) Witamina H - to biotyna
d) Witamina B3 - to pirydoksyna

13. Zaburzeniami mechanizmów immunologicznych zajmuje się:
a) immunologia
b) immunopatologia
c) immunoprofilaktyka
d) genetyka

14. Immunoglobulina M posiada (3 odp.):
a) stała sedymentacji 7s
b) ciężar cząsteczkowy 1 mln
c) 10 miejsc wiążących antygen
d) w surowicy krwi 0,4-1,2 g/l

15. W jakich temperaturach żyją mezofilne bakterie:
a) MIN 00  MAX 300  OPTYM 150
b) 100  450  30-370
c) 400  700  520
d) 100  700  30-370

KLUCZ - ZDROWIE PUBLICZNE
I grupa II grupa
1 - A 1 - C
2 - B 2 - A
3 - A 3 - A
4 - B 4 - B
5 - B 5 - B i D
6 - A 6 - D
7 - B 7 - D
8 - A 8 - D
9 - C 9 - D
10 - A 10 - C
11 - ABD 11 - B
12 - C 12 - D
13 - C 13 - B
14 - C 14 - BCD
15 - C 15 - B

15 - bdb
14-12 - db
11-8 - dst
7-5 - dopuszcz.
4-0 - ndst


 

Opracowanie: mgr Krystyna Ambroziak

Zgłoś błąd    Wyświetleń: 4901
 
   Komentarze
Jeszcze nie ma żadnych komentarzy, Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz
  Barometr
1 2 3 4 5 6  
Średnia ocena: 1



Ilość głosów: 2
  Publikacje

Nowe zasady publikacji
Szukaj autora i tytuł
Ostatnio dodane materiały
Ranking publikacji 
Najczęściej zadawane pytania
  Twoje konto
Zaloguj się
Załóż konto
Zapomniałem hasła
  Forum
Nauczyciel - awans zawodowy
Matura
Korepetycje
Ogłoszenia - kupię, sprzedam, oddam


O Profesorze - Napisz do Nas - Reklama - Polityka prywatności - Najczęściej zadawane pytania - Zgłoś błąd

2000-2014