Katalog

Małgorzata Tkacz
Biologia, Sprawdziany i testy

Test sprawdzający wiadomości o odżywianiu się człowieka

- n +

Test sprawdzający wiadomości o odżywianiu się człowieka

Imię i nazwisko:
Klasa:
Ilość punktów:
Ocena:

1. Które z wymienionych składników pokarmowych (tłuszcze, białka, węglowodany, sole mineralne) pełnią następujące funkcje:
a) budulcową: ........................................................................
b) energetyczną: .....................................................................

2. Wymień po 3 pokarmy, które są bogatym źródłem:
a) białek: ............................................................................
b) węglowodanów: ...................................................................
c) tłuszczów: ........................................................................

3. Uzupełnij tabelę:
Nazwa witaminy Występowanie Objawy niedoboru
  marchew  
witamina B1   choroba beri-beri
  czarna porzeczka  
  tran  
    zaburzenia krzepliwości
4. Wymień 3 zasady prawidłowego żywienia:
a) ......................................................................................
b) .....................................................................................
c) ......................................................................................

5. Wpisz do tabeli odpowiednie informacje, korzystając z określeń podanych poniżej:
pepsyna, żołądek, trypsyna, dwunastnica, lipaza, jama ustna, ptialina, amylaza, podpuszczka
Składniki  Miejsce trawienia  Enzymy trawienne
białka 1.
2.
1.
2.
tłuszcze 1.
 
1.
węglowodany 1.
2.
1.
2.
6. Wymień 3 sposoby zapobiegania próchnicy:
a) .....................................................................................
b) ....................................................................................
c) .....................................................................................

7. Wymień 3 funkcje wątroby:
a) .....................................................................................
b) ....................................................................................
c) .....................................................................................

8. Do wymienionych funkcji dopisz nazwy odpowiednich części układu pokarmowego:
a) wchłanianie składników pokarmowych do krwi -....................................
b) przesuwanie pokarmu z gardła do żołądka -...........................................
c) wytwarzanie trypsyny, lipazy i amylazy -.............................................
d) zagęszczanie resztek pokarmowych i tworzenie kału -.................................

9. Wyjaśnij jaką rolę spełniają:
a) żółć -...............................................................................
b) kosmki jelitowe w j. cienkim - ......................................................
c) kwas solny w żołądku -.............................................................

10. Wpisz w miejsce kropek literę P, jeżeli zdanie obok jest prawdziwe lub F, gdy jest błędne:
a) W trzustce produkowane enzymy trawienne oraz hormony: insulina i glukagon.......
b) Szkliwo występujące na powierzchni zębów jest najtwardszą tkanką organizmu......
c) Dwunastnica jest początkowym odcinkiem jelita grubego............................
c) Ruchy robaczkowe jelita cienkiego pozwalają na przesuwanie treści pokarmowej......

11. Wymień 3 skutki spożywania pokarmu skażonego pestycydami:
a) .....................................................................................
b) ....................................................................................
c) .....................................................................................

12. Podkreśl nazwy chorób układu pokarmowego:
czerwonka, wścieklizna, gruźlica, dur brzuszny, grypa, tężec, żółtaczka zakaźna, odra

13. Uzupełnij tabelkę wpisując nazwy pasożytów układu pokarmowego lub sposoby zakażenia.
Nazwa pasożyta Sposób zakażenia

 
Spożycie surowego mięsa wieprzowego bądź wołowego zawierającego wągry.
Włosień kręty
 

 
Zakażenie za pośrednictwem gleby, wody, nie umytych warzyw lub owoców.
14. Jaką rolę spełniają w naszym ciele następujące mikroelementy:
a) żelazo - ...........................................................................
b) fluor - .............................................................................
 

Opracowanie: Małgorzata Tkacz

Wyświetleń: 8758


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.