Katalog Małgorzata Tkacz Biologia, Sprawdziany i testy Test sprawdzający wiadomości o odżywianiu się człowiekaTest sprawdzający wiadomości o odżywianiu się człowiekaImię i nazwisko:Klasa: Ilość punktów: Ocena: 1. Które z wymienionych składników pokarmowych (tłuszcze, białka, węglowodany, sole mineralne) pełnią następujące funkcje: a) budulcową: ........................................................................ b) energetyczną: ..................................................................... 2. Wymień po 3 pokarmy, które są bogatym źródłem: a) białek: ............................................................................ b) węglowodanów: ................................................................... c) tłuszczów: ........................................................................ 3. Uzupełnij tabelę:
a) ...................................................................................... b) ..................................................................................... c) ...................................................................................... 5. Wpisz do tabeli odpowiednie informacje, korzystając z określeń podanych poniżej: pepsyna, żołądek, trypsyna, dwunastnica, lipaza, jama ustna, ptialina, amylaza, podpuszczka
a) ..................................................................................... b) .................................................................................... c) ..................................................................................... 7. Wymień 3 funkcje wątroby: a) ..................................................................................... b) .................................................................................... c) ..................................................................................... 8. Do wymienionych funkcji dopisz nazwy odpowiednich części układu pokarmowego: a) wchłanianie składników pokarmowych do krwi -.................................... b) przesuwanie pokarmu z gardła do żołądka -........................................... c) wytwarzanie trypsyny, lipazy i amylazy -............................................. d) zagęszczanie resztek pokarmowych i tworzenie kału -................................. 9. Wyjaśnij jaką rolę spełniają: a) żółć -............................................................................... b) kosmki jelitowe w j. cienkim - ...................................................... c) kwas solny w żołądku -............................................................. 10. Wpisz w miejsce kropek literę P, jeżeli zdanie obok jest prawdziwe lub F, gdy jest błędne: a) W trzustce produkowane enzymy trawienne oraz hormony: insulina i glukagon....... b) Szkliwo występujące na powierzchni zębów jest najtwardszą tkanką organizmu...... c) Dwunastnica jest początkowym odcinkiem jelita grubego............................ c) Ruchy robaczkowe jelita cienkiego pozwalają na przesuwanie treści pokarmowej...... 11. Wymień 3 skutki spożywania pokarmu skażonego pestycydami: a) ..................................................................................... b) .................................................................................... c) ..................................................................................... 12. Podkreśl nazwy chorób układu pokarmowego: czerwonka, wścieklizna, gruźlica, dur brzuszny, grypa, tężec, żółtaczka zakaźna, odra 13. Uzupełnij tabelkę wpisując nazwy pasożytów układu pokarmowego lub sposoby zakażenia.
a) żelazo - ........................................................................... b) fluor - .............................................................................
Opracowanie: Małgorzata Tkacz Wyświetleń: 8758
Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione. |