Katalog

Adela Hiero
Zawodowe, Plany metodyczne

Technologia i towaroznawstwo - Plan dydaktyczny na rok szkolny 2000/2001.

- n +

Technologia i towaroznawstwo - Plan dydaktyczny na rok szkolny 2000/2001
Plan dydaktyczny

Technolgia i towaroznawstwo - Plan dydaktyczny na rok szkolny 2000/2001

Klasy: III
Zawód: technik ekonomista
Nr programu nauczania: 2302/T - 5, SP/MEN/1998.02.24
Wymiar godzin: 1,5 godz./tyg. X 34 tyg. = 51 godzin

Dział I: Wiadomości wstępne z technologii i towaroznawstwa

Podstawowe pojęcia z technologii i towaroznawstwa

  1. Wprowadzenie do nauczania przedmiotu, podanie wymagań.
  2. Pojęcie, zadania i cele towaroznawstwa.
  3. Pojęcie, rodzaje technologii i procesu technologicznego.

Proces technologiczny

  1. Składniki procesu technologicznego.
  2. Analiza procesów technologicznych wybranych produktów - ćwiczenia.
  3. Powiązanie technologii i towaroznawstwa z innymi dziedzinami wiedzy oraz ich znaczenie dla technika ekonomisty.

Klasyfikacja towarów i wyrobów

  1. Pojęcia i kryteria klasyfikacji.
  2. Klasyfikacja wyrobów według SWW i ich identyfikacja według KTM.
  3. Klasyfikowanie towarów i wyrobów według różnych kryteriów - ćwiczenia.
  4. Wykorzystanie SWW i KW i U w prowadzeniu ewidencji materiałowej.

Normalizacja i normy

  1. Pojęcie normalizacji i normy, instytucje i organizacje normalizacyjne.
  2. Rodzaje norm (klasyfikacja według zasięgu obejmowania i treści).
  3. Budowa norm.
  4. Analiza treści wybranej normy - ćwiczenia.
  5. Utrwalenie materiału - pojęcia, klasyfikacja, normy.
  6. Praca klasowa.

Skład towarów i wyrobów, ich właściwości i jakość

  1. Jakość wyrobów i towarów, ich właściwości.
  2. Czynniki wpływające na jakość. Wady.
  3. Właściwości fizyczne i chemiczne wyrobów i towarów.
  4. Analiza wybranych towarów spożywczych pod kątem ich składu chemicznego i wartości odżywczej.
  5. Zasady racjonalnego odżywiania.
  6. Zasady racjonalnego odżywiania.
  7. Metody badania jakości towarów.
  8. Organoleptyczne badanie jakości towarów.
  9. Ocena jakości wybranych produktów na podstawie badania organoleptycznego - ćwiczenia.
  10. Utrwalenie materiału - właściwości, skład i jakość wyrobów.
  11. Praca klasowa.

Opakowanie i oznakowanie towarów

  1. Pojęcie, podział i funkcje opakowań.
  2. Charakterystyka opakowań pod kątem materiału z jakiego zostały wykonane.
  3. Tendencje w produkcji opakowań, opakowania ekologiczne.
  4. Oznakowanie opakowań, grupy znaków towarowych.
  5. Kody kreskowe i inne oznaczenia.
  6. Ocena opakowań pod kątem materiału z jakiego zostały wykonane oraz rozpoznawanie i interpretowania znaków towarowych - ćwiczenia.
  7. Ocena opakowań pod kątem materiału z jakiego zostały wykonane oraz rozpoznawanie i interpretowania znaków towarowych - ćwiczenia.

Magazynowanie towarów

  1. Magazyny i ich wyposażenie.
  2. Czynniki wpływające na jakość magazynowany towarów, zmiany zachodzące w przechowywanych towarach.
  3. Rozmieszczenie towarów w magazynach, przestrzeganie terminów przechowywania.
  4. Odbiór jakościowy towarów w magazynach.
  5. Test - Magazynowanie towarów.
  6. Prezentacja projektu z magazynowania towarów.
  7. Prezentacja projektu z magazynowania towarów.

Transport towarów

  1. Transport towarów - wiadomości ogólne.
  2. Paletyzacja i konteneryzacja w transporcie.
  3. Utrwalenie materiału - opakowanie, oznakowanie i transport towarów.
  4. Praca klasowa.

Konserwowanie towarów

  1. Cele i metody konserwacji wyrobów.
  2. Metody konserwacji towarów spożywczych i przemysłowych.
  3. Przypomnienie realizowanych treści programowych.
  4. Pomiar dydaktyczny - pod kątem opanowanych umiejętności.
  5. Pomiar dydaktyczny - pod kątem opanowanych umiejętności.
  6. Podsumowanie całorocznej pracy.
Zespół przedmiotowy: Zatwierdził:

Opracowanie: Adela Hiero

Wyświetleń: 1800


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.