Katalog

Małgorzata Piekaj
Język polski, Ciekawostki

Menu karczmy "Ostatni zajazd" na podstawie "Pana Tadeusza" Adama Mickiewicza

- n +

Karczma "OSTATNI ZAJAZD" wita

DANIA MIĘSNE:
- Chołodziec Litewski
- Bigos
- Zrazy
- Raki
- Kurczęta
- Kisiel
- Pieczyste (pieczeń z różnych gatunków mięs)
- Dziczyzna - comber

WAZY - (zupy)
- Kontuzy -bulion z kurczęta
- Arkas - potrawa z mleka słodkiego
- Chłodnik zabielany

RYBY:
- Łososie suche dunajeckie
- Kawijary weneckie
- Kawijary tureckie
- Szczuki
- Flądry
- Karpie Ćwiki
- Karpie szlachetne
- Sekret kucharski - ryba nie krojona

WĘDLINY:
- Półgęski tłuste
- Kumpia - wieprzowa szynka wędzona
- Skrzydliki ozoru -płatki z języków zwierząt

SAŁATKI WARZYWNE:
(możliwość łączenia warzyw)
- Kapusta
- Marchew
- Bób
- Kukurydza
- Buraki czerwone
- Ogórki
- Szparagi
- Rydze świeże, solone

WETY - (desery)
- Arbuz
- Winogrona
- Brunele - śliwki
- Legumina
- Blemas - galaretka migdałowa

NAPOJE:
- Herbata
- Kawa + śmietana
- Mleko
- Miód
- Kompoty

NAPOJE ALKOHOLOWE:
- "Węgrzyn" - wino węgierskie
- "Malaga" - wino hiszpańskie (deserowe)
- "Lipiec" - miód lipowy
- "Dębniak" - miód pitny
- "Bernardynka" - nalewka ziołowa
- Wódka
- "Gold wasser" - wódka gdańska
- Szampan
- Tokaj
- Ponch
- Piwo
- Gorące bielone śmietaną piwo z twarogiem

ORGANIZUJEMY:
- biesiady (wesela, chrzciny)
- bankiety
- lusztyk
- gody
- ucztowanie
- zabawy
- wieczerze
- uczty przedsejmowe

ZAPRASZAMY
 

Opracowanie: Małgorzata Piekaj
Publiczne Gimnazjum w Małogoszczu

Wyświetleń: 9317


Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach Profesor.pl są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.