Technologia i towaroznawstwo - Plan dydaktyczny na rok szkolny 2000/2001
Plan dydaktyczny
Technolgia i towaroznawstwo - Plan dydaktyczny na rok szkolny 2000/2001
Klasy: III
Zawód: technik ekonomista
Nr programu nauczania: 2302/T - 5, SP/MEN/1998.02.24
Wymiar godzin: 1,5 godz./tyg. X 34 tyg. = 51 godzin
Dział I: Wiadomości wstępne z technologii i towaroznawstwa
Podstawowe pojęcia z technologii i towaroznawstwa
- Wprowadzenie do nauczania przedmiotu, podanie wymagań.
- Pojęcie, zadania i cele towaroznawstwa.
- Pojęcie, rodzaje technologii i procesu technologicznego.
Proces technologiczny
- Składniki procesu technologicznego.
- Analiza procesów technologicznych wybranych produktów - ćwiczenia.
- Powiązanie technologii i towaroznawstwa z innymi dziedzinami wiedzy oraz ich znaczenie dla technika ekonomisty.
Klasyfikacja towarów i wyrobów
- Pojęcia i kryteria klasyfikacji.
- Klasyfikacja wyrobów według SWW i ich identyfikacja według KTM.
- Klasyfikowanie towarów i wyrobów według różnych kryteriów - ćwiczenia.
- Wykorzystanie SWW i KW i U w prowadzeniu ewidencji materiałowej.
Normalizacja i normy
- Pojęcie normalizacji i normy, instytucje i organizacje normalizacyjne.
- Rodzaje norm (klasyfikacja według zasięgu obejmowania i treści).
- Budowa norm.
- Analiza treści wybranej normy - ćwiczenia.
- Utrwalenie materiału - pojęcia, klasyfikacja, normy.
- Praca klasowa.
Skład towarów i wyrobów, ich właściwości i jakość
- Jakość wyrobów i towarów, ich właściwości.
- Czynniki wpływające na jakość. Wady.
- Właściwości fizyczne i chemiczne wyrobów i towarów.
- Analiza wybranych towarów spożywczych pod kątem ich składu chemicznego i wartości odżywczej.
- Zasady racjonalnego odżywiania.
- Zasady racjonalnego odżywiania.
- Metody badania jakości towarów.
- Organoleptyczne badanie jakości towarów.
- Ocena jakości wybranych produktów na podstawie badania organoleptycznego - ćwiczenia.
- Utrwalenie materiału - właściwości, skład i jakość wyrobów.
- Praca klasowa.
Opakowanie i oznakowanie towarów
- Pojęcie, podział i funkcje opakowań.
- Charakterystyka opakowań pod kątem materiału z jakiego zostały wykonane.
- Tendencje w produkcji opakowań, opakowania ekologiczne.
- Oznakowanie opakowań, grupy znaków towarowych.
- Kody kreskowe i inne oznaczenia.
- Ocena opakowań pod kątem materiału z jakiego zostały wykonane oraz rozpoznawanie i interpretowania znaków towarowych - ćwiczenia.
- Ocena opakowań pod kątem materiału z jakiego zostały wykonane oraz rozpoznawanie i interpretowania znaków towarowych - ćwiczenia.
Magazynowanie towarów
- Magazyny i ich wyposażenie.
- Czynniki wpływające na jakość magazynowany towarów, zmiany zachodzące w przechowywanych towarach.
- Rozmieszczenie towarów w magazynach, przestrzeganie terminów przechowywania.
- Odbiór jakościowy towarów w magazynach.
- Test - Magazynowanie towarów.
- Prezentacja projektu z magazynowania towarów.
- Prezentacja projektu z magazynowania towarów.
Transport towarów
- Transport towarów - wiadomości ogólne.
- Paletyzacja i konteneryzacja w transporcie.
- Utrwalenie materiału - opakowanie, oznakowanie i transport towarów.
- Praca klasowa.
Konserwowanie towarów
- Cele i metody konserwacji wyrobów.
- Metody konserwacji towarów spożywczych i przemysłowych.
- Przypomnienie realizowanych treści programowych.
- Pomiar dydaktyczny - pod kątem opanowanych umiejętności.
- Pomiar dydaktyczny - pod kątem opanowanych umiejętności.
- Podsumowanie całorocznej pracy.
Zespół przedmiotowy: |
Zatwierdził: |
Opracowanie: Adela Hiero